Om att läsa

Det där Augustpriset

Så har Augustpriset delats ut igen, till några lyckliga författare. Eller ja, lyckliga, det vet jag ju inget om, men de borde åtminstone bli glada för att de får priset och en prissumma på 100 000 kr. Eller tycker de att det är jobbigt? Som att ”vad ska jag nu leva upp till?” Blir det en press och stress efter att en fått ett sådant här pris? Förmodligen. Folk får väl upp ögonen och följer författarskapet på ett nytt sätt. Kanske. Så, vad händer med självbilden och författarbilden?

Men. Pristagarna. Det var dem jag tänkt nämna.

Vinnarna för 2018 blev:
Skönlitterärt – Linnea Axelsson, Aednan (eller ska en inte ha ett sådant där ihopsatt ae … hm, hur gör man det?)

Fackligt – Magnus Västerbro, Svälten. Hungeråren som formade Sverige

Barn- och ungdom – Emma Adbåge, Gropen

Jag har inte läst någon av dessa. Och jag som åtminstone ibland försöker ha lite koll på barn- och ungdomsböckerna tyckte att det kändes trist i år när det mest var barnböcker som nominerats, mest bilderböcker. En bok för unga. Inte för att jag läst allt som getts ut för åldern typ nio år och uppåt så tänker jag att det väl måste funnits någon mer bok som platsat för en nominering i år än enbart Jenny Jägerfeld, som nominerades för sin Comedy Queen.

Priset för barn- och unga borde delas upp i två kategorier. Och har man inte råd med det, slå ihop de skönlitterära och de fackliga till en kategori, så finns prispengar för två författare i barn- och unga kategorin. Och tycker du att det låter dumt? Ja, då är du med på hur dumt jag tycker det låter att priset för barn och unga inte är uppdelat.

 

5 reaktioner till “Det där Augustpriset”

 1. Jag tycker att det är helt obegripligt att en bilderbok för de allra minsta tävlar tillammans med romaner för unga vuxna. Är det ens samma konstform, med tanke på det visuella och det skrivna? Båda kategorierna förtjänar att upphöjas och uppmärksammas var för sig, och jag kan nästan inte tänka mig något svårare än att skapa litteratur för mycket små människor.
  Svälten har jag hemma men har inte läst, Aednan vill jag läsa men har inte tagit mig för att beställa. Ovanligt att jag kände till alla tre vinnare redan innan, innebär det här att Augustpriset blivit folkligt 😉

  1. Jag håller med om att det är olika konstformer. Bilderböcker och ungdomsromaner är ju vitt skilda från varandra, även om de riktar sig till någon under 18 år och som därmed betraktas som barn. I barn- och ungdomskategorin ingår ju även dikter för barn, liksom faktaböcker. Jag vill verkligen inte dela upp den mer än att man gör en distinktion mellan te.x. tonår och yngre läsare. Då hade jag kunnat ta Augustprisets indelning för barn- och unga mer på allvar, om även de tog läsarnas olikheter i ålder mer på allvar.
   Kul att du kände till vinnarna. Kanske du blivit mer finkulturell av dig? 😉

 2. Jag har aldrig följt Augustpriset speciellt noga, men har märkt att just detta är något alla ungdomsboksförfattare stör sig på, det där med den gemensamma kategorin. Men jag tänker att det kanske inte finns fullt SÅ många lämpliga kandidater att det berättigar två kategorier? Bra böcker, självklart, men kanske inte som uppfyller deras kriterier. Augustpriset är ju lite för finlitteratur, och kanske finns det inte tillräckligt många böcker för de åldrarna som når upp till de kraven. Och även för vuxna tävlar ju fiction och romaner uppenbarligen med poesi, så även där har de ju redan slagit ihop lite sådär. Sedan kanske det rent krasst inte ska vara allt för många som faktiskt vinner den sortens priset för då går det snart inflation i den titeln 😉 Skulle man börja dela upp i olika underkategorier skulle det ju kunna bli ganska många… Det är hur mina tankar går i alla fall 🙂

  1. Att dela barn- och ungdom i samma kategori när det är så otroligt stor skillnad i vad de olika åldrarna tar in för sorts litteratur gör att jag tycker det blir väldigt tokigt. Bilderböcker, liksom flera ungdomsböcker kan hålla mycket hög kvalitet, även om kanske bilderböckerna som konstform kan betraktas ”finare” medan ungdomsböcker mer sällan platsar in i epitet finlitteratur. Jag kan väl erkänna att varken förra årets ungdomsböcker eller årets (som är de jag läst och minns bäst) går i mina ögon som finlitteratur (men vem är väl jag att anse något egentligen?!), medan kanske t.ex. Schiefauers Pojkarna lättare kan betraktas fin. Så, gör sig Augustpriset och Svenska förläggarföreningen sig själva en otjänst genom att envisas med att ha med barn- och ungdomsböcker om de nu ev inte når upp till kriterierna som juryn följer? Borde de isf bara ha med bilderböcker som ju i sig är en speciell konstform i kombination litteratur? Det går att vända på frågan på många sätt. Men jag tycker det är en sorts åldersdiskriminering att klumpa ihop barn som knapp kan läsa, med tonåriga läsare som även kan klara av att konsumera vuxenlitteratur i en och samma kategori.
   Och jag tycker inte det gör något att poesi får samsas med prosa i kategorin för vuxen skönlitteratur, men det finns ju förstås de som stör sig på detta och har sina skäl för det. För mig handlar den kategorin om litteratur för vuxna och då kan det ingå lite blandningar. Så någon inflation i priset vill inte jag heller se. 😉

   1. Ja jag har förstått att det är lite av en het potatis, och det kanske är svårt för en som inte läser barn- och ungdomslitteratur att helt sätta sig in i det. Jag bara spånar men vet ju inte hur de ansvariga tänker. Alls. Men jag tvivlar tyvärr på att det kommer komma någon ändring. Detta klagomål har ju varit känt i många år, men än har inget skett. Så vi får väl se tiden an. Det kan ju som du var inne på handla om ekonomiska förutsättningar med. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.