Om att läsa

Läst var det här

Ett råd som ofta ges om hur en ska bli en bra författare själv är att läsa böcker. Att läsa för att t.ex. se vad man uppskattar och inte uppskattar i en bok, vad som gör att man tycker om den och inte är också bra att vara uppmärksam på. Och ja det är skillnad på att uppskatta och tycka om. Jag har läst böcker jag uppskattat för att de har en speciell stil, en speciell dramaturgi osv, även om jag faktiskt inte alls tyckt om dem. Men något har gjort att jag ändå upplevt dem som läsvärda och uppskattat vad de gett mig.

Under 2018 har jag läst 50 böcker. Men jag har inte bloggat om alla. En från i somras har jag missat så det kommer ett inlägg om den (A Room with a View, E.M. Forster) liksom den jag läste dagen innan nyår och på nyårsafton (Alla suger och det är ingens fel, Ebba Hyltmark).

Könsfördelningen har varit väldigt ojämn inser jag nu när summerar min läsning (10 män och 34 kvinnor – flera böcker har samma författare om du inte får ihop summan). Jag inte haft en tanke på detta när jag valt bok att läsa utan har läst det som lockat och intresserat mig helt enkelt.

En del böcker har jag nöjesläst och knappt haft en tanke på hur de varit skrivna, de har uppslukat mig såpass att jag glömt att fundera aktivt över dem under själva läsningen. Andra har jag noterat mer kring och nickat igenkännande när jag sett att de t.ex. följt vissa mönster som representerar vissa genrer liksom dramaturgi.

Ett bra läsår sett till antal lästa böcker. Och anledningen till så många lästs, nästan en per vecka, beror ju på att jag under våren läste väldigt mycket på grund av att jag inte orkade titta på tv så som jag brukar, och att jag inte heller klarade av att skriva på mitt manus. Sedan har läslusten varit god under året, så det har också bidragit till att jag läst mer än vanligt. Jag är väldigt nöjd med hur läsningen har gått i alla fall. Hur har det gått för dig med 2018 års läsning? Och har du någon speciell tanke bakom vad du läser och varför du läser?

Några böcker som gjort lite extra intryck
En sax i hjärtat, Marie Bengts, blev jag mycket förtjust i eftersom den förflyttade mig i både tid och rum. En pusseldeckare i svensk sommaridyll som utspelas på 50-talet.
En annan som dröjt sig kvar är Den som står närmast, Nina Källmodin, en tragisk historia om ett par kvinnors livsöde berättad genom mejl, anteckningar och sms.
Året inleddes med Sophie Kinsellas ungdomsbok, Finding Audrey, som jag tyckte mycket om, om en tjej som inte vågar gå ut och gör roliga iakttagelser av sin vanliga och stökiga familj.
En av årets sista ungdomsböcker gjorde också starkt intryck eftersom författaren så fint beskriver hur sorg kan upplevas och hanteras: Dagen du förstörde allt, Linnea Dahlgren.

Vill du se vad jag läst för böcker under året hittar du dem i listen ovan, under rubriken: Läst 2018.

8 reaktioner till “Läst var det här”

 1. En sax i hjärtat tyckte jag också otroligt mycket om. Så mysig, trots att det sker mord. Jag gillar den äldre, långsamma deckarstilen och ser fram emot hennes nästa roman. A room with a view köpte jag på Tradera och tänkte se, eftersom jag inte såg filmen när den kom, men tyvärr var det något fel på den, så den gick inte att se.

  Min läsning kommer nog att bli annorlunda i år. Första året när jag började blogga om böcker läste jag i princip allt jag fick i händerna, många deckare. Sedan blev jag mer restriktiv och i år kommer jag nog att vara ännu mer restriktiv eftersom jag skall skriva klar min egen text som jag skjutit upp i en hel evighet.

  1. Vad roligt att du också läst Bengts deckare. Mysig ja, trots ruskigheterna. 😄 Forsters klassiker var lite svår att komma in i men sedan tyckte jag om den. Jag har inte heller sett filmen.
   Jag ska göra som du och läsa mindre i år med förhoppningen att få mer tid till att skriva istället. 🙂

 2. Visst är det skillnad på uppskatta och tycka om. En kan ju tycka det är en intressant bok men inte bli helt såld på den. Det finns många olika varianter. 😉
  En sax i hjärtat har jag också läst, minns den som mysig om än lite tjock. A rom with a view minns jag filmatiseringen av, men tror inte att jag har läst den.

  1. En sax i hjärtat var lång och kunde nog tjänat på att tajtats till en aning ja, men den blev ändå en favorit.
   Böcker jag så att säga uppskattar brukar dock inte leda till den där bladvändarvänliga läsningen som oftast är ren njutning. Men så länge som jag inte störs för starkt funkar ett lättare motstånd och jag hittar ofta kvaliteter att iakta och beakta för eget skrivande. 😉
   A Room with a View var seg i början men sedan släppte det. Jag skulle gärna se hur den tar sig som film.

 3. Intressanta tankar. 🙂
  Jag har sällan någon speciell tanke med det jag läser, jag vill bara hitta en bra bok. Och det är nog så svårt, för med åren har jag visst blivit knepigt kräsen. Men en bok jag läste i år som jag verkligen, verkligen gillade var En dag i december. Sån underbar liten bok som inte hade en överflödig scen, allt satt perfekt.
  Har läst mycket mindre än vad jag skulle ha velat i år, tror det bara blev typ 12 böcker, både beroende på tid och att jag inte hittat böcker jag gillar och orkar läsa klart.
  Siktar på att läsa några fler i år i alla fall . 🙂 kul att höra dina tankar och rekommendationer. Sneglade lite på den sista du läste i bokhandeln igår. 🙂

  1. En dag i december reserverade jag men efter tre månaders väntetid tog jag bort reservationen. 😄
   Jag märker att även jag blivit allt mer kräsen och har högre krav på det jag läser.
   Att jag läst så här mycket är väl lite mer ovanligt (i tonåren låg jag på ännu fler men då slukade jag nästan vad som helst). Jag brukar tänka två böcker per månad som något att eftersträva. Dels för att utveckla eget skrivande, dels för att inte enbart glo på tv:n hela tiden. 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.