Om att skriva

Skrivprocessen – ta hand om en idé

Annika som bloggar på Nästa sida skrev häromdagen om hur hon strukturerar sitt skrivande. Jag gjorde en kommentar som inte ville fastna (internets eller WP:s fel?!) och tänkte att ja, det får bli ett inlägg istället. Dessutom kan jag brodera ut mina tankar då. 😉

Jag tycker det är roligt att ta del av andras sätt att hantera sina skrivprocesser och hur de gör för att få ordning på sina berättelser. En del planerar i detalj, gör långa synopsis, har arbetsrum eller vrår med post-its, kurvor på tavlor eller använder Excelark. Andra gör lite mer som jag. Det vill säga, planerar inte så mycket.

Eftersom jag skrivit sedan innan tonåren, (som mest under tonåren och åren därefter) har jag hunnit bekanta mig med mitt… snabbskrivande. Det betyder att jag får en tanke om en story, mer eller mindre hela storyn, och därför ”bara” behöver skriva ned den. När jag var tonåring, ledde detta till att jag skrev frenetiskt i flera dagar. Inget redigerande därefter, utan endast en berättelse i handskriven text som var min.

Under flera år kom inga berättelser till mig. En dök visserligen upp när jag var kanske tjugofem men den tog jag inte hand om direkt, utan skrev ned lite senare. (Plockade sedan upp den till manusskrivarkursen VT-2013)

En annan idé låg och gnagde under flera år. Men jag hade inte full koll på den. Den kikade fram emellanåt och påminde om att den fanns, men den behövde växa till sig. Och det gjorde den. För två (tre?) år sedan kom den till mig på ett yogapass och jag gick hem och skrev fem sidors synopsis. Just då hade jag inte möjlighet att ta hand om den, eftersom jag befann mig i annat skrivande. Första gången jag förresten frivilligt skrev ett synopsis.

När jag var med i NaNoWriMon i november 2013 hade jag en berättelse som jag visste på ett ungefär hur den skulle vara, men inga andra förberedelser, inga kurvor, inga anteckningar… Det bidde ett råmanus.

Vad var det någon kallade detta? Organiskt skrivande? Låter helknasigt. Fast kanske är så det är, mitt skrivande. Knasigt. Skriver på känsla. Skriver det som vill bli skrivet. Letar inte ämnen och berättelser.

Nu hoppas jag inte direkt på att fler berättelser kommer till mig. Jag har nuvarande manusets andra del att ta hand om. Jag har ett ungdomsmanus liggande som jag ska se över efter att det refuserats för ett par år sedan, och så finns råmanuset från NaNon och ett synopsis.  Allt i ungdomsgenren.

Men det här med skrivprocesser. Jag undrar hur min egentliga skrivprocess ser ut idag. Hur skulle jag ta hand om en idé idag? För det är som om det är hundra år sedan jag skrev. Alltså inte redigerade. Det känns som om jag redigerat i flera år. Kanske ett resultat av att jag skriver snabbt. Då blir det mer att ta hand om sedan. Men so what?! Det är väl resultatet som räknas? Eller var det vägen? Inte målet… Hm. Nåväl. Jag tycker det är kul (oftast) och det är väl DET som räknas. Eller vad säger ni?

 

13 reaktioner till “Skrivprocessen – ta hand om en idé”

 1. Jag har aldrig fått någon struktur på min skrivprocess, utan skriver väldigt mycket på känn – inom ramarna för en historia som har typ början, en större ”konflikt” av något slag, samt upplösningen på denna. Så långt brukar jag ha koll innan jag sätter mig ned och börjar på ett nytt manus. Jag upplever det alltid som väldigt osäkert huruvida det verkligen kommer att bli ett manus som hänger ihop någotsånär i slutändan. Det känns läskigt och jag skulle vilja vara en synopsismänniska.

  Jag tror att ditt organiska skrivande sammanfaller rätt bra med arbetssättet för en rätt framgångsrik herre vid namn Stephen King. Jag tycker att det verkar ganska härligt att bara ge sig ut i en historia. Vi får se om jag vågar en vacker dag.

  1. Känslan av att jag följer en historia och låter den bli nedskriven har alltid varit en del av mig och skrivandet. En period, när jag började läsa om hur man kan skriva och om hur andra skriver, och när jag läste tips på hur man strukturerar, använder kurvor för dramaturgi, fick jag lite för mig att jag gjorde fel. Fast bara i några sekunder som tur var… 😉 Men ändå, jag kan inte nog poängtera att vi gör olika är okej, och vikten av att ändå ha hyfsat roligt under tiden inte ska glömmas.
   Mr Stephen King är jag ju stort fan av, utan att egentligen ha läst så mycket av honom – snarare är jag ett fan av hans tankar om hur man tar sig an skrivhantverket. Kul att höra att jag nog skriver lite som han. (It made my day!) 🙂

 2. Att få en ide på ett yogapass kan jag känna igen 😊 skillnaden är att jag tyvärr inte skyndar hem och dkriver ner dem …

  1. Yogapass är bäst. 🙂 Fast det händer egentligen aldrig att de kommer med berättelser. Du får skriva några noteringar i telefonen, på ett litet block eller så för att inte förlora stoffet. (Och hur ofta har man turen att ha möjlighet att pila hem och skriva fem sidor synopsis – once in a lifetime? 😉 )

 3. Hej.
  Håller på med mitt första ”riktiga” manus. Känner igen lite av det du säger. Min story fanns hos mig flera månader innan jag började skriva den. Mitt senaste inlägg på bloggen handlar just om detta.

