Om att läsa, Om att leva

Shaun Tan – bilder som säger mer

Med ett lugnt tempo för sommaren och få aktiviteter inbokade blev det i alla fall en tur till Helsingborg och en natt på hotell här under semestern. Allt tack vare att bloggaren NinnaO nämnt att Shaun Tan hade en utställning på kulturhuset där. Shaun Tan är illustratör från Australien och har flera fina och annorlunda bilderböcker att visa upp. Det röda trädet, Borttappad och Ankomsten är några jag skrivit om.

Shaun Tan upptäckte jag tack vare att vi läste bilderboken Borttappad i Barn- och ungdomslitteraturkursen jag gick för några år sedan. Han fick ALMA-priset 2011 och samma år fick han en Oscar för bästa animerade kortfilm, baserad just på boken Borttappad (The Lost Thing).

Förutom bilderböckerna för barn har han gjort en grafisk roman, Ankomsten, som handlar om en man som när det blir oroligt i hemlandet lämnar sin familj för att söka lyckan för dem i ett främmande land. Genom bilder som fint beskriver kulturkrockar, det svåra i att bli en del av ett nytt samhälle och längtan till de nära som är så långt borta har Tan skapat en bok som fängslar och fascinerar. För flera av bilderna har Tan hämtat inspiration från gamla gråbruna fotografier och färgskalan för hela boken går alltså i dessa toner.

På utställningen kunde man sitta ner i ett rum och läsa hans böcker, ett mycket trevligt inslag. Dessutom fanns många originalbilderna från Borttappad och det gick även att se en film med Shaun Tan, samt kortfilmen. Bifogar den, fast jag hittade den bara i sin helhet med fransk text, och på engelska förstås. Men det funkar. Titta gärna. Den är en femton minuter.

I sommar har jag också läst hans bok Sommarregler (en passande titel så här års med många bra lärdomar att ta fasta på) och så har jag hans Berättelser från yttre förorten att se framemot eftersom den ligger i min TBR-hög. Är du nyfiken på Tan tycker jag absolut att du ska ge honom en chans. Och tänk nu inte att det enbart är för barn bara för att det är bilderböcker. Speciellt Ankomsten är en bok som allt kan passa en äldre målgrupp. Om inte annat fascinerades min läsecirkel starkt av den.
image

(Utställningen på kulturhuset Dunkers i Helsingborg pågår till den 12 aug.)

4 reaktioner till “Shaun Tan – bilder som säger mer”

    1. Han har blivit en favorit. 🙂 Jättemysigt med en tur till Helsingborg. Lagom varmt första dagen där också medan hemvägen bjöd på över 25 grader så då fick det bli sandstrandsbad vilket är superexotiskt för mig som annars bara badar från klippor och bryggor. 😀

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.