Frågor

Bokbloggsjerka – Sherlock Holmes My Number One

Annikas bokbloggsjerkaI bokbloggsjerkan hos Annika kommer en fundering kring Sherlock Holmes och som ett fan av denna karaktär – i de flesta former faktiskt – måste jag ju vara med trots att jag inte är hemma i helgen. Annika beskriver sin relation till Arthur Conan Doyle skapelse och undrar följande: Vilken är din? Har du läst böckerna? Har du någon favorit? Har du sett tv-serien/tv-serierna? Kort sagt, skriv om vad du vill så länge det har med Holmes och/eller Doyle att göra.

Som sagt, stort fan av karaktären. I tidig tonår läste jag böckerna, eller novellerna som det ju är. Dessutom tittade jag på en tv-serie. Den med Jeremy Brett i huvudrollen. Alla filmer som kom på tv såg jag också. Minns inte mycket av vad jag tyckte om dem, men de intresserade mig eftersom jag gillar konceptet med denna speciella karaktär och hans eviga följeslagare Dr Watson.

the private life of sherlock holmes billy wilderEn film som dock stack ut var från 70-talet. Den baseras fritt på Conan Doyles berättelser. På svenska heter den Sherlock Holmes Privatögat privat och är ganska annorlunda. Holmes håller på att sätta sitt goda rykte på spel när han tror sig hjälpa en ung kvinna som en kväll levereras till hans dörr efter att hon fiskats upp ur Themsen och har glömt vem hon är, men hon hade en lapp med hans adress i handen… Komplikationer och hemliga projekt på drottningens order. Det är inte ofta Holmes trampar i klaveret men här gör han det. I filmen kan vi se vackra ballerinor, ett antal dvärgar, Loch Ness-monstret och kanariefåglar. Så ja, den är rätt speciell, men mycket underhållande. Skulle gärna se den igen.

Annars är det BBC:s produktion Sherlock som gäller för tillfället. Tycker, likt många andra, att serien är suverän och något av det bästa som går att se på tv just nu. Filmerna med Robert Downey Jr. gillar jag också skarpt. Dock har jag inte förstått tjusningen med den amerikanske serien Elementary – även om jag i ärlighetens namn inte gett den en riktig chans. Tyckte bara den var för vanlig när jag kikade på något avsnitt.

bbc-sherlock-liten

boström från holmes till sherlockI övrigt håller jag på att läser Mattias Boströms faktabok Från Holmes till Sherlock. En ypperligt intressant bok som jag plockar upp lite då och då när jag vill fylla på med sköna faktabeskrivningar om hur Conans Doyles karaktär kom att bli den största detektiven i historien. Eftersom jag bara kommit halvvägs med boken är det precis innan novellerna började filmas, men oj, vad jag ser framemot att läsa om detta och hur Holmes blev vår tids Sherlock!

Ja, det var det. Jag ska försöka få till lite tid nu när jag kommer vara på resande fot att se vad ni andra har skrivit. Kanske får jag tips om något jag missat. 😉 Trevlig helg!

Annons

8 reaktioner till “Bokbloggsjerka – Sherlock Holmes My Number One”

  1. Jag är nyfiken på Boströms bok om Sherlock Holmes, men tänker att man kanske måste ha läst om Sherlock lite mer innan man läser den.

    1. Kanske. Fast Boström skriver om så mycket kring Doyle och t.ex. om hur förlagsbranschen fungerade då med utgivning o.dyl. så det blir ett rätt brett historiskt dokument att det nog inte gör något om man inte kan ”allt” om novellerna. 🙂

  2. Den där 70-tals filmen skulle jag vilja se! Det låter bekant med den där kvinnan med minnesförlust och lapp i handen, men kan ändå inte med säkerhet säga att jag redan har sett den. Inte helt otroligt.
    Har också glupat i mig av Sherlock i många former och jag gillar verkligen Benedikt Cumberbatch i rollen.

      1. Får väl se om den går att få tag på. Gamla filmer är inte alltid det lättaste. 🤓

  3. Elementary funkar inte som en Sherlock-serie för mig, kanske skulle den funka om den inte sa sig vara en ”ny” Sherlock 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.