Böcker

Tsunamin – Jenny Forsberg

Jenny Forsberg TsunaminRedan i somras fick jag recensionsexemplaret Tsunamin av Jenny Forsberg. Men sa att jag skulle vänta till efter sommaren med recension och så dröjde det ända till nu. Och ja, nog var det här en bok väl värd sin väntan. Jättefin, och trots det svåra ämnet inte alls så tung som jag trott.

Handling
Fem berättelser som innehåller olika personer i olika familjer som berörs på olika sätt av tsunamin. De befinner sig bland annat på Sri Lanka, Sumatra och i Thailand. Länder som drabbades på olika sätt av tsunamin i mellandagarna 2004. Även en elefantfamilj finns med och vi följer dessa elefanters liv och upplevelse av den stora vågen. Annars har vi pappan med de två barnen på semester, reseguiden, tjejen som rest med sin adoptivmamma för att träffa den biologiska mamman och en familj som livnär sig på det havet och jorden ger.

Reflektion
Jenny Forsberg upplevde själv tsunamin, men hade turen att befinna sig på en plats som inte blev så hårt drabbad. Med sina berättelser bidrar hon till att vi minns det som hände, och att vi inte glömmer naturens krafter. Hon har ett lätt och flytande språk och en behaglig ton som gör läsningen njutbar. Jag vet ju att katastrofen väntar men kan ändå uppskatta det mjuka och fina sätt som hon beskriver karaktärerna på. Inte så att de är ofelbara människor, utan de är mest som oss alla med sina fel, brister och styrkor.

Jag trodde nog att jag skulle hamna i något sorts snyftläsläge, men så illa blev det inte. Tsunamin berör förstås men Jenny Forsberg har inte skrivit den för att vi ska frossa i sorgliga människoöden. Skönt det. Om någon oroar sig för dess innehåll (för det gjorde jag) kan jag lugna. Ja det är sorgligt, men jag har läst sorgligare och otäckare historier än denna. Här upplever jag att respekten för livet och förlusten av liv är oändligt stor.

Tsunamin är en bok jag kan rekommendera. En eloge också till Jenny Forsberg som skrivit och gett ut denna fina läsupplevelse på egen hand. Roligt med så välskrivna egenutgivna böcker.

Köpsugen? Du hittar Tsunamin t.ex. här och här. Och så kan du läsa ett utdrag från boken också som jag bidrog med i En smakebit på söndag häromveckan.

 

3 reaktioner till “Tsunamin – Jenny Forsberg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.