Filmer

Film – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

I våras dök den här filmen upp på biograferna och jag ville så gärna gå, men fick bara inte ihop det. Trots att den förlängdes på repertoaren. Och att den gjorde det kan jag väl förstå. För den är så himla fin.

Mildred köper reklamplats på tre stora tavlor längs en liten väg i Ebbing där hon ställer frågan till stadens polischef om varför hennes våldtagna och mördade dotters förövare ännu inte anhållits. Tavlornas budskap väcker starka känslor och delar det lilla samhället i två, de ena på polischefens sida och de andra på hennes. Eller ja, några få tycks i alla fall stötta Mildred för sitt tilltag.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri beskrivs som en svart komedi-drama film. Och ja, den är mörk och det är sorgligt och tragiskt, men det finns en sådan värme och fin humor så det inte blir sådär tungt som jag trodde. Frances McDormand är suverän i rollen som Mildred, liksom Woody Harrelson i rollen som polischef. Utöver dem måste nämnas Sam Rockwell som gör en roll som polisassistent som fick mig att häpna. Karaktären i sig är så oväntad, liksom hur den agerar/reagerar. Det blev den roll som gjorde mest intryck.

Överlag upplever jag castingen som genomtänkt och att varje roll, hur liten den än är, som väl utförd. Det finns en scen som gick rakt in i hjärtat. Och utan att spoila för dig som inte sett, så säger jag bara när glaset med juice ställs fram. Du som sett förstår och är nog med på vad jag menar.

Filmer med öppna slut har vissa svårt för. För mig spelar det ingen roll – den här gången i alla fall. En film du är nyfiken på? Se den då. Jag har svårt att tro att du ångrar dig. Det finns så mycket att få en behållning av, även om en inte skulle falla för allt. Men det gjorde jag. Värsta, och bästa, filmen hittills i år. Rekommenderas!

Utmärkelser: Oscar, Golden Globe och British Academy Film Award för bästa kvinnliga huvudroll och bästa manliga biroll och Golden Globe för bästa manus (liksom en Oscarsnominering för Bästa film) för att nämna några av alla utmärkelser som filmen fått.

2 reaktioner till “Film – Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.