Om att skriva

Magisk väntan

Tre månader. Det uppger ungefär samtliga förlag som en sorts maxgräns för hur länge det dröjer innan de ger besked om ens inskickade manus. Om de ens ger besked. Flera meddelar nämligen på sina hemsidor att de endast ger besked när de är intresserade av en eventuell utgivning. 

När en skickar sitt manus via mejl (eller via en sorts inskicks-sida) kommer en bekräftelse på att manuset är mottaget. När jag skickade i höstas bestod några bekräftelser av informationen att man som förlag inte ville bli kontaktad för frågor om hur manuset låg till. Av de kvarvarande förlag som jag efter fyra dryga månader inte hört något från kollade jag upp vilka som inte avbett sig kontakt. Jag kunde mejla två. (Har sedan sett att även de avböjer förfrågningar på sina hemsidor.)

Jag har full förståelse för att det är tidskrävande att folk hör av sig. Men jag kan inte ha full förståelse för att förlagen lever efter devisen att ge besked inom/efter tre månader. Mina erfarenheter är snarare att det dröjer fyra, fem och sex månader. Även om ett par förlag i denna omgång visserligen refuserade mycket snabbare än så. Och förra gången jag skickade in var ett förlag rekordsnabbt med en refusering efter endast knappa två veckor. 

Att vilja kunna svara efter tre månader är fint men när man säger en sak och om och om igen gör något annat är det inte ok i mina ögon. Säg fyra eller fem månader. Det kan i alla fall jag stå ut med. Hellre än att efter dryga fyra månader känna sig manad att fråga lite försiktigt. 

Ena förlaget har visserligen bemött mig jättefint. Människan i andra änden av mejlen har kollat vad som händer och återkopplat snabbt och vänligt. Där är jag satt på vänt, och efter att jag förhört mig om hur det går två gånger (trodde eventuellt att jag glömts bort så efter tre veckor gjorde jag en liten ny koll av läget – inget nytt) får jag försöka ge mig till tåls. Men. Om jag inte frågat hade jag inte haft en aning om att manuset ligger och väntar på någon sorts ytterligare bedömning, att det ska upp på ett möte framöver, allt för att en lektör tydligen uttalat sig positivt. 

Det är kanske knäppt, fast att veta detta, det räcker liksom. Det är nästan som att de har sagt ja, för de har inte tvärt sagt nej. Att få ett nej känns inte så stort. Mer som att jaha, det passade dem inte, men de funderade faktiskt på om det gjorde det. 

Då undrar jag förstås hur ofta det hänt. 

Att förlagen tar sig tid och skickar en standardrefusering tycker jag är schysst. Och jag hade gärna sett att samtliga skulle kunna ha den servicen. Att kommunicera är något av det svåraste för oss människor, och en gest som kan verka så liten, som att meddela att man som förlag inte är intresserad av ens manus betyder så mycket. Åtminstone gör den det för mig. Och det vet jag att jag inte är ensam om att tycka. Eller?

Det andra förlaget förresten, som jag också mejlade, svarade efter två veckor och bad om ursäkt över svarstiden (inte den på två veckor, utan den på dryga fyra månader) och så fick jag min ordinarie refusering. En trevlig sådan men alltjämt en refus. Men so what, ett förlag funderar på mitt manus. De andra kan säga vad de vill. 😊

19 reaktioner till “Magisk väntan”

 1. Undrar varför det ska dom sådan tid? Är inte kontakten med manus skrivarna en viktig del av deras arbete? Utan manus, godkänt eller inte, har dom ju inget att göra. Tycker det är tråkigt att det funkar så. Jag skulle nog uppskatta, som du, ett schysst brev i alla fall.

  1. Att säga att man har mycket att göra gäller ju många branscher och verksamheter men ändå lyckas många återkoppla så det ser jag inte som en giltig ursäkt. Systemfel? Hänger det på en person? Oavsett tycker jag att detta är något de kan bli bättre på. Som ett led i att de står för kvalitet och service. 😊

 2. Men det låter ju jättebra! Även om det nu skulle bli en refusering i slutändan – och jag säger INTE att det kommer att bli det! – så är det STORT att komma förbi den första gallringen. Det betyder att man är på riktigt god väg.

  1. Tack! Jag har inget vidare hum om hur stort det faktiskt är att komma förbi första gallringen men det känns himla bra att höra någon (någon i branschen) säga att det är STORT. Att det är bra begriper jag ju, men ändå… lite svårt att ta in det. 😉

 3. När man skickar in manuskript till vetenskapliga tidskrifter (åtminstone till dem jag har erfarenhet av) gör man det via ett konto man skapar hos dem och där det sedan går att följa vad som händer, dvs det går att se om någon ens har tittat på texten, om den ligger ute för peer review (motsvarar väl lektörsläsning i det här fallet) osv. Undrar om det är något som bokförlagen övervägt. Kanske inte helt realistiskt att sjösätta ett sådant jättesystem bara för att underlätta för dem som skickar in manus (för tidskrifterna är det däremot en förutsättning att ha ett elektroniskt system eftersom de olika personerna som är inblandade i beslutsprocessen kan vara på olika kontinenter), men nog skulle det vara trevligt om det fanns…

  Men du, så roligt att du fick ett positivt lektörsutlåtande. Hoppas det räcker hela vägen fram. 🙂

  1. Vad bra för artikelförfattarna som kan se vad som händer. Borde även fungera så att tidskrifternas redaktioner slipper förfrågningar om just urvalsprocessen och därmed kan lägga tid på annat. Kanske svårt (dyrt) att införa för förlagen men det låter som om det skulle gå att tjäna på det i längden. Åtminstone de stora. Kanske?
   Tack! Känns overkligt och bra att veta att någon uttalat sig positivt om det. 😊

 4. Men så oerhört spännande med positivt lektörsutlåtande, ska vänta med spänning på resultatet! Förlåt om jag är förvirrad, men visst var det här dystopimanuset?

 5. I vilket fall som helst hoppas jag den kommer i tryck, skulle vara grymt kul att läsa 🙂
  Guldfiskklubben, kan bli nåt 🙂

 6. Jätteroligt att du gallrats ut (IN), instämmer med många föregående talare, det är STORT! Håller tummarna!!! 🙂

  1. Ingallrad ja. Som på ett häkte. Två veckor i taget (tror de har manusmöte varannan vecka nämligen), så förlängs väntan på besked. 😃 Fast i mitt fall en rätt ok väntan. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.