Böcker

Djupa Ro – Lisa Bjärbo

djupa ro bjärboJag älskar hur Lisa Bjärbo skriver. Jag skulle vilja skriva så. Men, ja, nu var det ju Djupa Ro jag skulle prata om. Lisa Bjärbos senaste ungdomsroman. Den som handlar om fyra 20-åringar som återvänder hem för en begravning. Och som upptäcker att vännen som dött inte dog så som det sägs. Så vad hände egentligen?

Handling
David och Ludde är och rensar fisk i Norge när telefonsamtalet kommer om vännens död och de beger sig hem för begravningen. De träffar vännerna Tove och Paula och minns tillsammans. Undrar vad som egentligen hände när vännen dog och om de vågar ta reda på sanningen.

Reflektion
Djupa Ro är sjön där vännen hittas död. En plats som aldrig mer kommer vara densamma. Inte heller det lilla samhälle där de växt upp kommer vara sig likt. Eller de. För hur kan man undvika att förändras när ens vän sedan man var barn dör. Och förändring kommer alltid ändå. Det märker vännerna som nu är tjugo år och som har hunnit vara ifrån orten där de växte upp ett helt år. Det hör ju till. Att förändras. Oavsett hur lätt eller svårt det kan kännas händer det ändå.

Lisa Bjärbo beskriver detta mycket fint i Djupa Ro. Hon skildrar vännernas relationer utifrån Davids perspektiv och sätter ord på det vi alla nog upplevt. Hur nära vi är vissa, medan andra finns mer i periferin, trots att man ingår i samma gäng. Samma gemenskap.

Och jag tycker om att Bjärbo skriver om ett svårt ämne som att en ung människa dör och att dödsorsaken är sådan att man inte gärna talar om den. Hennes bok är viktig av den orsaken, men också så fin för att den beskriver vad vi alla nog kan ha upplevt när vännerna glider ifrån oss, eller vad vi kommer uppleva om vi ännu inte nått dit.

Rekommenderas.

 

Köpsugen? Du hittar Djupa Ro bl.a. här eller här. Och på biblioteket förstås 🙂

 

Annons

8 reaktioner till “Djupa Ro – Lisa Bjärbo”

  1. Läsvärd, inte bara för berättelsen i sig utan för att den är välskriven. Jag gillar bl.a. hur den fångar det vardagliga med så fina detaljer. Bjärbo har lyckats extra bra den här gången 🙂

    1. Ja, det tror jag stämmer. Fast så skrev hon ihop med Johanna Lindbäck, Vi måste sluta ses på det här sättet, en bok som också vänder sig till unga vuxna. Fick kanske mersmak på detta då?

 1. Vilka bra tips på ungdomsböcker!
  Jag ska snart ta mig an ett manus för ungdomar, (snart färdig lektör) och sökte precis efter tips på ungdomsböcker. Vilken skulle du säga var den största skillnaden mellan ungdomsböcker och vuxenböcker? Själv tänker jag att böckerna handlar om ungdomar och tar upp ”ungdomsteman”, och att de kanske inte ska sluta tragiskt?

  1. Vad roligt att du tycker det 🙂
   Ungdomsböcker, som du säger handlar ju om ungdomar och teman som rör den tiden och att sluten ofta är lite snällare. Ofta tycker jag att de också tar upp teman som är viktiga att belysa (som missbrukande föräldrar osv) och då gäller det att detta inte görs med stor omsorg. Annars är väl också omsorgen om läsaren något jag tror kännetecknar ungdomsböcker än mer. (Språk, stil, ordval, vad man förmedlar, hur det görs osv…) Annars kommer jag inte på något just nu. Finns ju subgenrer också men jag tänker nu i första hand på den mer ”rena” ungdomsboken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.