Om att skriva

Skriva utan rep och kilar

När jag var på bokmässans seminarium med Aris Fioretos och Agnes Lidbeck talade de om skrivprocessen och hur deras skrivarvardag såg ut. Eftersom det handlade just om skrivande kom de också in på hur en kan hantera sitt eget skrivande som nybörjare.

Aris Fioretos fick frågan om skrivböcker och skrivkurser kan vara till hjälp, vilket han tyckte. Det jag gillade med det han sa var hans jämförelse med bergsklättring, att en person som är ny på skrivandet kan ha stor hjälp av olika guider, råd och tips men när man sedan skrivit ett tag då behövs inte det. Råden, böckerna, kurserna och tipsen liknade han vid en bergsklättrares utrustning, och att en bergsklättrare kan ha stor hjälp av det för att komma upp till toppen. Men det finns också de som kommit förbi det stadiet, de som kör helt fritt med endast en påse talk hängande runt midjan. (Vilket ju låter livsfarligt, men vi kanske kan bortse från det en lite stund, bara för sakens skull.)

Det han säger är hisnande. Inte enbart för att vi snackar höga höjder och det otäcka att falla ner, men jag gillade hur han tänkte här. Att skrivandet går att lära sig att hantera på det viset. Kanske kan vi likna talkpåsen med en eventuell förläggare och redaktör? Eller vad tänker du?

Annonser

10 reaktioner till “Skriva utan rep och kilar”

 1. Intressant och hisnande. För egen del tänker jag att skrivhandböckerna och kurserna har varit avgörande för min klättringsteknik. Fast det är ju sedan när jag alldeles ensam hasar mig upp, ramlar ner och drar mig upp igen som jag lär mig. Plus att jag då och då får råd och hurrarop från coachen.

  1. Jag har haft turen att skriva berättelser som följt dramaturgiska kurvor och även en del annat kring hantverket tycks ha hängt med liksom gratis av någon konstig anledning så för mig har kurser och handböcker gett mig dels bekräftelse på att jag varit på rätt väg, dels gett mig möjlighet att fördjupa mig i hantverket. Känns dock som finslipandet och fingertoppskänslo-arbetet aldrig blir bra nog. Hur god grund en än haft från början. Gissar att någon sorts talang ihop med idogt arbete gäller för oss envisa bergsklättrare nu. Känns som att hurraropen blir allt fler.😉

 2. Jag håller med. Först måste man ju lära sig grunderna, det finns inga genvägar. Så skrivhandböcker och skrivkurser är det bästa sättet att förebygga höga fall 🙂
  Det märker jag inte minst när det kommer in manus. Många bra historier finns, men om författaren inte kan berätta den på ett engagerande sätt, sorteras den bort.

  1. Många tror nog det kan räcka med en bra story. Att den berättar sig själv. Om det ändå varit så enkelt.
   Jag har hört en del som inte gått kurser säga att de är rädda för att de ska förlora sin stil och bli ”mallade”. Jag tänker att det är då man kan leka med sin stil, lära känna sitt skrivande, just för att utvecklas.

   1. Precis! Det är ju när du är väl medveten om reglerna, som du kan bryta mot dem. Ser alltför många exempel som trillar in där författaren inte ens förstått den dramaturgiska kurvan, eller det här med gestaltning.

    1. När det talas om mängden manus förlagen får in och hur få som ges ut kan jag ibland tycka att diskussionen blir sned. Eftersom det sällan talas om hur illa skrivna en stor andel faktiskt är. Det hade varit intressant att på något vis belysa det och ev jämföra med hur det var ”förr”. För fler skriver ju tydligen idag – det är lättare att producera (redigera) text på dator än skrivmaskin – men hur är det med självinsikten …?😉

    2. Det är en riktigt intressant fråga. Hos oss har det handlar om mer än 90% som vi inte kunnat gå vidare med, av en eller annan orsak.
     Hur det var förr vågar jag inte uttala mig om, men får ändå för mig att manusen var mer välskrivna då. Dock kan jag ju ha helt fel i det 🙂

    3. Vad intressant att höra att det är så stor andel. Jag inbillar mig att det du tror, att det var mer välskrivet förr, stämmer. Jag borde höra med någon som varit med lääänge (vem det nu skulle vara?!) 😉

 3. Instämmer med Eva-Lisa, när man har grunderna kan man tillåta sig att bli mer modig och köra utan linor. Om man nu villl det. Det finns de som fortsätter utbilda sig och fortsätter läsa artiklar och studera trots att de redan är utgivna, så det handlar nog om hur man är som person.
  Själv gick jag inga skrivkurser heller, och det kan jag ångra såhär i efterhand, men just då hade jag inte möjligheten, utan läste tonvis med handböcker istället. 🙂 Och samtidigt kanske det på ett sätt var bra, för jag har hört flera säga att förlagen ser oftast direkt vilka som gått skrivkurser, för deras sätt att skriva är ofta väldigt standardiserat och likriktat. Och det vill man ju inte.
  Och precis som Eva-Lisa säger, så är det mesta som kommer in tyvärr inte sådant man kan gå vidare med, jag vet inte om vår siffra är representativ för förlag i allmänhet, men man kan ju lätt tro det med tanke på hur få de ger ut. Säkert tvingas de också säga nej till manus för att de redan antagit tillräckligt många för det året. 🙂

  1. Vad kul att se dig kommentera här!
   Jag kan tycka att generella skrivarkurser inte gett så mycket till skrivhantverket. Då har det handlat mer om skrivglädje. Fokuserade kurser har varit olika välutformade och på så vis kan jag förstå vad som menas med att det blir likriktat. Det gäller att hitta något som också är ens eget och inte följa ”mallen” för hårt. Men det kan nog också handla om osäkerhet, att våga tro på sin text.
   Ni kan säkert känna igen er i hur de stora/gamla förlagen tänker och gör med alla manus som kommer in. Jag har svårt att tro att ni skulle vara så olika vad gäller manusen som kommer in och hur er urvalsprocess ser ut. Hur som helst tycker jag det är intressant med detta kring vad förlag får in, vad som funkar kvalitativt och vad som i slutändan faktiskt satsas på. Ingen lätt sak tänker jag, att göra den bedömningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.