Om att skriva, Skrivtips

Skrivtips 28 – Konflikten

Många böcker kretsar kring att en huvudperson ska/måste/behöver/vill (och så vidare) uppnå något. Om denne huvudperson utan problem kan uppnå sitt mål blir kanske inte läsningen den mest spännande. Därför behövs en konflikt. I alla fall när berättelsen har denna sortens dramaturgiska grund.

Det finns en mängd aspekter att tänka på vid uppbyggande av dramaturgi och jag har t.ex. skrivit om spänningskurvor tidigare, och idag blir det alltså ett litet avsnitt om konflikten.

Konflikten innebär att något förändras och huvudpersonen möter motstånd. Motståndet kan röra sig om att en person sätter käppar i hjulet för att vår hjälte ska nå sitt mål, men det kan också röra sig om andra sorters omständigheter. Så här kan vi t.ex. betrakta det: hjältens liv förändras på något vis och denne behöver/försöker hantera detta och komma vidare. Det finns ett mål. Vägen till målet kantas på så vis av olika hinder som gör att huvudpersonen utvecklas. När hindren övervunnits har hjälten nått sitt mål. Denne är nu en ny klok och förståndig huvudperson som gått segrande genom sina svårigheter. The End!

Men som sagt, det måste inte se ut så här. Det är bara ett exempel hur du kan skriva för att få läsaren att vilja läsa vidare: Hur ska det gå för hjälten? Ja, hur ska det gå.

Lycka till med skrivandet och de konflikter som behövs för att du ska fånga dina läsare!

 

En reaktion till “Skrivtips 28 – Konflikten”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.