Om att skriva

Planera stora mål i små steg

Jag är försiktig med att pressa mig själv i nuläget. Visst känner jag mig piggare, men jag vill inte avge löften och planera saker för mig själv, som jag sedan känner att jag inte får ihop. Så små, små steg för att uppnå ett större mål är bra att tänka.

Jag har två skrivprojekt. Dessutom har jag en plan för en annan sak, men den får vänta ett tag till. En sak i taget. Mer än så får inte plats i vardagen och på fritiden.

Det ena skrivprojektet, dvs ungdomsmanuset, kan jag köra på med utan att fundera på vad ett eventuellt förlag skulle säga/tycka om det, eftersom det ju inte är ute och far hos förlagen såsom dystopin är. Alltså finns inga direkta hinder för att arbeta med det.

Så hur göra? Jag har god feedback att utgå från. Jag kan börja med att läsa igenom den igen. Aha, det var ett litet steg. Läsa feedbacken. Då kan jag fundera på när i tid det passar. En helg är ju bra för det. Kanske nästa?

Efter att jag läst responsen kommer säkert en massa idéer för hur jag kan arbeta med manuset. Då gäller det att ta det i en takt som bidrar till att jag känner att jag får något gjort utan att jag för den skull galopperar iväg och blir tvungen att tvärbromsa och lägga mig ner.

Om jag tänker i tid som känns lagom just nu, låter det okej att lägga två timmar om helgerna på det. Då kommer det till en liten framåtrörelse. Sedan HUR jag gör får jag utröna allt eftersom. För det kan jag faktiskt inte veta just nu. Hur gärna jag än vill.

Okej, två timmar är inte mycket tid, ändå, det kan vara fullt tillräckligt. (För några veckor sedan tyckte jag två timmar var övermäktigt. Jag som för flera månader sedan kunde sitta en hel dag eller helg i sträck. Så går det när utmattningen gör sig gällande, så tänk på det om du börjar få symtom. Bromsa! Blunda inte. Gör en förändring. Det har jag.)

Att ”bara” göra något med ett skrivprojekt på helgerna kan bidra till att det skapas ett vakuum mellan mig och texten. Att det blir en distans att knappa in på varje gång. Alltså borde jag hålla en tajtare närhet till manuset.

En kort stund en gång mitt i veckan, som tisdag, onsdag eller torsdag, borde läggas till. En timma. Inte mer. (Optimalt vore onsdag, men som det verkar nu, kanske jag yogar då.) Så sammanfattningsvis ser det ut så här:

Jag kan som sagt i nuläget inte planera för HUR jag gör, men jag kan planera för NÄR jag gör det. Och om jag har ett NÄR att arbeta utifrån kommer HUR:et lösa sig självt. Åtminstone brukar det vara så. För även om mycket sker i huvudet är det inte tillräckligt. Jag måste GÖRA också. Inte bara tänka.

På detta lilla vis kommer jag alltså bli klar med ungdomsmanuset. När det är klart har jag funderingar på att ge det ytterligare en skjuts till någon som läser igenom det. En betalande lektör, eller en testläsare att lita på. Det beror på hur jag själv tycker det gått med att arbeta igenom det. Men den dagen, den sorgen. För som du kanske märker, jag har ingen deadline. I huvudet vore det kul att bli klar snart, typ om ett par månader, men är jag klar till sommaren, eller därefter, ja, då var det så det blev. Och då var det kanske det som var meningen.

Annonser

4 reaktioner till “Planera stora mål i små steg”

  1. Att sätta bra mål är så himla viktigt. För min del har problemet varit att jag låser mig snarare än skriver för mycket, men även där hjälper det att fokusera på att skriva ett rimligt antal timmar varje vecka, istället för något hägrande mål långt borta vid horisonten. För det är ju precis som du säger – så länge manuset hålls igång så kommer alla de där knutarna att lösas upp. Kanske hinner inte allt bli klart till ett visst datum. Men klart, det blir det.

    1. Precis. Genom att jobba med det då och då, som nu när jag planerar in några kortare tillfällen per vecka så kommer jag ju till sist bli klar. Och jag tror inte jag låser mig på det här sättet. Svårare har varit när jag tänkt att jag har en deadline. Då kan jag bli stressad när jag upptäcker att det är för mycket att göra i förhållande till tiden jag har på mig. Och då gör jag för lite/ingenting för att jag ändå inte ”hinner bli klar i tid”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.