Böcker

Tankar mellan sött och salt

Marta Söderbergs senaste ungdomsbok Tankar mellan sött och salt (2018) upptäckte jag tack vare att en annan bloggare (minns inte vem) gillade den. Och ja, här få ni ännu en bloggare som tyckte boken var bra.

Moa ska börja nian. Med en stor klump i magen. För i somras hände något. Och nu avskyr klasskompisarna henne. Ny i klassen kommer Ana, det vill hon i alla fall kallas fast hon heter något annat. Ana är jättesmal och äter aldrig i bamba. Men hon bryr sig inte om att Moa är utfryst så Moa har åtminstone någon att sitta med på lektionerna.

Det finaste med Tankar mellan sött och salt tycker jag är hur Moas familj skildras, dels ur hennes ögon, dels hur de är. Här finns en mamma, pappa och en syster där alla bara känns så otroligt vanliga. Måna om varandra och upptagna av egna bekymmer. Vardagen rullar på. Utan att de märker hur illa Moa far i skolan. Hon gör ju allt för att hålla dem ovetande. Men hon pratar med Edward, sitt fantasifoster och skådespelare i USA. Och han lyssnar. Och börjar ställa krav. Hon kan inte fortsätta ha det så som hon har det i klassen.

En varm vänlig vanlig familj och ensamma Moa. Matvägrande Ana. Och det där som hände i somras. Allt ger en bladvändarläsning som är över på några timmar. Jag tycker inledningsvis att det är svårt att svälja historien med Edward, men vänjer mig vid hans roll och Moas tankar om honom.

Marta Söderberg skriver på ett lättläst språk om svåra ämnen. Min stora behållning är att hon har låtit Moa ha en ”normal” familj. Om den varit dysfunktionell hade det blivit för tungt. Rekommenderas!

 

En bok att köpa eller läsa mer om? Du hittar Tankar mellan sött och salt bl.a. här och här.

6 reaktioner till “Tankar mellan sött och salt”

 1. Faktiskt även en bok som jag tror jag skulle gilla, eller ha gillat när jag var yngre. Kanske kikar efter den nånstans. 🙂 tack för tipset. Dock kan jag tycka att ”Ana” känns dels för ovanligt i Sverige och som en lite för uppenbar hint om hennes tillstånd, och Bamba? Säger nån det längre? Jag tror jag inte har hört det ordet sedan 80-talet, men det kanske är som med allt annat den den perioden, det kommer igen 🙂

  1. Ana är ju en jättehint om hennes tillstånd och har en egen liten tvist mot slutet, förstås.
   Men Gud, bamba, det tänkte jag inte ens att jag skrev. Det är ju så vi göteborgare säger matsal, dvs skolmatsbespisning. Vardagligt tal och inte alls 80-tal! 😅 Det stod knappast bamba i boken. 😃

   1. Ja verkligen!
    Hahaha, vad kul, att du använde det helt spontant. Så det används fortfarande i Gbg? Ja jag har hört det användas om skolmatsal men inte på evigheter. Kul när äldre ord kommer till bruk igen 🙂

    1. Vi (göteborgare) är ju helt bedrövliga i överanvändning av detta lilla ord. På skolan jag jobbar säger vi ord som bambamaten och bambapersonal liksom bambarasten dagligen. Men ordet har knappast varit ur bruk här utan stått sig under åren.
     Kul att boken intresserade dig. ☺

   2. PS Jag vet inte riktigt när det var men minns du en barn-/ungdomsroman nånstans från åttiotalet (när anorexia blev ett begrepp i Sverige) om en tjej som blev så illa däran att hon blev inlagd, och fortfarande vägrade äta? Och den hade ett väldigt öppet slut, minns att man inte riktigt fick nån klarhet i om hon överlevde. Den slutade med nåt citat där hon säger typ ”om nån frågade mig om jag skulle välja höger eller vänster, skulle jag säga xxx (minns inte vad hon valde)och sedan rakt fram till gryningen.” Den boken är ett av mina starkaste läsminnen, men jag kan bara inte komma på vad den heter. Tror det var en utländsk författare dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.