Om att läsa

Tvärstopp

Ibland blir det bara stopp i läsningen. Som nu. Å andra sidan har jag läst rätt stor mängd böcker i år. Fyrtio hittills, varav jag har fyra (?) obloggade. Jag är inte som de riktiga bokbloggarna som har en kvot på över hundra böcker (och mer!) varje år, men tycker ändå att jag ligger rätt bra till i år vad det gäller att HA läst.

Vårens utmattning påverkade mig tack och lov inte så illa att jag inte klarade av att läsa. Men nu är det stopp. Mest för att jag känner mig läsmättad. Jag har ett rec.ex att sätta tänderna i, tredje delen i en barnbokserie för åldern tolv och upp som jag sett framemot. Dessutom har jag två böcker att hämta ut på biblioteket. Den ena hann jag inte läsa klart (kom dock inte mer än drygt första kapitlet) innan någon annan ville läsa den och jag kunde inte förlänga tiden, så nu har jag reserverat den igen. Men lusten att läsa infinner sig inte helt.

Förut räknade jag lästa böcker per månad, men i år valde jag bort det. Det blir alltid jäktigt att hinna skriva ett inlägg inom ramen för samma månad som jag läst. Bättre så här. Även om jag har böcker som verkligen släpar efter från oktober. Men så får det vara.

Jag får se om jag återfår läslusten snart eller om den håller sig borta till nästa år. Kanske lika bra det, att lästakten slagits av för jag har ju som sagt ett gäng omdömen att skriva. Kanske att jag kommer ikapp nu, så att de åtminstone hamnar på rätt år.

Tajt mellan böckerna
Annonser

14 reaktioner till “Tvärstopp”

 1. Jag kan absolut känna igen mig i att vilja läsa massor, jag känner samma läslust med, men hittar numera nästan aldrig böcker som verkligen tilltalar mig, varken i koncept eller utförande, och det tycker jag är lite tråkigt. Jag har bara läst knappt tio böcker i år tror jag, så jag tycker absolut inte du ska känna att fyrtio är lite. Jag undrar ofta hur de där bokbloggarna hinner. Härom dagen såg jag en som visade upp alla böcker hon läst i oktober, 25 stycken. Hur i hela friden hinner man läsa i stort sett en bok per dag? Hur ser deras liv i övrigt egentligen ut? Det låter förvisso som en rättså behaglig tillvaro, där man inte gör annat än läser böcker, men jag får det ändå inte att gå ihop med den normala nutidsmänniskans levnadsvillkor, haha.
  Själv tänker jag att huvudsaken är ATT man läser, och HUR, inte hur många. Visst är det fint att läsa mycket men hellre fem-tio riktigt bra böcker än runt hundratalet varav kanske 70%inte alls var min kopp te. 🙂

  1. Ja hellre få böcker som gett något än många som inte gett något alls. Eller, även böcker som av olika anledningar inte ger så mycket kan vara intressanta. Som varför jag inte tilltalas av dem, vad som gör att jag inte vill läsa, tröttnar osv (läser inte dem om de är helt hopplösa dock – är ju inte självplågare). Men att läsa för rekreation och rent nöje räcker långt och är fullt tillräckligt oftast.
   Och ja, hur i hela friden hinns 25 böcker på en månad med? För det är ju inte bara tunna böcker. Pendlare som saknar tv? 😉
   Periodvis hittar jag inget intressant alls men då kan ett besök på bibliotekets ungdomsavdelning resultera i ett par böcker. Eller så läser jag några bokbloggar som brukar sitta på några säkra kort.
   Fyrtio böcker är riktigt bra. Tanken var typ 2-3 per månad i början av året om jag minns rätt. Brukar ha en sådan målsättning – inget tvång dock. 🙂

 2. Jag fick också ett litet lässtopp just nu. Tycker att jag har haft tur hela hösten och fått tag i böcker som jag slukat. Men nuvarande är lite trögare. Har inte bestämt mig än om jag ska läsa vidare eller byta bok.

  1. Jag har också haft stor tur med böckerna jag läst att de varit lätta att sluka och lockat – sådär att jag längtat hem för att läsa! Men nu är det trögt. Trots bra böcker som väntar. Ett mysterium att det bara blir så. Eller har jag ”fel” böcker som väntar? 🤔

 3. Tyvärr tappade jag själva läsningen när jag hittade ljudboken. Vill hitta tillbaka, men väldigt svårt. Var en riktig bokslukerska, det är jag fortfarande men nu är det någon annan som läser för mig, inte samma avkoppling dock.
  Har du läst ”Fatimas hand”? Fantastisk ❤️

  1. Att ”läsa” ljudböcker kan ändå räknas som bokslukeri tänker jag, även om läsningen sker genom lyssnande. Själv föredrar jag att sköta mitt läsande på egen hand. Det går t.ex. snabbare än att lyssna. 😊
   Jag har inte läst den, så jag får ta en titt på vad det kan vara för något. Tack för tips. 🙂

   1. Fatimas hand
    Ildefonso Falcones

    Storslagen historisk roman om kärlek och hat

    Andalusien 1568. Efter att i åttahundra år ha härskat över södra Spanien är muslimerna nu utsatta för ständiga förföljelser och förödmjukelser. De reser sig i en desperat, väpnad kamp mot den spanska kungamakten. En av dem som dras in de våldsamma striderna är mulåsnedrivaren och hästskötaren Hernando, son till en muslimsk kvinna och en kristen präst. Han får uppleva brutaliteten och grymheten från båda sidor. Men han möter också kärleken – hos den unga, modiga Fatima. Och trots sitt enkla ursprung ska Hernando komma att spela en avgörande roll i den muslimska kampen för överlevnad i denna värld av blodiga religiösa motsättningar…

 4. Jag känner igen mig i det du skriver, jag har svårt att hitta böcker jag vill läsa nu, hittar ingenting som riktigt lockar. Skulle vilja hitta en ny serie att drunkna i men lyckas inget vidare med det. Nåväl, det löser sig säker.

 5. I min värld är fyrtio böcker på ett år massor, så allt är relativt 🙂 Jag hinner med ungefär hälften, dvs tjugo på ett år och då är nio av dom böcker från min läsecirkel. Särskilt i svallvågorna efter utmattningen är jag noga med att läsningen ska kännas lustfylld och inte bli ännu ett av alla måsten. Har även börjat lägga undan böcker som inte ger mig något, och påbörjar alltså ytterligare en handfull böcker varje år som jag inte läser till slutet.
  Gillar hur din katt klämmer in sig mycket strategiskt på bilden 🙂

  1. Jag brukar nog ligga på runt 30 böcker så det här har varit ett läsintensiv år. Men så här jag ju skrivit mindre också.
   Att läsningen ska vara lustfylld är prio ett för mig med. Det jag inte kommer igenom låter jag också vara.
   Katten älskar att knö där. Ofta soligt också så det är väl mysigt. 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.