Om att skriva

Feedback och att hitta rätt redigeringsmetod

Med en vecka utan manusredigering kom feedbacken från min handledare. Jag kände mig rätt cool inför den. Jag hade ju gjort som hon önskat. Tyckte jag i alla fall. Frågan var nu om det var tillräckligt.

Och det tyckte hon. Lättad utandning. 😉

Men det här är ju endast början av manuset. Jag ska nu, med responsen i bakhuvudet och alla anteckningar till stöd, hålla tungan rätt i mun och lyckas se till att resten av manuset blir lika bra. Blir så som början nu är.

Det svåraste tror jag är att hålla rätt tempo. Att inte rusa på för snabbt.

Jag funderar på om jag skulle arbeta så som jag tidigare gjort, med ett antal sidor per vecka. Att jag betraktar dem som om de ska lämnas in för granskning och därför gör lite i taget. Vid ett samarbete med en skrivpartner för några år sedan gjorde vi 20 sidor var per två veckor. Sedan tog vi en vecka för att ge respons. På så vis kände jag att jag nästan alltid lämnade in väl genomarbetad text.

Kanske jag gör så en period, sedan får jag utvärdera min egen metod. Hur gör ni? Vad har ni för arbetssätt som ni tycker fungerar för er? Kanske något jag kan testa?

7 reaktioner till “Feedback och att hitta rätt redigeringsmetod”

 1. Så bra det låter att ha respons på början av manuset i ryggen när man jobbar på fortsättningen! Din kurs låter toppen!
  Jag har satt som mål att inte producera mer än fem tusen ord råmanus under en vecka, och när det målet är uppnått (eller då jag känner att det räcker, ofta på torsdagkväll) använder jag tiden till att reflektera över det skrivna och att jobba lite med synopsis. Sen känns det mycket lättare att börja om igen på måndagen med ny ordprodukton. Lite som du gör skulle jag tro 🙂

  1. Precis så arbetade jag med min skrivarpartner. Ett begränsat antal sidor att skriva under 2 v. Jag blev oftast klar på en v och hade då en v att arbeta med det jag skrivit. Tyckte det gav bra balans och överblick. Att enbart redigera tycker jag är mindre lustfyllt. Därför vill jag arbeta mer med att våga skriva nytt och våga skriva om, istället för att ”bara” redigera. Tror dessutom manuset mår bra av att vissa stycken/scener skrivs på nytt och/eller läggs till. Roligt att höra om din metod för dina arbetsveckor. 😊

   1. Vi skrev på varsitt manus. Tack och lov. Jag känner mig inte redo att skriva ihop med någon. Vi gick en manusskrivarkurs där vi blev ihop-parade. Ett samarbete vi fortsatte efter avslutad kurs i flera månader, tills livet kom ivägen.

 2. Ditt och skrivarkompisens upplägg lät väldigt bra, det blir jag sugen på att prova. Annars är jag en en-sak-i-taget-person, grottar så lätt ner mig annars så jag föredrar att skriva klart, sen redigera.

  1. Eftersom jag märkt att jag tycker skrivandet är roligast mår jag bäst av att blanda. Självklart kommer redigeringsarbete i en period ändå men kanske kan det arbetet bli mindre omfattande om jag blandar lite mer från början…?

   1. Jag tror vi alla måste hitta det sätt som fungerar för oss själva, som jag förstår det gör du grovredigeringen direkt (jag sparar den också) och sedan har du ett mer rent material på slutet. Det låter lockande även för mig, men jag är rädd att jag skulle snöa in helt och inte ta mig framåt 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s