Böcker

Ut på det djupa – Ulrika Lidbo

Ut på det djupa (2018) hörde jag om på Bokmässan nu senast. Ulrika Lidbo satt med i en panel med bl.a. Lisa Bjärbo (Inuti huvudet är jag kul) och samtalet handlade om ungas psykiska hälsa och hur detta tas upp i litteraturen. Boken intresserade mig då den bland annat tar upp drogmissbruk, däremot så blev jag inte så berörd som jag förväntat mig.

Ut på det djupa handlar om Lina och Sanna som är systrar med ett drygt år mellan sig. De har alltid varit vänner och nästan som tvillingar, men Sanna hänger mest med sin kille som kör motorcykel, och så bråkar hon alltid med mamma och sambon. Hon är inte alls sig lik och Lina känner sig väldigt ensam och osedd när allt handlar om Sanna och hur orolig mamma och hennes nye man är. Inte blir det bättre av att Linas bästa vän sagt upp vänskapen, med hänvisning till att Lina är tråkig – just för att hon inte vill dricka när de är på fest.

Det jag uppskattade mest i Ulrika Lidbos Ut på det djupa var hur en vänskap till en nyinflyttad tjej skildrades. Linas tankar och känslor inför att få en ny vän och förhoppningen hon har att de kommer hänga hela sommaren och bli bästisar tog verkligen tag i mig. Linas personlighet, hennes rätt svaga sidor och osäkerhet tycker jag också var starkt beskrivet och jag riktigt led med henne när hon i sin osäkerhet velar över vem hon egentligen är och hur hon ska vara.

Spåret med systern, som uppenbarligen har stora problem, påverkar förstås hur Lina mår och har det, ändå brydde jag mig inte så mycket om den biten. För mig var behållningen Linas bekymmer med att bli och vara någons vän. Som tonårig läsare kan det kanske vara så att biten med systern, liksom den med drogerna, väcker ett större intresse och skapar större spänning att ta del av än för mig som är vuxen.

Är du nyfiken tycker jag absolut att du ska ta en titt. Det är trots allt en fin och välskriven bok om ett mycket viktigt ämne: Att vara anhörig, och syskon, till någon med drogproblematik.

En bok att köpa eller läsa mer om? Du hittar Ut på det djupa t.ex. här och här.

Psykisk ohälsa bland unga – Jenny Jägerfeld, Sofia Nordin, Lisa Bjärbo, Ulrika Lidbo

2 reaktioner till “Ut på det djupa – Ulrika Lidbo”

 1. Intressant inlägg. Jag läser ju inte ungdomslitteratur, men när man läser alla recensioner (inte bara dina utan i allmänhet) får man lätt intrycket att självskadebeteende, självmordstankar, alkohol och drogproblem, övergrepp mm i ungdomslitteraturen har blivit det nya normala. Och jag undrar, är det verkligen det, i verkligheten? Eller finns en risk att det tillslut verkar som att det är MER utbrett än vad det egentligen är, när alla böcker handlar om sådana ämnen, och att det tillslut kanske resultaerar i att den sortens böcker inte får samma genomslag längre? Att man på något vis blir avtrubbad? Vad tror du?
  Visst är det viktigt att dessa saker lyfts fram, men jag undrar lite försiktigt om det inte har börjat gå lite till överdrift? Vad hände med böckerna om mer vardagliga problem? Ges de inte ut längre för att de på något vis anses mindre viktiga? Jag tänker att man kanske tappar bort en stor mängd läsare som inte känner igen sig i den här typen av böcker och därför läser mindre?

  1. Överlag finns det lite olika åsikter om detta med psykisk ohälsa. Ohälsotalen stiger menar en del, medan andra menar att unga mår bra och att sifforna inte ökar, men det beror förstås på hur man mäter och vad som mäts.
   Att hantera psykisk ohälsa och förstå skillnaden på att vara lite låg, eller att faktiskt vara deprimerad är också av betydelse, precis som det är viktigt att unga lär sig hantera sina känslor och tankar och förstår vad som är vanligt att uppleva och vad som kan kräva stöd utifrån. Här tror jag det finns en stor vilsenhet bland unga. Och även bland vuxna (anhöriga) som ska stötta. Något som förstås också påverkas av att nyheter förmedlar att det är så utbredd psykisk ohälsa bland unga.
   Att litteraturen tar upp så här svåra ämnen vet jag inte om det blivit vanligare med, men det är vanligt i ungdomslitteraturen. Jag kan också undra var de vardagliga och vanliga skildringarna finns, de som också är så viktiga att ta upp när ens liv bara ska gå ihop ändå, utan att en ingår i en dysfunktionell familj eller själv har ett (stort) bekymmer. Johanna Lindbäck tycker jag är en författare (för att nämna en av flera) som hanterar just vardagen fint och som blir läst av många unga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.