Böcker

Tjuren från Solna – Gunnar Ardelius

När frågan kom från förlaget om jag var intresserad av att läsa Gunnar Ardelius senaste bok för unga, Tjuren från Solna var svaret lätt. Efter att ha läst hans Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket har hans författarskap väckt ett intresse då denna Jag behöver dig mer än… var helt olik något jag tidigare läst.

Tjuren från Solna handlar om Sebastian som gått ut gymnasiet och bor hos mamma. Hon sätter ofta egna behov först och tycker det är dags för Sebastian att flytta hemifrån, mest för att hon ska kunna vara ifred med sin pojkvän. Sebastian själv vet inte vad han vill, men får en idé om att söka till scenskolan. Kanske beror det på Kajsa, en tjej han upptäcker i en improvisationsteatergrupp, och som han ministalkar en gång för att få en glimt av henne. Att mamma drar hem en ny medarbetare på middag en kväll gör inte heller Sebastians liv enklare direkt då han och tjejen från mammas jobb börjar träffas, mest för att ligga, även om hennes agenda innebär lite mer än så.

Inledningsvis är jag inte särskilt förtjust. Sebastian är en egoistiskt kille med egna idéer om allt möjligt, han dansar naken framför spegeln, norpar trosor från tvättkorgar och har aningens svårt för att hålla sig till sanningen. Men om han varit den där goa sympatiska killen som redan gjort alla livsomvälvande upptäckter – som han förstås gör under bokens gång – skulle han varit rätt trist som karaktär. Ingen utvecklingspotential så att säga. För han växer i mina ögon och jag kommer att gilla hans egenheter och knasiga infall.

Gunnar Ardelius skriver i korta scener. Middag med mamma, en audition, en fest med vännen, ett samtal hemma hos mammans jobbkamrat och så vidare. Scenerna byggs på, får en röd tråd som trasslar till sig, precis så som det sig bör, och som sedan löses upp fint. Jag blir glad och nöjd, ja Tjuren från Solna blir en bok jag helt enkelt gillar. Rekommenderas!

Kort om författaren: Gunnar Ardelius har fått debutantpriset Slangbellan och nominerats till Augustpriset. Han är ordförande i Författarförbundet.

Stort tack till förlaget Natur och Kultur för recensionsexemplaret!

Tjuren från Solna, en bok att köpa eller läsa mer om? Då kan du kika in här eller här.

 

4 reaktioner till “Tjuren från Solna – Gunnar Ardelius”

  1. Jag vet inte om det bara är jag, men jag älskar att läsa om osympatiska karaktärer, hehe. Tycker de är mer intressanta än de sympatiska 🙂

    1. Att de är mer intressanta kan jag verkligen hålla med om. Att de ibland kan efterlämna en sur bismak gillar jag inte. Var lite orolig först för hur illa det skulle visa sig att Sebastian här var då han verkligen hade flera ”dåliga” sidor men det blev ju bättre och en del av hans charm. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.