Böcker

Flyga högt – Katarina von Bredow

flyga-hogt-bredowKatarina von Bredow har skrivit ett stort antal ungdomsböcker från åldrarna 12 och uppåt. (Om hon skrivit för yngre/vuxna har jag missat det.) Flyga högt publicerades 2011 och jag har läst den en gång tidigare, och det är en av Bredows böcker som jag gillar lite extra.

Handling
Vendelas tillvaro, liksom hela klassens, vänds upp och ner när en ny tjej börjar hos dem deras sista år i grundskolan. Sommarlovet är över och det är också rangordningen för eleverna. Vendela fascineras av den nya tjejen som tar för sig, säger vad hon tycker och gör som hon vill. Bästa vännen är inte lika glad över nytillskottet och Vendela inser att hon hamnar mellan att behöva välja sin bästis sedan evigheter eller att stå upp för sig själv och sin egen vilja. Som om det inte räckte med att hon även har två killar som visar intresse för henne. Den ena ett säkert kort, medan den andre är av mer oväntat sort.

Reflektion
I Flyga högt lämnar Vendela den trygga marken och kastar sig upp och ut. Hon hamnar långt från sin vanliga vardag och i situationer hon tidigare aldrig behövt bekymra sig över. Tonårsrevolten, att stå upp för sig själv, finna sig själv och säga emot sina föräldrar är teman i Flyga högt. Liksom att testa gränser och överskrida roller. Vendelas klass kommer aldrig mer bli sig lik efter att den nya klasskompisen skakat om allt. En spännande tanke att någon skulle kunna göra så med en klass där roller kan vara cementerade sedan många år tillbaka.

Flyga högt, en bok väl värd att läsa på skolor, under tonåren och som tonårsförälder – kanske? Eller om man som jag bara gillar bra ungdomslitteratur. Rekommenderas!

 

Flyga högt kan du köpa t.ex. här eller här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.