Om att läsa

Två Augustnominerade ungdomsböcker

Jag fick ett par recensionsexemplar från Svenska Förläggareföreningen. De frågade om jag var intresserad av några böcker som nominerats till Augustpriset i år. (De står ju bakom priset.) Även om oktober varit en intensiv läsmånad med sex lästa böcker var jag intresserad och valde de här två: Elin Nilssons Anrop från inre rymden och Johanna Nilssons För att väcka hon som drömmer.

Anrop från inre rymden är en novellsamling medan För att väcka hon som drömmer är en roman. Förutom dessa ungdomsböcker finns i barn- och ungdomskategorin även böcker för yngre/små barn och jag anser att barn- och ungdomskategorin borde delas upp i två. En för (yngre) barn och en för tonår/unga vuxna. (Detta tyckte förresten även Jessica Schiefauer, tvåfaldig Augustprisvinnare i denna kategori, som jag nyss skrivit om.) Hur kan man t.ex. jämföra en bilderbok för små barn med en bok för målgruppen 15+? Helt ologiskt. Men, men… Tills förändring sker är det bara att läsa och begrunda de nominerade.

De nominerade i barn- och ungdomskategorin är:

Om dagen tar slut, Lisa Hyder och Per Gustavsson, Opal
Media svämmar över av undergångsskildringar: global uppvärmning, krig, pandemier, och kärnvapenhot. Men hur hanterar vi det – som barn, som vuxna? Om dagen tar slut av Lisa Hyder och Per Gustavsson fångar samtidsångesten på barnets nivå och utgår från dess frågor.

Fågeln i mig flyger vart den vill, Sara Lundberg, Mirando Bok
Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde.

Anrop från inre rymden, Elin Nilsson, Alfabeta
Ett tittskåp in i verkligheten – ja, det är vad Elin Nilsson ger läsaren i novellsamlingen Anrop från inre rymden. I åtta avskalade berättelser ges vi en skymt av vardagen, i all sin vardagliga ovanlighet. Det är opretentiöst, stringent, och träffsäkert.

För att väcka hon som drömmer, Johanna Nilsson, Rabén & Sjögren
När liv och trygghet försvinner i kaos försöker Josefin återta kontrollen genom självsvält, extrem träning, och självskadebeteenden. Johanna Nilssons skimrande vackra och täta prosa i För att väcka hon som drömmer utspelar sig i 1980-talets utkants-Sverige med referenser till både AIDS och Livets Ord.

Den förskräckliga historien om Lilla Hon, Lena Ollmark och Per Gustavsson, Lilla Piratförlaget
Att mobbas av sina klasskamrater, glömmas bort av sina föräldrar, och sedan dö instängd på en spökande skolvind – kan det bli värre? Den förskräckliga historien om Lilla Hon av Per Gustavsson och Lena Ollmark är just en sådan skruvat morbid spökhistoria.

Dumma teckning!, Johanna Thydell och Emma Adbåge, Alfabeta
I köket sitter Mint och hennes storebror och ritar. Det går sådär. Mint vill rita fint som sin storebror, men det är svårt. Poetiskt och humoristiskt skildrar Emma Adbåge och Johanna Thydell syskonskap och skapande.

Följ länken här för samtliga nomineringar i sin helhet. Den 27 november presenteras vinnarna. Nästa år är det 30:e gången priset delas ut. Kanske ett lämpligt år att ändra på barn- och ungdomskategorin? Förra året läste jag förresten några nominerade i barn-ungdomskategorin och Ann-Helén Laestadius Tio över ett, vann. Ska bli kul att se om jag läser en vinnare i år. Har du läst någon av årets nominerade? Någon du tror lite extra på i så fall?

Stort tack till Svensk förläggareförening för recensionsexeplaren!

 

4 reaktioner till “Två Augustnominerade ungdomsböcker”

  1. Jag håller med om att det skulle vara bättre om priset i barn- och ungdomsklassen delades upp och blev två priser. Jag ska försöka läsa alla böcker som är nominerade i denna klass.

    1. Det skulle kännas mer rättvist om priset var uppdelat. Dessutom har de bakat in facklitteratur för barn/unga i det. Skulle vilja se att man var lika ”slarvig” med vuxenkatagorin så att det skapades någon sorts förståelse för hur tokigt det är att göra så här mot barn-/ungdomsförfattare samt målgruppen.
      Hoppas du får ihop läsningen av de nominerade barn/unga nu då. Låter roligt att ta sig an alla. 😊

  2. Jag tycker det är lite märkligt att YA, som roar en i princip vuxen publik ska tävla tillsammans med bilderböcker för de allra minsta. Nej, föresten, där är JÄTTEKONSTIGT. Hade ingen aning om facklitteraturen, den borde också skiljas ut!

    1. Jag kanske hårddrar det med fackindelningen men vet att jag för några år sedan reagerade på en bok som jag upplevde mer som facklig än skönlitterär (önskar jag mindes vilken det gällde…). Men vad vet jag, en enkel lekman? Som du säger, jättekonstigt detta hur de delar upp kategorin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.