Om att läsa

Jag fattar inte!

Innan jul började jag läsa en ungdomsbok från Gilla böcker/Lilla Piratförlaget, Doften av ett hem, som nu har nominerats till ett pris jag inte hört om tidigare, Peter Pan-priset. En del av motiveringen lyder:

”Här finns konflikter och fördomar. Mellan människor av olika etniskt ursprung, mellan traditionellt och modernt och mellan rik och fattig. Men i den här boken finns också hopp och kärlek, en framväxande förståelse och till sist försoning. Läs den.”

Visst låter det intressant? Men jag kom inte igenom de första femtio sidorna. Doften av ett hem utspelas på 1970-talet i Alaska (om jag minns rätt) och det kryllade av karaktärer och i början var det en hel massa den tycker si och så om den och den upplevde det med den. Och jag tyckte bara att det var så ointressant. Klart att boken hyllas med tema kring klassklyftor och att överkomma skillnader. Men lätt att komma in i? Nej, det tycker jag inte.

Så återigen ställs jag inför funderingen på detta med prisvinnande böcker och vad som är lätt att fångas av. Varför jag så sällan upplever att det går hand i hand. Varför måste litteratur som är ”svår” vinna priser i jämförelse med litteratur som är ”lätt”? För jag tycker inte att bra kvalitet är lika med ”svår att ta till sig”. På samma vis upplever jag inte att bra kvalitet är lika med ”lätt att ta till sig”. Ändå är det de ”svåra” böckerna som nomineras och vinner.

Evighetsfråga, eller vad säger du? Jag fattar ju trots allt lite av idén bakom hur böcker nomineras, men begriper ändå inte … Klart att författare som hanterar skrivhantverket mycket väl och kombinerar det med att skriva om ämnen som är viktiga ska premieras, men är det att skriva ”väl” egentligen när en massa folk bara känner att nej, den här boken tar jag mig inte igenom! (Vilket jag hört många bloggare och bekanta uttrycka om t.ex. nobelpristagare.)

Är medelväg och mellanmjölk svaret? Kan det ens bli ett svar? Är jag medelväg och mellanmjölk månntro? Sett till min läsning och vad jag tilltalas av verkar det ju i alla fall så.

10 reaktioner till “Jag fattar inte!”

 1. Jag håller med dig. Och ja, visst är det lite trist. Som att en läsande ”elit” ska prisa den litteratur som den stora massan inte förstår riktigt. Bra är väl bl. a just sådant som många kan ta till sig, tänker också jag, och det är ju bara fånigt om det ska anses för enkelt just därför. Istället tycker jag att de priserna är en påminnelse om att kritiker inte alltid har ”rätt”, utan att de, precis som alla andra är subjektiva i sina bedömningar, och inga gudar. Men visst är man känslig för kritik och recensioner. Har just börjat läsa en bok som fått svajiga betyg av flera bokbloggar, därför tog det emot att låna den, men jag var nyfiken på den ändå. Och än så länge tycker jag om den, även om jag inte riktigt vet om jag säger samma sak efter att ha läst ut den.

  1. Jag kan inte låta bli att tänka att det handlar om en sorts konstnärlighet, att utmana och tänja på gränser. Ett hantverk kan ju behärskas, och när det behärskas experimenteras det med det. Ungefär som film som ju är rätt lättillgänglig för den stora allmänheten och inte bara för en kulturelit men där går ju priserna också oftast till de filmer som vi vanliga dödliga filmälskare inte riktigt kanske kan ta till oss. (The Square var en sådan jag försökte se här senast men gav upp efter ett tjugotal minuter.) Så ja, jag fattar ju det att det där enkla som du nämner inte är tillräckligt ibland. Och jag tycker det är så himla tråkigt. Och ibland undrar jag dessutom om den där svåra litteraturen är så svår att fatta om den är bra eller inte att det blir att den betraktas som ”bra”, bara för det. 😀
   Jag blir nyfiken på vad tyckte om boken med sina svajiga omdämen och hoppas du kanske säger något om den sedan. Just detta med förväntningar och hur de påverkar egna upplevelser spelar ju förstås roll i ens läsning och tolkning. 🙂

 2. Intressant, låter ju på pappet som en intressant bok, som du säger. Synd när verkligheten är en helt annan.
  Jag har faktiskt funderat på samma sak som du nämner i svaret till Louise ovan, lol.😄
  Tänker såhär, att lättillgänglighet antagligen inte är en av kriterierna när den sortens priser ska delas ut. Antagligen går de helt och hållet på budskap och syfte. Vilket är lite trist, tycker också att böcker borde kunna ha både ett bra budskap och ha en hög tillgänglighet. Men som du säger, kanske tyckte även de att den var lite svår och därför bedömde de den som ”finare” ur konstnärligt syfte. 😉

  1. Jag minns alldeles för dåligt diskussionerna från litteraturvetenskapen om det här. Men i en kurs lyftes hur s.k. kiosklitteratur i ett land blivit finlitteratur i ett annat. Exemplet rörde USA och Frankrike (minns inte vilken riktning) men i nya landet hade den uppfattats som exotisk och banbrytande. Och nu snackar vi deckargenren. Vill minnas att det var cirka 1940-tal. Så det där med betraktarens ögon spelar ju in. 🤓
   Men jo, nog skulle det vara roligt med lite mer lättillgänglighet vad gäller litteratur som nomineras till det ena och det andra.
   Igår diskuterade förresten en panel i Svt de Oscarsnominerade filmerna med orden att det kanske inte funnits så många ”bra” filmer att välja ut i år till just bästa film. Bra = konstiga? 😉

 3. Samma här och det är egentligen min enda invändning till en av skrivkurserna jag går – det känns så pretentiöst! Jag tilltalas inte alls av ”höglitterära” böcker utan gillar (och skriver) heller genrelitteratur. Lätt att ta till sig, relaterbart för en större massa och samtidigt utan att tumma på intrigen och djupet. What’s not to like? Men vinner tyvärr sällan några fina priser.

  1. Jag kan oroa mig för att gå vissa skrivarkurser om de verkar för pretentiösa och är tacksam för att romanskrivarkursen jag går nu lyfter just mycket av genrelitteraturens mönster och att många som går den verkar befinna sig just i ett genretänk.
   Men jag skulle gärna gå fortsättningskursen i litteraturvetenskap eftersom det var roligt och intressant att ta del av just den där fina och klassiska litteraturen, något jag ju annars drar mig för att läsa bara sådär. Synd bara att många som gick littvetarkursen verkade fnysa åt genrelitteratur. Den är inte att förakta!

 4. Har läst både ris och ros om den där boken, ev kom riset från de något yngre läsarna om jag inte minns fel nu? Läser en del ungdomslitteratur nu när jag är trött i hjärnan, men får se om jag orkar med den där (som jag faktiskt var lite sugen på innan). Men, blev ändå lite nyfiken nu, gillar att läsa det som halvsågats, mest för att se var skon klämde 😀
  Tack för dina fina tankar om böckerna du läser, har fyllt på min tbr-lista här rätt ofta 🙂

  1. Jag har faktiskt inte sett någon särskild bokbloggsrecension som jag minns för den här boken. Eftersom Gilla böcker ofta har litteratur jag gillar (minns dock en som var ett riktigt magplask och jag förstår inte varför de valde det manuset) har jag varit nyfiken på den här. Men nope.
   Förstår vad du menar, jag kan också triggas av att något fått sisådär med beröm och vilja läsa för att se vad jag anser.
   Vad kul att höra att mina inlägg om böckerna väcker nyfikenhet. Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.