Om att skriva

Skrivandet 2016 och mål 2017

I våras hade jag en tanke om att få iväg dystopimanuset till förlag under hösten. Jag tänkte att jag kunde redigera och skriva om på sommaren. Sedan kom sommaren och jag gjorde inte ett smack. Jag var trött. Och jag var trött på manuset. Funderade på om jag skulle korta ner det. Funderade på om jag skulle förlänga det, utvidga handlingen och skapa en trilogi. Funderade på om jag skulle låta det vara och arbeta vidare med ungdomsboksmanuset som jag redan arbetat ”klart” en gång för ett gäng refuseringar (varav en positiv – inte att förglömma!).

Nu bidde det inget av det.

Jag började en utbildning där ett skrivprojekt skulle ingå. Helt klart skulle jag arbeta med ungdomsmanuset. Sedan ändrade jag mig. Dystopin plockades upp igen och nu är det den som sakta, sakta gås igenom. Tålamodstrytande sakta, men jag ser ju att det blir bättre. Bara att fortsätta ta det lugnt här under våren.

Mål för år 2017? Att bli klar med dystopin kanske. Eller åtminstone första delen. Eftersom jag lutar åt att göra den… ja, lite längre. Men jag vet inte om det blir tre av den. Och serier om två måste väl finnas? Duett, tyckte någon att jag kunde kalla den, eller Duo. Eller så blir det en tjock Singel. Eller vad man nu kallar böcker som bara är en? 😉

Har ni mål för 2017? Och hur gick det med målen för 2016? Sätter ni upp mål? Jag brukar inte göra det, utan har väl mer tankar och önskningar om vad jag vill uppnå, men mål…? Jo, det kanske det kan kallas ändå.

 

15 reaktioner till “Skrivandet 2016 och mål 2017”

 1. Ja, Åsa Hellbergs böcker om Sonja var ju bara två så visst funkar det. Hellre två tajta, välgenomtänkta böcker än tre där den tredje känns lite tunnare känner jag iaf, om man inte tycker man har material för tre. 🙂 Kanske kommer du senare på en idé till en trea eller en spinoff på de första, vem vet? 😉
  Hm, ja, det där med mål… visst har jag några sådana för det kommande året … men det känns snudd på vidskepligt att börja prata om dem redan 🙂 Men rent generellt tycker jag det är enbart positivt att sätta upp mål och jobba mot dem.

 2. Jag har börjat med mål, men begränsande i stället för strävande. Mitt mål för 2017 är att ”bara” skriva ett manus, dvs att färdigställa spänningsromanen jag skriver på nu. Normalt skulle jag ha som målsättning att ha den klart till våren och börja på något annat till hösten, med ett stressat resultat.
  Gillar det där med tjock singel, i en tid när böcker ”ska vara” tilltightade och rappt utförda tycker jag det låter upplyftande och fräscht med en bok som tar plats och breder ut sig 😄

  1. Begränsade mål låter klokt. Jag kan också ha för tajta mål och då blir jag bara stressad och irriterad när jag märker att jag inte håller dem. Å andra sidan är det bara sista två, tre åren jag skrivit för att uppnå vissa mål. Innan skrev jag mer luststyrt. Längtar tillbaka lite till den tiden. Men vill jag försöka bli utgiven är det detta med ”mål” som gäller. Får bli bättre på tålamodsbiten bara.

 3. Jag försöker sätta upp mål och skriva upp hur mycket jag skriver, redigerar m.m. Bara för att få en känsla av att jag faktiskt hunnit göra en hel del när jag tittar tillbaka på månaderna som gått. Det motiverar när det känns som om man inte kommer någonstans.

  1. Det låter som något bra att luta sig tillbaka på. För det kan vara lätt att glömma hur mycket arbete skrivandet kräver om man ska nå någonstans. Och speciellt andra som inte skriver inser vidden av allt som görs för att den där boken ska bli en bok.

 4. Jag funderar på att sätta mål för 2017 – såväl skrivmål som personliga mål. Exempelvis att bli bättre på att ta det lugnt och inte tacka ja till allt som verkar roligt. Mina mål måste nog, precis som Annikas, bli lite begränsade, eftersom jag redan nu känner att jag gärna vill stressa iväg bara för att få manuset färdigt för förlag.
  Och för övrigt, det har varit så många trilogier så nu tycker jag att det är dags för duett-böcker 🙂

 5. Två-boksserie tror jag absolut kan vara en bra idé!
  Mina planer för 2017 är att skriva klart utkastet på del tre i min trilogi och sedan putsa färdigt på del ett för att skickas ut till förlag. Eller möjligen en agent.

  1. En serie om två- låter som en hit! 😉
   Annars är ju tre en fin siffra. Spännande att du kommit så långt med ettan. Följer med spänning dina funderingar på agent också. Ska bli kul att se hur det går. 😊

 6. jag hoppas det går bra med dina skrivarplaner och att du får ett kreativt och inspirerat 2017. 🙂 Jag har också utgivningsplaner på både min serie och min roman. Men jag tänktes ge ut själv så ingen oro för refuseringar. Men då blir det istället mycket jobb med att fixa alla steg själv och marknadsföra och så 🙂

 7. Jag tycker du verkar få en himla massa gjort utan tydliga mål, att du sedan hattar lite hit och dit och funderar behöver inte vara fel, grejer blir ju gjorda! Det kanske bara är ditt sätt att göra dem på.
  Mitt enda mål för 2017 är att ta det lugnt och vara noga, och få klart omskrivningen av mitt manus så testläsning blir aktuell. Ett mål gott som något 🙂

  1. Att vara noga är en viktig del. Jag brukar vara det också men obland går det lite för fort. Roligt att höra att du tycker jag verkar få saker gjorda. Så är det ju även om jag själv vill att det ska gå snabbare. Och att jag tycker jag borde arbeta mer med mål och delmål. Men det tycks ju funka rätt bra ändå och utan krav att nå mål blir jag mindre stressad. Lycka till med ditt mål!

   1. Precis, att vara utan mål innebär mindre stress, men inte nödvändigtvis att man får mindre gjort. Tack! Vi hörs/följs 2017 😄

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.