Om att skriva

Bidde inget denna gång

Så nu satsar jag på tredje gången gillt.

Refuserad med viss tvekan från förlaget om jag förstod dem rätt. Jag fick ta del av en bit av lektörsutlåtandet som var positivt. Bland annat sades detta om mitt manus:

 • spännande
 • intressant
 • starkt driv
 • nöje att följa karaktärerna

Jag fick också lite feedback om lektörens önskemål om vad som kunde förstärks eller tydliggjorts. Full förståelse för den responsen och inget som inte går att ändra.

Förlaget ville visserligen inte ha tillbaka min berättelse, men det hindrar ju inte mig från att redigera om det jag själv tänkt på så här i efterhand, liksom det lektören nämnde, och fortsätta skriva på del två av denna dystopi. 

Ungdomsmanuset (det andra manuset jag har liggande för redigering och en ny vända till ett förlag) är dock kanske det jag borde ägna mig åt i nuläget? Eller?

Nåväl. Etersom hjärnverksamheten är i det segaste laget tar jag det som det kommer ett tag till. Är det dystopin som lockar med redigering och nya scener får det vara den som får lite tid. Skulle ungdomsmanuset locka ger jag det lite tid. Om någon månad eller två kanske jag kan samla mig för en mer gedigen planering och sätta igång på riktigt igen. Men nu, nu låter jag beskedet sjunka in och njuter av att veta hur det ligger till. Faktiskt helt nöjd med denna refusering.

 

19 reaktioner till “Bidde inget denna gång”

 1. Trist, men härligt omdöme ändå, det låter som om du var riktigt nära. Grattis till det. Bra också att du fått förslag på ändringar.
  Det brukar heta att den som inte ger upp i det här skedet kommer att så småningom bli antagen. Så andas ut, låt sjunka in … snart är du framme 🙂

  1. Tack! Jag hoppas att det är så, att jag är riktigt nära den där förlagsutgivningen nu. Om jag jobbar på minst lika bra och gärna ännu bättre med manuset jag skickar in nästa gång. Inte läge att ge upp, nej..😊

 2. Att du får respons och får ta del av utlåtandet tyder på att du är nära, håller helt med föregående kommentar. En förläggare på Norstedts sa i en intervju något i stil med ; ”Jag startar aldrig en dialog med någon, om jag inte anser att det finns stor potential för framtida utgivning”. Förmodligen resonerar många på liknande sätt, det är ju verkligen inte feedback som är standard i branschen.. Nej, verkligen INTE läge att ge upp, tvärtom!!! 🤗

  1. Det känns rätt bra att det blev det här beskedet. Någon/några har faktiskt funderat på en utgivning av något jag skrivit. Fantastiskt bara det.
   Det du skriver nu gör förstås att det bara känns ännu bättre. Har hört/läst ungefär detsamma. Bra att bli påmind. 😊

 3. Jag kan inte säga att jag förstår hur det känns att bli refuserad, för jag har inte blivit det. Som du kanske redan vet har jag gett ut min första roman på eget förlag. Men som medmänniska vid ett ”Nej, tack” kan jag känna hur du känner det idag. Ungefär som att man får ett ”Nej, tack” på ett jobb man sökt och varit på intervju. Det har jag varit med om en handfull gånger. Det känns fruktansvärt jobbigt.

  Men om du har passionen för att skriva och berätta dina historier, kan ingen ta detta ifrån dig. Varför inte starta ditt eget bokförlag?Ge ut som egenutgivare? Visserligen kostar det pengar men i gengäld får du bestämma allting själv. Bli utgiven genom ett känt förlag har jag hört att man inte får bestämma ens titeln på romanen.

