Böcker

Det dina ögon ser – Christina Wahldén

det dina ögon ser wahldenDet dina ögon ser är som vanligt när det gäller Christina Wahldéns böcker en ungdomsbok som handlar om ett viktigt ämne. Hennes böcker kan fungera som diskussionsunderlag i skolan när man tar upp vad det nu må vara – militära veganer, incest, prostitution eller att ha en förälder i fängelse, för att nämna några. Och så denna om unga brottsoffer och förövare.

Handling
Tess blir misshandlad av en klasskamrat och varken bästa vännen Molly eller klasskompisarna vill vittna trots att Tess ligger medvetslös i en sjukhussäng med stor ovisshet i om hon kommer vakna upp, och i så fall till vadå? Kommer hon vara sig själv? Kunna gå?

Men Molly ser sig tvungen att vittna. För Tess skull. Det är det enda rätta. Trots att hon utsätter sig för hot och klasskompisarnas missnöje. För att inte tala om att hon har en pappa som vill se mellan fingrarna. Allt för att skydda henne, till bekostnad på vännen.

Reflektion
Det dina ögon ser tar upp ett viktigt tema. Att som ung vittna och vara rädd för konsekvenserna. Vi följer även klasskompisars och föräldrars perspektiv. Hur de tänker för att rädda sig själva. Och hur konstigt det kan bli när skolsystemet inte kan skydda brottsoffer från förövare – vilka rättigheter och skyldigheter gäller egentligen? Hur kommer det sig att den som misshandlat någon, så att denne nästa dör, kan röra sig fritt på en skola där de flesta är rädda för att det ska upprepas? Frågorna blir fler än svaren. Och det är synd. Men kanske är det just det Wahldén vill uppnå, att peka på brister. Men också lyfta fakta. Så här går det till. Så här kan det vara.

Och det gör boken läsvärd. Tyvärr är det ingen stor läsupplevelse. Det är som om Det dina ögon ser riktar sig till en yngre ålder fastän vi följer artonåringars vardag. Språk och stil är väldigt enkelt. Men med ett viktigt ämne och en lättlästhet som gör den tillgänglig för en kanske icke-van läs-målgrupp kan jag ha överseende med att jag inte får mer att njuta av. Boken är intressant så jag kan rekommendera den. Men kanske mest i sammanhang där den kan användas till mer. Som för att föra en diskussion om rättsväsendet eller om utsatthet, osv… Kanske i skolan, kanske inom socialt arbete? Kanske för ett drabbat brottsoffer?

Rekommenderas.

Boken finns inte för närvarande tillägnglig på de mer vanliga internetköpställena, men det här är en bok som du kan hitta på biblioteket.

Christina WahldénJag har även skrivit om Wahldéns bok om att ha en förälder i fängelse, Klaras hemlighet, som jag tycker något bättre om. 🙂

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.