Böcker

The Lie Tree – Frances Hardinge

Jag har turen att få upptäcka nya spännande författare genom bokcirkeln. Frances Hardinge är en sådan ny bekantskap som jag gärna återkommer till. The Lie Tree (Lögnernas träd) var en positiv överraskning med sitt viktorianska mordjaktsdrama där ett träd som lever på lögner har en av huvudrollerna.

Faith är fjorton år och liksom sin far mycket intresserad av vetenskap. Hon är självlärd och klarar grekiska lika bra som engelska, men betraktas på grund av sitt kön som en dum flicka och tvingar sig att inte verka för smart när hon nyfiket konverserar faderns bekanta för att få veta vad de talar om och för att få vara en del av deras intima vetenskapliga sfär. Tills hon inser att någon bedragit fadern. Hans oväntade död innebär att någon inte är att lita på.

The Lie Tree är en bok där ett träd har en viktig roll för historien. Utan att avslöja för mycket är trädet orsaken till faderns död och anledningen till att Faith dras in i ett farligt spel där hennes eget liv blir en bricka som hon satsar för att få veta vad som hänt. Inte nog med att hon söker en mördare, hon söker även sanningen om varför familjen tvingades lämna hemmet. På samma gång närmar hon sig sanningen om livets ursprung.

Med Darwinismen som en vetenskaplig teori som sopar mattan med skapelseberättelsen (1859 kom Darwins bok om arternas uppkomst) fångar Hardinge en brytpunkt i historien i denna feministiska ungdomsroman där ett spännande fantastiskt inslag i form av ett Träd får en att fundera över skapelsen och evolutionen som sådan. Hur omvälvande denna vetenskapliga upptäckt och teori faktiskt var, är något i alla fall inte jag tänker på så här till vardags.

Det är svårt att skriva om The Lie Tree utan att avslöja för mycket. Boken mår helt enkelt bäst av att bli läst. Rekommenderas!

 

En bok att köpa? Du hittar t.ex. The Lie Tree här eller här. Eller så gör du som jag och lånar från biblioteket. 🙂

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.