Om att leva

ESC-vecka!

Det är fest-vecka. Och inte vilken fest som helst. Utan Eurovision Song Contest. Melodifestivalen kan slänga sig i väggen, den är ingenting i jämförelse. Nu snackar vi hela Europas musikelit som tävlar om bästa låt. Eller ja, elit och elit. Det är folk som för det mesta i alla fall kan sjunga. Och ibland gör de de riktigt bra. Hittar rätt ton i en låt som verkligen får dem som artister att lyfta till nya höjder.

Ibland… Så är det inte så. Men det gör inget. Det hör till.

Jag och andra halvan har dock inte riktigt förstått att det redan var dags. När blev det maj liksom?! (Antagligen när jag sov mig igenom de tre föregående månaderna och han satt med näsan i böckerna för att skriva ett examensarbete.) Men nu gäller det. Eurovision Song Contest drar igång med första delfinalen imorgon tisdag. På torsdag är nästa delfinal och Sverige deltar då med Benjamin Ingrosso.

Men för att verkligen kunna uppskatta delfinalerna och finalen på lördag gäller det ju att ha sett och hört alla ländernas bidrag innan, få lite skvaller och fakta om deltagarna och låtskrivarna. Så nu när vi, jag och andra halvan, yrvaket famlar runt här hemma samtidigt som ESC-yran och ESC- förberedelserna i Portugals huvudstad Lissabon pågår har vi börjat försöka komma ikapp. 43 länder deltar (inräknat Australien som tycker detta är så kul att de nästlat sig in) och lika många låtar alltså.

Om det inte varit för att finsksvenska YLE sänt införprogram skulle vi nu stå helt vilsna inför morgondagens första delfinal. Men tack vare det exemplariska införprogrammet De Eurovisa kan vi spana in låtar och fundera ihop med programledare och gäster på låtarnas kvalitet och frånvaro av den. De Eurovisa är överlägset det bästa införprogram som sänds för tillfället. Sverige har visserligen upphört med sina införprogram där de gick igenom låtarna, tyvärr genom åren med en allt mer tramsande och flamsande panel av gäster som var mer intresserade av att komma med – i deras ögon – roliga (läs elaka) kommentarer om länderna/deltagarna än att faktiskt säga något vettigt om låtarna. Detsamma gäller tyvärr Norge. (Danmark har jag inte kollat upp då jag insett att jag ändå inte skulle begripa vad programledarna säger.)

Vad gäller De Eurovisa som på härligt klingande finsksvensk dialekt formulerar sina reflektioner så är det också textat på finska. Jättekul tycker jag som fascineras starkt av det finska språket med sina dubbla konsonanter och vokaler liksom alla ä och ö. Ett helt underbart språk att iaktta på detta vis.

Att vara Eurovisionfantast är visst inte alltid helt rumsrent, men för mig är detta en höjdpunkt på året. Heja Sverige och heja alla andra länder som deltar!

De Eurovisa YLE

8 reaktioner till “ESC-vecka!”

 1. Vad härligt att läsa om ditt/ert engagemang. Det liksom spritter av glädje i texten. Själv har jag noll koll på bidragen men ska i alla fall titta på lördag. Säger som du: Va? Är det redan dags?

 2. Vid något tillfälle i det förflutna trillade jag av det där tåget. Jag ÄLSKADE ESC när jag var liten och spelade alltid in det på VHS och såg om och om igen (det var också så jag lärde mig alla europeiska länder och siffror på franska). 2008(?) skickade jag faktiskt in ett eget bidrag, eftersom det varit en barndomsdröm, men jag blev – liksom jag är så van vid – refuserad.

  Ja, finska!!

  1. Vad härligt att höra att du var så hängiven! Tåg kommer och går. Dags att hoppa på det igen låter det som. 😉
   Att bli Melodifestivalsrefuserad, inget fel med det. En vän och vissångare har försökt i många år och inte gett upp än. Refuseringar är helt enkelt vår vardag, vi som liksom vill lite mer. 😃
   Finska ja, så coolt. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.