Böcker

Visheten vaknar – Elin Säfström

Visheten vaknar är fortsättningen på Elin Säfströms En väktares bekännelser som jag läste i somras. Att vänta in denna tvåa var lite som att vänta in julafton när en var barn. Inte underlättades det av att jag inte hade tid att läsa boken när den släpptes i september. Men nu, äntligen!

Tilda, som går i nian, kämpar vidare med att försöka hålla ordning på de olika rådare som finns i Stockholm, såsom troll, tomtar, trollpackor, vittror och älvor. Ingen jättelätt uppgift och jag gillar att läsa om Tildas annorlunda vardag. Mitt i det ovanliga har vi vanliga saker som att hålla sams med sina vänner, ha tid för eventuell pojkvän och även vara schysst mot mammas pojkvän – en knasboll som drar iväg mamman, Tilda och hennes bästisar på någon sorts överlevnadstur i Lappland. Samtidigt måste Tilda lura ut vad trollen i Stockholm håller på med. Något med en fest, någon som ska vakna upp och något med ett jungfruoffer. Inget lätt pussel. Tur att hon har mormor till hjälp. Eller ja, till viss hjälp. Och så har hon ett gäng rådare som svarar mer eller mindre villigt på Tildas frågor.

Visheten vaknar är spännande, charmig och rolig. Tilda har ett härligt sätt att se på rådarvärlden och det som händer med ett par snabba repliker – om inte annat i tanken. Hon bryr sig om sina vänner, men har svårt att få ihop allt och gör vad hon kan, även om det inte alltid räcker ända fram. Det är så lätt med missförstånd vänner emellan och det här med känslor… Hur vet man egentligen om man tycker om någon?

Även om jag nu råkar följa Elin Säfström sedan en tid tillbaka, bl.a. eftersom Elin är en engagerad författare och bloggare som kommenterar oss stackare som kämpar med att vilja bli författare (förstår inte hur du får ihop allt!), så vill jag inte tro att det påverkar mitt tyckande. För jag tycker verkligen om denna tvåa, precis som ettan. Utan att vara särskilt partisk. Det behövs liksom inte. Visheten vaknar är helt enkelt sådan litteratur jag gillar. Plus väl berättad med klurigheter och ett rappt, rakt språk. Läs den. Och ja, det underlättar förstås om du läser En väktares bekännelser först. Rekommenderas!

En bok att köpa, eller läsa lite mer om? Det gör du t.ex. här och här. Och så är det bara att vänta på trean nu då. 🙂

 

 

 

 

 

Annons

9 reaktioner till “Visheten vaknar – Elin Säfström”

 1. Är så impad över att du tar dig tid att läsa mina böcker och kan inte nog tacka för alla fina ord.

  Vad gäller del tre så är den alltså i skrivande stund ett omonterat dinosaurieskelett där ett gäng ben saknas och andra inte hör dit alls … Men jag jobbar på det!

  1. Tvåan kommer inte göra dig besviken, det är jag liksom säker på. 🙂 Gillar också språket skarpt då läsningen bara flyger fram och så får jag stanna upp för att småfnittra lite småtöntigt ibland. 😀

  1. Whaaat?! (Var ju tvungen att följa länken.) Vissa förstår sig bara inte på hur vissa böcker ska vara skrivna. Dina är ju precis som de ska vara. 🙂 Om de varit annorlunda hade de ju inte varit det de är (och då hade nog inte jag gillat dem 😉 ) Kul det där med vad folk tycker i förhållande till vad de tycker till om. Något väl värt att problematisera och fundera över innan en uttalar sig.
   Jag dissade en amerikansk bok en gång (en YA Harlequin) och problematiserade varför jag inte gillade den, och öppnade upp för att det var min åsikt och känsla och att jag såg att det fanns en målgrupp som verkligen gillade den. Det slutade med att en aspirerande författare i typ den genren slutade kommentera mina inlägg. 😀

   1. Jag (som annars är rätt känslig) blev mest road av denna diss. Det var så uppenbart att vi gillar olika saker, hon och jag. Dessutom är jag helt trygg i mitt språk – det är inget misstag att det ser ut som det gör i de här böckerna:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.