Om att leva, Om att skriva

Vägen till en god skrivarvardag

Många som bloggar om sitt skrivande verkar ha så mycket tid att skriva. Och ofta även ork. Men de som verkar ha både tid och ork kan väl ändå inte INTE jobba?

För det framgår inte alltid om dessa författare eller aspirerande sådana har ett brödjobb. En stadig inkomst som trillar in varje månad.

Spännande. Det tycker jag i alla fall som funderar på hur en skrivarvardag ska gå ihop med ett arbetsliv. Kanske har de ett annat sorts arbete än vad jag har? Ett som tillåter dem lämna arbetsdagen utan att de tömts på sin energi. Troligen.

Men det är ju inte varje dag jag känner mig uttömd. Som tur är. Men i längden blir det för ofta.

Så. Jag funderar på hur jag ska lösa detta dilemma. Återkommer med rapport när jag funnit en väg till en god skrivvardag. 🙂

13 reaktioner till “Vägen till en god skrivarvardag”

 1. Tja, du vet ju hur jag gör. Har aktivt val det enkla yrket lokalvårdare (framför sjuksköterska ) för att orka skriva när jag kommer hem. Jobbar numera bara 15 Tim/v, för att hinna med. Ekonomin lider, men barn och skrivande gagnas. Men lätt är det inte, jag håller verkligen med, ofta är vardagen som att springa gatlopp mellan olika aktiviteter, samtidigt som även jag får vara försiktig… har ju befunnit mig i riskzonen för utmattning , men inte drabbats. Jag tror att orsaken till att jag orkar skriva är för att det, förstå mig rätt, på samma gång som det är jobbigt är det också avkopplande och kompletterar livet i övrigt; jag får smita iväg en stund ensam på min kammare, sitta ner och komma till en annan värld . Hoppas du hittar vägen till en bra (skriv)vardag snart, det är du verkligen värd och jag tror på ditt skrivande 🤗Kram!

  1. Att inte välja den ekonomiska tryggheten och att gå emot strömmen kräver mod. Jag kan verkligen förstå ditt val. Att prioritera hälsan och sin familj är ju det som är viktigt. Och skrivandet är värt mycket, det håller jag med om. Samtidigt som det också har sina jobbiga delar, förstås. Som det mesta här i livet.
   Tack för din omtanke och att du tror på mig och mitt skrivande!

 2. Jag har ett sjuk dränerande brödjobb på heltid, men skriver ju inte heller ”professionellt” i.e. jag är inte utgiven. Skriver en liten stund nästan alla vardagskvällar (under tiden som mannen nattar barnet) och använder det som en stund till att fokusera och komma ner i varv. Det funkar oftast, men just nu blev det för mycket (maj är en hektisk månad både hemma och på jobbet) och då tog jag en skriv- och bloggpaus några veckor. Håller med Louise här; skrivet är både jobbigt och avkopplande 🙂
  Överväger ständigt att byta jobb, till något som inte dränerar på samma sätt, och som kanske ger positiv energi lite oftare än det nuvarande.

  1. Din kommentar kunde lika gärna ha varit min. 😀 Eller ja, nästan. Förut, förr… för länge sedan hade jag ork att skriva om kvällarna och på helgerna. Det tappades bort någonstans för ett bra tag sedan. Typ innan jag pausade jobbet för fem år sedan för att studera och sedan hamnade på tokjobb 1 och nu är på tokjobb 2 (oturen att hamna i jätteomorganisationer två gånger i rad). Två arbeten som inte alls gynnat ork över att ha en vettig fritid. Så ja byta skulle nog inte vara helt fel. Men till vad? Och inom socialt arbete då eller… Svårt att byta bransch bara så där.
   Vi får fundera vidare på hur vi löser detta, 🙂

 3. Jag skäms nästan för min ideala situation här. Jobbar halvtid. Hemifrån. Extremt fritt. Så nu funkar det hur bra som helst. Det har dock inte alltid varit så, och på något sätt skrev jag även när jag jobbade som ett litet as. Det Louise har gjort är ju fantastiskt modigt och sunt, men det är så klart kämpigt med en sviktande ekonomi. Det är väl heller inte alla som ens kan hitta ett deltidsjobb som de kan stå ut med/leva på. Alltså, det här är ett ständigt dilemma för de flesta författande människor – förutsätter jag.

