Om att läsa, Om att skriva

Mål för 2018

Skrivmål

Jag vill redigera om ungdomsmanuset och ge det en ny chans hos förlagen nu när jag fått god feedback och bra förslag på förbättringar från testläsare – sådant jag verkligen håller med om. Men hur jag gör detta, och när, har jag inte bestämt. Ska jag ägna det tid på helgerna bara, eller kanske även under kvällarna? Ska jag börja nu i januari eller vänta till februari…? Oavsett tror jag manuset och de kommande förändringarna behöver landa lite till i huvudet för att det ska bli roligt och utvecklande att ta tag i det.

Vad gäller dystopimanuset (som jag väntar på besked om från förlag) får det vara som det är i nuläget. Men även med det har jag lite funderingar, fast mest gällande del två. Jag skulle vilja redigera tvåan och skriva lite nytt för att få en starkare nerv och mer spänning. Och tar jag mig an del två, tänker jag att jag kan behöva redigera del ett för bättre balans med tvåan. Om nu inte något förlag hojtar till att de vill ha ettan, för då får jag ju arbeta med det först och ta tvåan sedan.

Med två olika manus (tänker visst fortfarande på dystopin som ett enda) att arbeta med känns år 2018, dvs bara ett enda år, med ens kort. Jag vet att jag tar tid på mig vad gäller redigerande. Hade jag inte haft brödjobbet skulle det funnits bättre med både tid och ork. Men en ska ju ha in pengar också så bara att jobba på.

Läsmål

Föregående år ledde till trettiotre lästa böcker som jag bloggade om. Utöver dem har jag påbörjat böcker jag inte läste klart. Exempelvis Knausgårds textsamling Om hösten, vissa rätt fina, andra bara… blaha… som inte fick mig att vilja läsa vidare, liksom Anna Ahlunds Saker ingen ser. Debuten Du, bara älskade jag, så förhoppningarna var kanske för höga. Jag hade hört att den nya var annorlunda, och i mitt tycke för långsam och karaktärerna lyckades inte gripa tag så halvvägs igenom lade jag bort Saker ingen ser. Livet är för kort för att ägnas åt böcker jag inte orkar läsa om jag inte måste.

En av årets oavslutade böcker

Förra årets mål var att läsa tre böcker per månad. 33 delat på 12 blir 2.75 så det är ju ett bra resultat. Särskilt om jag har i åtanke att jag läste Stephen Kings Det i december, och att den motsvarar en sådär två, tre böcker med sina 1188 sidor.

Nytt läsmål: Läsa 2-3 böcker per månad. Så jag sänker ambitionen lite. Däremot vill jag bli bättre på att ta mig igenom böckerna som väljs till bokcirkeln. Böckerna där är oftast sådana jag inte skulle valt själv. Vilket är bra, för då vidgas läsvyerna. Knausgård var till exempel en sådan bok. Bokcirkelmedlemmarna väljer inte gärna populärlitterära böcker, utan Babel-böcker och pristagare. Med vissa undantag. Nästa som ska vara klar nu i januari är Rebecka Solnits Män förklarar saker för mig. (Den har jag inte börjat på, för jag läser The Mangle Street Murders eftersom jag saknade att läsa något på engelska efter en lång tid av läsning på svenska.)

Förr om åren var jag med i läsutmaningar. I nuläget räcker det med att jag utmanar mig själv. Men hur är det för er andra. Hur ser era skriv- och läsmål för året ut?

 

6 reaktioner till “Mål för 2018”

 1. Jag vill satsa på att skriva fler noveller och utveckla min blogg mer. Jag jobbar ju med annat till vardags men vill gärna skriva mer. Jag läste 53 böcker förra året. Tror att det är där jag brukar hålla mig. Ser fram emot många nya böcker. Har fått många olika tips från bloggar som hamnat på min läslista. Gott nytt år!

  1. Vad roligt mål med noveller. Det har aldrig varit något för mig. Men kanske ett mål att sträva efter någon gång… 😊
   53 böcker är ju en fantastisk summa. Det var ett tag sedan jag var uppe i det antalet. Under åren jag inte skrev läste jag mer och det är ju så roligt att läsa att jag får bromsa mig själv för att även ha tid med skrivandet. 😊

 2. Gillar dina tydliga mål här 🙂 Själv har jag inga läsmål (funkar inte att läsa för mig om det inte sker spontant), skrivmålet är att få iväg spänningsmanuset igen i januari, och att skriva ett nytt råmanus, oklart vilket det blir.
  God fortsättning 🙂

  1. Att få skriva nytt är efterlängtat men på samma gång vill jag inte ha ännu ett manus att redigera medan dessa två (tre) andra är såpass färdiga att jag kan bli klar med dem i år. 2019 får bli skriva-nytt-året, om jag förblir outgiven av förlag. Eller varför inte låta det bli året då jag satsar på att få ut något på egen hand kanske…? Om jag skulle tycka det blev aktuellt för att hinna få ut något innan jag blir 40. Min magiska gräns… 😉 Nåväl. En sak och ett år i taget. 😊
   Överlag läser jag också helst spontant (och att läsa 2-3 böcker faller sig rätt naturligt) och kan ibland bli lite stressad över t.ex. rec.ex men oftast fungerar det bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.