Frågor, Om att läsa

En smakebit på söndag – De oroliga

Linn Ullmans De oroliga får bli smakebiten idag. Mari ordnar med smakebitar om söndagarna. Ett bra sätt att upptäcka ny litteratur då vi som bloggar om böcker kan bidra med vad vi läser just nu.

Jag har De oroliga att läsa för en uppgift för utbildningen och jag hade missat att den handlade om Ingmar Bergman och Liv Ullmans dotter, eller ja, egentligen alla tre. Det är en sorts trio-biografi. Som ett kinderägg. Jag har kommit en bit så smakebiten är från sidan 271:

Jag ville se vad som hände om jag lät oss växa fram i en bok som om vi inte hörde hemma någon annanstans. För mig var det så: Jag mindes ingenting, men så kom jag över ett fotografi av Georgia O´Keeffe som påminde om min far. Jag började minnas. Jag skrev: ”Jag minns”, och blev genast illa till mods eftersom jag förstod hur mycket jag hade glömt. Jag har en del brev, fotografier, lappar som jag har sparat, utan att jag kan redogöra för varför jag sparade just de lapparna och inte andra, jag har sex inspelningar av samtal med min far, men när vi gjorde inspelningarna var han så gammal att han hade glömt de mesta av sin egen och vår gemensamma historia.

Att läsa böcker för att en måste är intressant. De oroliga hade jag aldrig läst om jag inte varit tvungen. Men jag finner den rätt fängslande. Mest tycker jag nog om att läsa om Linns egna barndom, speciellt tiden när hon bodde i USA.

Fler smakebiter hittar du som sagt hos Mari här ovan, och ska du vara med själv, tänk på att undvika spoilers. Trevlig söndag!

 

18 reaktioner till “En smakebit på söndag – De oroliga”

  1. Ibland kan det vara nyttigt att läsa böcker som man själv aldrig hade valt. Ibland blir man ju trevligt överraskad 🙂

  2. Jag blev otroligt berörd av den här boken när jag läste den. Jag tyckte inte alls att det var en bok om att åldras och vad som är glömska och minnen, jag såg den som en en uppgörelse, ett sätt för Linn Ullmann att försonas med sin förskräckliga barndom med två självcentrerade föräldrar som inte var mogna uppgiften att ta hand om ett barn. Jag tyckte väldigt mycket om boken, men som sagt, den gjorde mig både ledsen och arg.

    Om du vill jämföra tankar har jag skrivit om den här: https://justnujusthar.com/2016/10/21/recension-de-oroliga-av-linn-ullmann/

  3. Tack för smakbiten! Den här boken har ju fått mycket uppmärksamhet, men skulle nog aldrig komma på att välja läsa den själv.

  4. Tack för smakbiten! Den här lånas flitigt på bibblan, funderat på att läsa den men inte gjort det ännu. Lusten att läsa den växlar lite fram och tillbaka…..;)

  5. Intressant smakebit, tack för den. Det verkar, som någon sa ovan, vara en intressant familj. Intressant det där med att växa upp i offentligheten och hur det påverkar folk.
    Ja, att läsa pga måste är nog lite speciellt, kan tänka att man läser med andra ögon då. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.