Om att skriva

Att skriva början. Och ett slut.

Idag skriver Marica Källner på Debutantbloggen om första meningen och hur hon skapar text, hur en berättelse växer fram. Det väckte frågan hos mig: Hur gör jag?

Det var länge sedan jag skrev helt nytt. Alldeles för länge sedan. Jag har befunnit mig i redigerarträsket i fyra år, minst. Men jag började tänka på hur det brukar vara. Vad som brukar hända när en berättelse kommer till mig och hur jag tar hand om den.

Jag får en scen. Marica sa att hon får en mening. En första mening. Det har jag aldrig fått. För mig handlar det snarare om scener som växer sig så starka att jag skriver ner dem, och när jag gör det fortsätter de bygga vidare på egen hand. Vanligt är också att något sticks in i scenen som jag inte var helt med på och insticket drar ofta iväg och skapar en hel story.

För det mesta behöver jag ”bara” sitta framför datorn och låta berättelsen rinna ur fingrarna. Jag är verktyget historien utnyttjar för att bli nedskriven. Typ. Jag säger inte att det är problemfritt eller enkelt. Ibland kan det verkligen strula. Det beror nog på att jag och historien vill olika saker. Eller att historien inte tänker på logiska följder och detaljer som kan vara bra för att scenerna ska fästa i varandra, som en enda lång kedja. Ibland saknas någon länk.

Och på tal om hur saker börjar. Min dystopi börjar ett år efter den utlösande orsaken till att huvudkaraktären befinner sig där han är. Händelsen som alltså skedde ett år innan har jag haft relativt klar för mig, bortsett på en enda detalj. Varför hans handlande ledde till en katastrof som förändrade livet för alltid. Jag har hela tiden vetat att han är orsak till en olycka. Men inte vetat på vilket sätt.

I förrgår fick jag en idé. Inte om orsaken till olyckan, men en idé till en scen som ligger i samband med denna utlösande händelse. Och jag började skriva igår. Utan att ha en tanke att jag skulle skriva anledningen till att livet vände. Scenen jag skrev ledde till det ändå.

Sedan skrev jag vidare och fick ett helt händelseförlopp och ett antal scener som handlar om detta. Skulle jag skriva en prequel på dystopin (hur säger man prequel på svenska förresten?) skulle det jag skrev igår kunna vara de två sista kapitlen.

Detta überskrivande som jag gjorde igår påminde om hur det var förut, när historierna kom och ville bli skrivna, och jag saknade det. Lyckoruset över att få ner över 5000 ord på några timmar och känslan av att se ett resultat som fungerar. Så var det ofta förr. Sedan började jag arbeta med att redigera och det tar tiiiid. Att redigera text och skapa text är vitt skilda saker för mig. Men just skapandet var det jag fastnade för nu. Och så kom Maricas inlägg och jag kunde inte låta bli att fundera högt. Med er. För er.

Skrivprocesserna kan verkligen se olika ut och det fascinerar mig. Jag gillar tanken att det inte finns rätt eller fel. Visst finns metoder och tekniker att utnyttja men i slutändan gör jag vad som fungerar bäst för mig, oavsett vad någon annan säger.

 

14 reaktioner till “Att skriva början. Och ett slut.”

 1. Det handlar verkligen om att hitta sitt sätt. För mig kommer också en scen först, sedan följer fler och tillslut finns en ännu onedskriven – är det ens ett ord? nu är det det – outline 😀

  1. Onedskrivna (!) scener som bygger på och bygger på känner jag verkligen igen. Har ett helt synopsis faktiskt som ligger och väntar med bara någon enstaka mening för varje, ännu onedskiven, scen. Ibland staplar nämligen scenerna sig på varandra och om jag då inte har tid att ta hand om dem får de hamna i synopsisform. För ibland kommer ju nya historier mitt i skrivandet av något annat… Ingen ordning på dem alls. 😉

   1. Vad spännande med den taktiken för att successivt bygga synopsis också, onedskrivet är vägen 😉

 2. En protagonist i någon typ av scen brukar dyka upp allra först. Sedan samma karaktär i någon annan scen, och så börjar hjärnan mala. Bäst blir det om jag tänker i flera månader, utan press och utan att skriva ner något innan jag sätter mig med synposis. Låter härligt att vara verktyget som historien väljer 🙂

  1. Vad intressant att höra att karaktären bidrar till textskapandet genom olika scener. Jag har inte alltid karaktären jätteklar för mig när jag börjar skriva utan den växer sig starkare iom att jag skriver. Kanske är så för dig med?
   Att vara verktyget är verkligen nice – inser dock att det kanske låter knasigt… Men det är oftast så skrivandet går till för mig. 😊

   1. Huvudpersonen brukar jag alltid ha väldigt klar för mig när jag börjar skriva, men övriga karaktärer är väldigt suddiga och växer sig starkare allt eftersom precis som dina 🙂

    1. Jag har mer bara en tanke om huvudpersonen. Önskar den vore starkare från början ibland och har arbetat med listor över egenskaper, intressen odyl. Det har underlättat någon gång. Annars gillar jag att hp ”skrivs fram” eftersom det oftast funkar bra… 😊

 3. Så kul att läsa om din skrivprocess ända från början! Håller med om att det är intressant och spännande att skrivprocesser kan se så olika ut. För mig kommer nog oftast en mening först, faktiskt. Sen bygger jag vidare på den, men det är inte alls säkert att meningen stannar kvar genom hela processen 😊

  1. Vad roligt att du säger det, tack! 🙂 Meningar i sig är sällan något jag fastnar för, vare sig vad det gäller eget skrivande eller att minnas vad andra skrivit. Jag är inget bra på att minnas citat t.ex, men tycker ändå om välformulerade böcker, även om jag själv inte har så stort fokus på just hur själva meningarna formuleras. Nog kan jag pilla på någon mening ibland, men det är inte mitt största fokus.

 4. Jag är nog mer som du och får en scen, oftast första scenen eller första vändpunkten. Sedan är det viktigt för mig att komma fram till en första mening innan jag kan börja skriva på allvar, men det är mer något jag aktivt funderar ut.

 5. Spännande att läsa om hur det funkar för andra!
  Min historia började med att jag ville skriva en bok. Resten ( d v s allt), kom med tiden.
  Inte konstigt att jag hållit på med den i tio år kanske😉Kika gärna in på din mejl när du kan, finns bl a en fråga till dig där. Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.