Böcker

När hundarna kommer – Jessica Schiefauer

wpid-nar-hundarna-kommer.jpgNär hundarna kommer fick Augustpriset 2015 i kategorin barn/ungdom (när ska den kategorin förresten splittras – en kan inte jämföra en bilderbok för småttingar med litteratur för unga vuxna!) och Jessica Schiefauers bok är väl värd sitt pris. Inte nog med att boken bygger på verkliga händelser då 14-årige John Hron blev misshandlad till döds. Den är dessutom otroligt fint skriven med oändligt mycket omtanke om att visa vilka vi är, med alla våra bra och dåliga sidor, och vad en kris kan göra med oss.

Handling
Som sagt, När hundarna kommer bygger på en verklig händelse i Kungälv 1995 då nynazistiska strömningar var starka och en pojke misshandlades till döds eftersom han tog motstånd till detta och inte ville göra ett antal killar till lags.

I Schiefauers bok får vi följa ett ungt förälskat par, en lillebror som får en ny vän och läsa om kampen att vara sig själv sann. Hur svårt det är med känslor, att inte vilja såra och eller utsätta sig själv för andras nycker. Och så får vi vara med om något av det värsta som kan hända. När någon dödar en annan människa. Och vad som sker därefter. Hur det blir för de anhöriga till gärningsmannen. Även detta beskriver Schiefauer mycket väl.

Reflektion
Jag kastas 20 år tillbaka i tiden. Till när vi solade i trädgårdarna och grannarnas högtalare spred nationalistiska sångtexter. När en gick i skolan omgiven av Torshammarna i läderband runt halsen på både killar och tjejer. När en om kvällarna cyklade förbi killarna som klampade fram i tunga kängor med stolta resta huvuden utan hår.

En del tyckte att modet var snyggt, att låtarna var sköna, att bootsen var praktiska med stålhättan som skyddade (mot vad?). Hur många förstod vad de ställde sig bakom? Vad för sorts åsikter de närde?

När hundarna kommer behandlar ett ämne så viktigt att ord inte räcker till. Och inte bara att det sker i vårt samhälle igen gör boken aktuell. Det jag gillar är att Schiefauer fångar människan bakom dådet och människorna bakom människan som gjorde det. För som jag nämnde finns de anhöriga alltid kvar. Anhöriga som undrar hur det kunde bli som det blev och vad de kunde gjort annorlunda. Deras kris känns. Och jag känner med dem. Att säga att det skulle aldrig kunna hända mig eller min familj, är något jag lärt mig vara försiktig med. I mitt jobb har jag sett allt för många av oss ”vanliga” utstå det mest otänkbara. Det kan hända mig. Det kan hända dig.

Det tunga ämnet till trots flyter orden över sidorna med en nästan poetisk känsla. Boken är lättläst. (För ett utdrag kan du kika in på min Smakebit.) Jag bävade en aning för att läsa, och tänkte att jag inte skulle orka. Men det gick bra. Och jag hoppas att alla ger den en chans. Är du det minsta intresserad så läs. Jag tror inte du ångrar dig.

Rekommenderas!

 

Kanske är När hundarna kommer en bok du funderat på att köpa? Då kan du hitta den t.ex. här eller här. Annars har biblioteket den. Fast där kan det förstås vara kö. Det var det i alla fall för mig. Men den som väntar på något gott… 😉

5 reaktioner till “När hundarna kommer – Jessica Schiefauer”

  1. Låter som en bok många skulle behöva läsa. Det är lätt att döma när man inget vet men tror sig veta allt. Sedan håller jag med om att målgruppen ”barn och ungdom” verkligen borde splittras. Och avför ens ha något så luddigt som ”unga vuxna”? Bättre att ange ”Från 15 år” eller liknande. För vad är ung vuxen? I mina öron låter det som att målgruppen inte kan vara äldre än typ 26, 27 år.

    1. Det är en bok som skolorna säkert lägger in för läsning. Om inte annat borde de det.
      Och visst är det här med målgrupper ett svårt begrepp speciellt åldersmässigt då mognad och läsmognad kan variera starkt i tonåren.

      1. Boken är ett perfekt verktyg för att diskutera detta viktiga ämne. Angående åldersgränser är det alltid svårt att dra gränser men de kan vara en riktlinje. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.