Böcker

Män utan kvinnor – Haruki Murakami

man-utan-kvinnor-murakamiFör en uppgift på kursen har jag läst Haruki Murakami, Män utan kvinnor. Den innehåller sju noveller och jag hade kanske inte läst den om jag inte varit tvungen, men då hade jag missat en fin läsupplevelse.

Handling
Novellerna binds samman av att de handlar om just män utan kvinnor. Inte så att kvinnorna helt saknas, men ändå. Den sista novellen ”Män utan kvinnor”, sätter detta i fokus genom huvudkaraktärens reflektioner kring vad kvinnor innebär i mäns liv, eller avsaknaden av dem. Novellerna binds även ihop av deras sexuella relationer, antingen mellan huvudkaraktären och någon som finns nära, eller genom att en karaktär berättar i tillbakablickar.

Femte novellen ”Kino”, t.ex. handlar om en man som öppnar en bar, hans mer eller mindre speciella gäster och några ormar som dyker upp och att han blir tvungen att lämna allt på inrådan från en speciell gäst som ber om ursäkt för att det blev så här. Mystiskt.

I följande novell, ”Samsa in love”, vaknar Samsa upp utan minne och förståelse för vem han är mer än att vad han heter och vi följer hans vacklande steg hans första vakna timmar i detta förvirrande tillstånd.

Reflektion
Genom de första novellerna tänkte jag på hur Murakami använde sig av en sorts kronologi som skiftade mellan nutid och dåtid. Inte alltid i den ordningen, men ofta beskrevs hur karaktärerna tänkte tillbaka på skeenden som varit. Som möten med personer de tyckt om, som påverkat dem på olika sätt och som de haft en relation till, som äkta makar, vänner eller älskare.

Novellerna har alla gemensamt att de berättas i ett lugnt tempo med ett mjukt språk och oavsett vilka karaktärer de handlar om upplever jag dem som mer eller mindre lika. ”Samsa in love” är den som sticker ut mest och upplevs som rätt obehaglig. En känsla jag inte fick av de andra. Den ju handlar om huvudpersonen i Kafkas Förvandlingen, och utspelar sig ju inte heller i Japan utan Prag. Haruki Murakami var i alla fall en ny bekantskap och det var roligt att ta del av hans noveller i Män utan kvinnor. Tur att en går kurser och får sina läsvyer vidgade.

Köpsugen? Du hittar Män utan kvinnor här eller här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.