Om att skriva

Tankar om skrivande – tid, idéer och känslor

Eva funderade på detta med att skriva på sin blogg och lade upp några frågor som hon var nyfiken på att få svar på. Jag inspirerades till ett inlägg.

En liten enkät:

 1. Hur många timmar om dagen vill du skriva? Om du fick välja fritt.
 2. Efter ett avslutat skrivpass: tänker du främst på hur lång tid du satt, eller antal sidor/ord du fick gjorda eller vilken känsla du hade under passet?
 3. När på dygnet kommer dina bästa idéer? Och vad gör du då?

Jag tycker det är svårt att svara på hur många timmar jag vill skriva. Om jag får välja helt fritt utan att tänka på att jag har ett arbete att gå till ungefär fyra dagar per vecka, eller att jag har en rygg som protesterar och en utmattning som begränsar hjärnan, så skulle jag vilja skriva tre till fem timmar om dagen. Jag är en snabbskrivande människa och kan få ur mig många ord och många sidor på korta stunder. Om jag i skrivandet inräknar redigeringstid också, för det är det som tar mest tid för mig, så lägger jag typ oändligt med tid på att redigera. (Matte är inte min grej och jag för ingen statistik på hur mycket tid jag faktiskt lägger på att skriva och/eller redigera.)

Jag är inte så petig med hur mycket jag gör under ett pass. (Sedan en dryg månad klarar jag vissa dagar nästan hela två timmar på ett pass – inklusive en minipaus.) Ibland räknar jag ord/sidor, men mest för skojs skull. Känslan är nog viktigare än än att räkna ut mängd. Och ofta känner jag mig rätt nöjd. Inte för att det alltid blir så bra (för så är det verkligen inte) utan för att jag faktiskt gjort något.

När mina bästa idéer kommer … Jag vet inte riktigt. När jag är ute kanske. Eller hemma? Är det konstigt att inte ha en aning? Jag får generell skrivinspiration av att vara ute i skogen och att åka bil på landsbygd, men det är ju inte som att jag skriver om vare sig skog eller landsbygd för det. Inspiration till det pågående manuset (dystopin) kan vara att jag ser något som kan relateras till manuset, en situation, en miljö eller en sak som någon detalj eller något annat som skulle passa in i texten. Eller så dyker bara en tanke upp till någon scen eller till en dialog, lite mer bara sådär. Jag kan nog inte säga att det sker mer dag, kväll eller morgon. Möjligen finns något mönster i det, men det har jag inte noterat.

Så jag säger som Eva, hur är det för dig?

4 reaktioner till “Tankar om skrivande – tid, idéer och känslor”

 1. Vad kul att läsa! Och härligt att du efter ett skrivpass ofta känner dig rätt nöjd. Det är ju faktiskt det viktigaste, att det är roligt på vägen.

  1. Tack själv för att du inspirerade. Alltid roligt att höra om hur andras skrivande går till och upplevs. Och visst är det väl så, att en ska känna att det känns bra. Annars borde en nog göra annat. 😉

 2. Att ta pauser är verkligen viktigt! För mig funkar det bäst om jag varje halvtimme springer upp och ner för trappan till loftet ett par gånger, får upp pulsen lite. Då kan jag fokusera längre.

  Så här svarade jag hos Eva:
  1) Under mina skrivdagar blir det fem-sex timmar, mer orkar jag inte. När jag börjar bli ofokuserad slutar jag alltid, för då är det inte lönt.
  2) Jag reflekterar främst över hur mycket jag fått gjort, antingen i mängd ord (råmanus) eller i kvalitetshöjning (redigering). Så det är kvantitativt eller kvalitativt, beroende på vad jag sysslar med.
  3) Jag har ingen särskild sådan tid på dygnet. Men det jag har lärt mig är att jag inte behöver skriva ner dem, bra idéer stannar eller kommer tillbaka. Det är så jag vet att de är bra.

  1. Träning vid stillasittande arbetsuppgifter som kräver hjärnverksamhet är ju bevisat bra för bättre fokus så du gör ju helt rätt. Själv måste jag bli bättre på detta!
   Jag är likadan. Bra idéer stannar kvar utan att jag måste skriva ned dem. Fast ibland gör jag det ändå. Nojar mig och tror jag ska glömma. Fast inte ens utmattningens i övrigt jobbiga glömska har påverkat just detta. (Tror jag?!) Coolt att vissa saker bara funkar när annat blir knas.
   Att tänka i termer av kvantitet och kvalitet tarjag till mig av. Med de begreppen känns det jag gör mer seriöst eftersom det är termer jag kopplar till arbete och studier. Hur vi sätter ord på saker har ju större betydelse än vi kanske tror.
   Vad roligt att få höra om hur det funkar för dig. Tack för att du delade med dig även här. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.