Böcker

New Moon – Stephenie Meyer

new-moon-book-cover-meyerNew Moon är andra boken av fyra i serien om Bella och Edward. Stephenie Meyers tvåa håller nästan lika bra som ettan Twilight, men går inte om den som favorit i serien.

Handling
I första boken, Twilight, får Bella sin osannolikt vackra vampyr till pojkvän. Livet är underbart. Bortsett från att hennes familj och vänner inte kan få veta vem han egentligen är. Sedan slutar livet vara underbart. Bellas pojkvän, och hans familj, är ett för stort hot mot henne. Edward lämnar. Och hon blir ensam kvar. Avtrubbad och oförstående. Hon trodde verkligen deras relation skulle hålla.

En kväll märker hon att när hon utsätts för fara hör hon Edwards röst. Ja, gissa. Hon vill höra den igen, och igen. Men för det behöver hon uppleva något farligt. Vad kan väl vara farligare än att skaffa motorcykel? Vännen Jacob blir hennes ”partner in crime” när de fixar till skrotet hon hittat till en motorcykel. Han räddar henne från att gå under i sin längtan efter Edward. Sedan försvinner han. Inte som Edward, men han undviker henne och hon förstår inte vad hon gjort för fel. Också han har sina hemligheter och Bella ser sig ensam igen.

Reflektion
Efter att Bella lämnats av Edward finns några sidor i boken som endast innehåller varje månads namn. Inget mer. Man bläddrar och där kommer nästa månad. Bara tomma sidor, bortsett från namnet. Detta är så snyggt. (I filmen gör de något liknande men filmen saknar förstås när Meyer i efterhand fyller i dessa tomma månader, när t.ex. Bellas zombielika tillstånd beskrivs genom de andras sätt att reagera på hennes uppvaknande…) I övrigt är boken lik första. Rapp dialog, mycket känslor och en snygg och charmig kille som gör allt för Bella.

New Moon är lättläst och lätt att tycka om. Och återigen (minst tredje gången jag läser den) tycker jag den är starkast i början, fram till dryga mitten när Jacobs hemlighet avslöjas. Dessutom, att Bella hör Edwards röst, det gör sig bättre i bokform än filmform. Både film och bok kan dock rekommenderas, även om boken förstås är bättre än filmen.

Något att köpa? Ta en titt t.ex. här eller här.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.