  1. Skäms inte alls för att du har en jobbsituation du trivs med och mår bra av. Njut! 🙂
   Att hitta någon form av deltidsjobb, lite drygt, hade varit optimalt i min värld, plus att jag har ett stadigt extrajobb på några timmar varje vecka som funkat fint i många år nu. Ekonomiskt ja, det är en helt annan fråga och jag beundrar Louise som valt att leva så. Men denna knasiga idé som vårt samhälle tycks bygga på att alla ”ska” jobba heltid, den vet jag inte om jag håller med om. En norm som verkar stressa mer än den är av nytta. (Råkar spana jobbannonser och ungefär samtliga är på heltid!)

 4. Tack för BRA inlägg och, i det stöttande kommentarer !! (Kommer blogga snart om detta själv ) Även om jag i grunden tycker att jag gör rätt, slåss jag ofta med dåligt samvete och känslan av att vara dumdristig … Om något händer har vi INTE mycket på bankkontot. Samtidigt: varför ska så mycket mätas med ekonomi ? Mina barn har inte tyckt om fritids,- och jag har ofta hämtat, och hämtar tidigt, och spenderar mycket tid med dem, p g a mitt skrivval; alltså jobba mindre, hemma mer. Det måste väl ändå smälla högre än dyra IPhones och märkesjeans? Men ändå, jättesvårt! Ständigt ett dilemma …. Så glad att jag fått träffa dig och Elin, så underbart!! Och hittar, via era bloggar, fler kloka jag måste följa – och skulle vilja träffa!!

  1. I mitt tycke ska barn alltid prioriteras och jag är övertygad om att dina barn kommer se värdet av ditt val senare i livet. (Om de kanske har lite svårt att se det nu.)
   Håller verkligen med om att bloggandet skapat ett fint mervärde i mitt liv och är oändligt glad och tacksam över det. Och visst hade det varit roligt att ses, vi alla, någon gång!

 5. Jeg merker at problemet mitt med skriving ofte er at jeg elsker å skrive, men så prioriterer jeg skriving litt for lite fordi jeg ikke klarer å prioritere skriving i stedet for å lese, spille nettspill, kaste bort tid på nettet eller å fargelegge. Det er så mange ting jeg syns er gøy og å skrive er det jeg får mest igjen av, men også det som krever mest av meg når man sammenlikner med de andre tingene jeg elsker. Nå er ting litt fint da fordi jeg har praksis der jeg skriver for en nettbutikk og jobber med skriving hele dagen og det er kanskje mer praktisk skriving enn fiksjon, men det er likevel en super utfordring der jeg får brukt kreativiteten min en hel del. Jeg håper det blir fast jobb ut av denne praksisen for det hadde vært topp. Og så får jeg komme tilbake til deg når eller om jeg en dag finner ut av hvordan man får en god skrivehverdag hjemme og 🙂

  1. Jag känner igen det så väl att annat också lockar och görs istället eftersom det andra också är roligt och samtidigt kräver mindre av mig. Ändå, när jag väl bestämt mig för att skriva fokuserat blir det ofta den bästa finaste känslan, nästan euforiskt.
   Om jag skrivit på jobbet hade skrivandet kanske inte gett det nöje det brukar ge.
   Återkom gärna med en lösning! 😊

 6. Det gick många år när jag skrev på dagtid (artiklar, reportage och personporträtt) och inte hade en minut kvar av kreativitet när jag kom hem och ville skriva på mina berättelser. Ibland jämförde jag mig med författare jag läste om: sådana som har tre barn, heltidsjobb och som skrev sina succéromaner på nätterna. Det gjorde att jag kände mig dålig, att jag inte hade det som krävdes. Tack och lov insåg jag till slut att det inte går att jämföra sig med andra.
  Jag har inga barn och numera har jag heller inget jobb. Jag skriver, tränar, vilar och ibland kommer den gamla känslan att jag borde göra mer. Jag har ju tiden att göra det. Men jag jobbar på att njuta av att det går sakta: både berättelsen och jag tjänar på det (fast ibland kommer den gamla piskan fram, och jämförelserna med andra).
  Hoppas du hittar din skrivvardag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.