Böcker

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Douglas Adams

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (2014) läste jag om på Vargnatts bokhyllas blogg och blev nyfiken då den verkade ha mycket humor och vara väldigt annorlunda. Kändes som om det var något jag ville läsa. Och det var det!

Doulgas Adams står bakom boken om Dirk Gently som driver en annorlunda sorts detektivbyrå där fall som handlar om försvunna katter inte är för små att åta sig, eller att jaga spöken. Fast det handlar inte bara Dirk, eller rättare sagt så handlar det ännu mer om Richard, och en äldre professor vid ett universitet och Richards chef. Och lite om Richards flickvän. Och om en robot. Och om att något har besatt en bekants kropp och sinne. Hur som helst. Det händer saker som är svåra att hänga med i och läsningen krävde koncentration. Jag är faktiskt inte säker på att jag fattade hur de löste allt till slut. Men det gör inget. För det var väldigt underhållande läsning.

Nu kommer något som kan liknas vid spoilers så hoppa fortsatt läsning om du inte vill veta så mycket om bokens handling.

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency innehåller tidsresor, en robot som ser ut som en människa, en häst som tycker om att få springa fritt snarare än att stå i folks badrum, besök hos en mycket känd brittisk poet, hypnos och tja, trolleri. Jo, och en själ som inte fått ro. Vi får inledningsvis delta vid en middag på universitetet där ett gäng gaggiga professorer med egendomliga egenskaper deltar. Ett antal rätt sega sidor faktiskt och jag undrade vad i hela friden vi gjorde där. Det fanns ett syfte även om det satt långt inne att nå fram till det.

Men nu låter jag gnällig. Douglas Adams bok är speciell, den innehåller knasiga och oväntade vändningar. Min läshjärna ruskades verkligen om. Och jag gillar det. Det finns dock endast en bok till i serien (och någon sorts trea som inte verkar vara en färdig bok) eftersom Adams tyvärr gick bort för ett tag sedan.

Nyfiken? Testa och läs, se vad du tycker. Jag läser gärna tvåan så snart jag får möjlighet.

En bok att köpa eller läsa mer om? Då kan du kika in t.ex. här och här. Dirk Gently’s Holistic Detective Agency finns också som tv-serie, men enligt andra som både sett och läst bok/böcker, så är det mycket stor skillnad mellan dessa. Ändå, jag skulle gärna ta en titt om jag får en chans. 😉

8 reaktioner till “Dirk Gently’s Holistic Detective Agency – Douglas Adams”

 1. Ja men där kom ännu en recension av en bok jag är nyfiken på, en tackar 🙂
  Verkar som om författaren klarar av att skriva humor, fast han försöker, och det är inte det lättaste.

  1. Kul att den tilltalar. 🙂
   Eller så råkar jag vara rätt sorts målgrupp? 😉 Humor är väl ändå något av det svåraste en kan skriva. Jag har aldrig lyckats när jag försökt men fått studiekamrater att fnissa åt stycken som jag inte alls haft intentionen att göra roliga. 😀

   1. Ja men exakt så; det fnissas där det inte var meningen! Humor är jättesvårt, gillar att vara lite ironiskt ”kul” när jag skriver och nu när jag försökte skriva YA var det en svår balansgång mellan rolig och töntig (eller bara sur?).

 2. Jag har sett serien och den uppskattade jag mycket. Andra säsongen mer än första. Men jag har inte läst böckerna än, men tror jag ska ta till den någon gång framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.