  Ge inte upp, utan vila och fundera på hur du ska gå vidare. Kom sedan tillbaka och fortsätt skriv. Kram 🙂

  1. Att få nej på intervjuer har hänt ett fåtal gånger och inget som jag tyckt varit särskilt svårt. Det har bara betytt att någon annan sagt ja till mig. Tänker att jag nu med denna refusering nästan blev vald och för mig räcker det långt. De ville ju nästan ha mig. Tjoho till det! Jag har fått höra att det jag skriver är bra och den bekräftelsen värmer. (Även om andra som är utbildade sagt det tidigare om samma text är det inte samma sak som när ett stort förlag säger det. 😉)
   Blir det nej fler gånger, när jag arbetat om det jag vill förbättra, då kan egenutgivning bli aktuell. Fast då får någon annan gärna bestämma titel för när det kommer till sånt har jag ingen talang. 😃
   Tack omtanke och för pepp!

 4. Åh, så synd! Men ändå en toppen-refusering, gratulerar till den! Hoppas verkligen att du får ork och lust till att jobba med din dystopi, jag är mycket pepp på att läsa den i någon typ av utgiven form i framtiden 🙂
  Kram 🙂

  1. Vad härligt, en läsare som väntar. 😊 Fungerar omvänt också. Väntar med spänning på det du publicerar här framöver.
   En toppenrefusering ja, så känns det faktiskt. Ett ja hade förstås gjort mig själaglad (vad det nu e för uttryck?!) men jag är ändå glad för detta nej. Kram 😊

 5. Så synd med ett nej när du var så nära, men det innebär ju också att du nästan tagit dig igenom nålsögat! Det finns väl fler förlag du kan skicka till, gissar jag 🙂 Kommer säkert att gå vägen hos något förlag.

  1. Jag har några få små förlag kvar att skicka till (och ett större), men det får bli efter redigeringsrundan. Är rätt petig med vilka förlag jag kan tänka mig och rätt få ger ut den här genren så det begränsar ju. Men har ingen tanke om att bli utgiven bara för sakens skull. Vill att det ska kännas bra på alla fronter med förlag, villkor osv.
   Känns som värsta bekräftelsen det här så den känslan räcker långt just nu. Passar på och njuter av den ett tag till innan jag tar tag i en planering. 😉

 6. Du är i princip där m.a.o.! Super! Bara att ligga på. Och skicka för guds skull in redigerad version till förlaget igen, även om de inte bett om det. Bra plan att jobba med det du känner för i det här läget och då eventuellt växla mellan manus – jag gör det hela tiden, eftersom jag behöver det för att ligga på topp, liksom.

  1. Jag brukar inte växla mellan manus så det kan bli en ny metod. Men alla vägar som bär till Rom funkar. 😉
   Ja det är ju klart att en kan skicka igen. Tänkte inte på det.😃
   Har några få små förlag sparade också men annars är det lite tunt med den sorts förlag som brukar ge ut den här sortens genre. Inte helt otänkbart att prova egenutgivning heller. Fast det är plan B. 😉

 7. Synd med refusjonen, men bra at det var en forholdsvis positiv tilbakemelding likevel. Bare kommentarer i det hele tatt fremfor ”hei, takk for manuset, men vi er ikke interessert” er på mange måter verdt å feire og når du vet litt hva du kan forandre på er jo det og ganske supert. Lykke til videre med skrivingen 🙂

  1. Tack! 😊
   Jag uppskattar deras svar jättemycket och är glad för en sådan positiv refusering. Att många förlag har mycket att göra tycker jag inte ger dem en stark anledning nog att inte ens skicka/mejla en refusering, men ändå skriver flera det på sina hemsidor. En standardrefusering är bättre än att inte höra något alls tycker jag.

 8. Wow! Grattis till de jättefina orden om ditt manus! Tråkigt att det inte räckte hela vägen den här gången, men precis som många redan har sagt, så känns det ju bara som en tidsfråga innan du är där. Eller ja, en tidsfråga + en massa skrivande, snarare. 🙂 Stort lycka till med redigeringen!

  1. Tack! 😊 Även om det inte räckte ända fram räcker det långt känslo- och bekräftelsemässigt. När jag redigerar nu är det med en ny sorts tilltro på att det jag gör kan leda någonstans. Även om tron fanns förr var det mer som en vag förhoppning. Så en massa skrivande senare kanske det går hela vägen. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.