Om att skriva

Trägen vinner

Jag är en envis person. Men det är inte den egenskap andra beskriver mig med. För det är inte som att jag alltid måste ha min vilja fram på det viset. Verkligen inte.

Däremot är jag envis på så sätt att jag sällan ger upp eller överger det jag gör. Bloggen är väl ett bra exempel. Den är sex och ett halvt år. Enligt en studie jag tog del av för flera år sedan, som handlade om bokbloggar, var deras livslängd ca två år. Nu är jag visserligen inte en ren bokbloggare men ändå. (Grattis alla bokbloggare som håller på år efter år! Ni har övervunnit statistiken!)

Även om jag tittar på mina skrivprojekt är jag enveten. Fem år på nuvarande manus – som jag skrev första gången för 19 år sedan! Ett annat manus har också fått flera års redigeringstid. Det ligger nu bara och väntar på att bli omskrivet och omredigerat igen.

Envis, enveten eller dum. Kanske slåss jag mot väderkvarnar? Hur som helst. Utan tanken om att trägen vinner skulle jag inte orka redigera. Om jag inte velat bli utgiven (ge ut själv?) hade jag nöjt mig med att bara skriva. Men sedan några år nöjer jag mig inte med det. Så nu tänker jag så här, att det är genom att en aldrig ger upp som en till sist lyckas. För om vi rent krasst kollar på vilka författare som är utgivna eller som gett ut själva är det ju de som INTE slutade.

Kanske mitt envisa bloggande säger något om att jag en dag fixar det? Och borde inte förlagen bara liksom spana in min blogg och tänka att här finns någon vi kan räkna med. Hon kämpar träget vidare, år ut och år in. Där kommer vi få någon som inte bara kommer med EN grym bok utan flera!

Nu funkar det tyvärr inte så. Men visst hade det varit coolt om det varit på det viset?

Jag redigerar vidare i min långsamma takt och håller envist fast vid tanken att en dag är jag i mål. Precis som du som redan är utgiven är, och du som kämpar på kommer bli. En dag så. En dag.

Annonser

18 reaktioner till “Trägen vinner”

 1. Tror det är en helt oumbärlig egenskap för en författare, att vara trägen alltså. Det, och förmågan att resa sig efter ett nederlag 🙂

  1. Ja precis. Och att resa sig efter nederlag som författare är ju något jag inte har en aning om hur jag skulle hantera. Vet däremot att jag har en syn på sådant jag kunnat gjort bättre att det inte var hela världen att jag inte nådde ända fram och att jag får försöka göra annorlunda nästa gång, om det går. Men vem vet. Jag kanske blir förkrossad om min bok t.ex. blir dissad. 😄

 2. Trägen vinner helt klart. Samtidigt vet jag av erfarenhet hur svårt det är att skriva om och bearbeta en berättelse man haft med sig sedan tonåren, en del av en vill inte ändra för mycket i den som man såg den då, vilket kan eller inte kan bli ett problem, kanske beroende på hur man är och storyn i sig. För min del fick jag tillslut överge tanken på att försöka få den berättelsen antagen av något förlag, och istället bevara den i minnet precis som den var då, vilket för mig var mer värdefullt, och för att alls komma vidare i mitt skrivande.

  1. Visst kan det vara så. Vissa saker är det bra att överge. Andra inte.
   Min berättelse är ingen som jag skriver om utifrån dåvarande råmanus utan något jag gör nytt med en gammal stomme. Att traggla med exakt det jag hade då skulle inte funka. Men det är en bra bas. Huvudhandlingen finns kvar men idag finns flera nya sidohandlingar liksom nya karaktärer. Utan en omarbetning skulle originalideen inte räcka långt.
   Tyvärr har råtexten försvunnit. Sparad på någon gammal diskett säkert. Hade varit kul att se den någon gång. Hur jag gjort och tänkt då.

 3. Du har så rätt i det du skriver om att vara envis, OCH du har vad som krävs, (påstår jag som fått äran att läsa. Och jag är ganska kräsen). Du gör allt rätt för det är bara den som inte ger upp som har chans att komna i mål! Så bara fortsätt🤗

 4. Jag är ju visserligen bara en enda person och vet bara hur det gick till för mig, men jag vill ändå hävda att jag sitter på facit: Envishet är ALLT. Och du har denna egenskap! Yay! Det kommer att gå fint det här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.