  Länge trodde jag att jag är en ”discovery writer” dvs. utforskar storyn tillsammans med karaktärerna medan jag skriver. Dock insåg jag att jag ändå har en del tendenser som liknar den andra författartypen, alltså den planerande. Det som funkar bäst för mig så långt är att göra en grov mall för varje kapitel, i vilken jag sedan skriver. Mallen ska innehålla nyckelscener och händelser som SKA hända. Sedan är det min uppgift att fylla tomrummet, vilket då är själva berättelsen.

  1. Discovery writer låter snyggt! Tror det stämmer in här. Karaktärerna gör liksom jobbet åt mig. Ibland tror jag de ska göra något för att hamna i en sorts riktning jag tror vi är på väg åt men så drar de iväg… 😉
   Vad roligt att du skriver på ditt första ”riktiga” manus. Och att du hittat ett sätt du trivs med för att få ned det. Stort lycka till!

 4. Men visst är det resan som är viktig… eller målet… eller hur var det? 😀
  När det gäller skrivandet ska det vara roligt och inspirerande på vägen, hur det blir det är olika för oss alla, och sedan ska det bli bra när vi är i mål. Hur vi kommer i mål spelar egentligen ingen roll. Om skidspetsen, bröstkorgen eller nosen är först över mållinjen är oviktigt, huvudsaken är att kroppen hänger med.
  Tycker det låter härligt med många idéer! Ibland kommer det inlägg på Författare på Facebook där någon vill skriva en bok men undrar över hur han/hon ska hitta sin idé, då tänker jag att det gäller att vara tacksam även över sin fantasi. Se vad vi har snarare än hur långt vi har kvar.
  Väldigt roligt att läsa denna sammanfattning av din resa så här långt! 🙂

  1. Att ha fantasi som sprakar är en ynnest. Förstår att många letar sig till sina berättelser, om det varit så för mig hade jag inte skrivit. 😉 Att det är roligt är en stark drivkraft och utan det hade jag inte heller skrivit.
   Tack! Sammanfattningen kändes rätt skön att göra, att få lite på pränt hur det faktiskt fungerar för mig… Sådant jag inte tänkte så mycket på förr, utan som har kommit när jag läser andras processer. 🙂

   1. Verkligen! Glädjen är också himla viktig, det håller jag med om.
    Det fina med alla skrivbloggar tycker jag är att man får en chans att se sitt eget skrivande lite utifrån, det ger mig mycket. Så tack igen för att du delar 🙂

 5. Tack för inblicken i din process 🙂 Låter härligt att skriva på känn och få det att fungera, har provat (det gick så där) och undrar var den där berättelsen finns lagrad egentligen i huvudet? För uppenbarligen så finns den ju där och väntar på att komma fram.
  Jag försöker testa på många olika metoder för att se vilken som passar bäst. Har märkt att det varierar lite med var jag befinner mig i livet, och den ultimata metoden får stå tillbaka för annat, det där brödjobbet är verkligen i vägen ibland 😀

  1. Att arbeta för sitt uppehälle och med sådant som inte är kopplat till skrivandet är verkligen ett hinder när det kommer till skapandet och skrivprocessernas flöde.
   Eftersom det var länge sedan jag faktiskt skrev nytt från grunden är jag lite nyfiken på hur den processen ser ut idag och om jag skulle kunna ta hand om en ny berättelse utan att skriva ned den i synopsisform först. Att skriva mer eller mindre oupphörligt ser jag inte är möjligt med tanke på arbete och lite annat här i livet. Kul att ditt inlägg fick in mig på de här tankarna iaf och lite tur kanske att jag inte fick ordning på kommentaren, så jag fick skrivit av mig och fick möjlighet att reflektera kring hur det fungerar för mig. 🙂

 6. Interessant innlegg. Selv er jeg i teorien en forfatterspire, men i praksis er jeg ekstremt udisiplinert og flink til å prioritere alt mulig annet. Og likevel så er skrivingen noe instinktivt for meg for hvis noe berører meg eller fascinerer eller irriterer meg så må jeg skrive om det. Skrivingen er måten jeg bearbeider følelser og derfor er den veldig viktig og noe jeg alltid kommer tilbake til. Ellers har jeg alltid trodd at jeg er en planlegger som må vite alt som skjer, men de siste årene har jeg erfart oftere at å skrive blir kjedeligere når jeg planlegger for mye og så faller ting sammen hvis jeg ikke planlegger i det hele tatt så jeg må finne en balanse der jeg planlegger akkurat passe mye.

  Uansett fascinerende å lese om skrivingen og skriveprosesser og jeg ønsker deg lykke til videre med prosjektet ditt 🙂

  1. Under några år, när jag var i tjugoårs-åldern skrev jag mycket lite hemma, men gick däremot på flera skrivarkurser på olika studieförbund. Det höll kontakten med skrivandet vid liv, även om jag inte hade ett strukturerat planerat skrivande på någon direkt längre berättelse. I livet har vi olika perioder när vi gör olika saker och kanske är det detta som fungerar för dig just nu.
   Tack för pepp och för att du säger att du uppskattade inlägget mitt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.