Om att läsa

Den där Pappaklausulen

Bokcirkeln jag är med i hade valt Pappaklausulen till januariläsningen. Jag ville inte köpa den utan reserverade den på biblioteket. Den var POPULÄR. Efter tre månaders väntan fick jag den. Och inte i tid till cirkeln. Men det gjorde inget. Jag var ändå upptagen då.

På olika bokbloggar har jag nog bara läst positiva omdömen om Jonas Hassen Khemiris Pappaklausulen. (Vad cirkeln tyckte vet jag inte.) Inledningsvis fängslades jag av det ovanliga språket liksom berättargreppet. Se själva (s.33):

”En son som är pappaledig …” Eller som boken inleds: ”En farfar som är pappa …”. På sidan 19 börjar ett nytt avsnitt med: ”En syster som är en dotter men som inte längre är en mamma …” Hur vi definieras, eller definierar oss själva, är alltså ett återkommande … tema? (Eftersom jag inte läst hela boken vet jag inte riktigt, men det verkar ha betydelse.)

Inledningsvis ja, fängslades jag. Det annorlunda sätt författaren skriver på här kändes kul och uppfriskande. Det var lätt att svepas med. Jag tyckte att jag kom karaktärerna nära. På ett nytt sätt. Ja, annorlunda sätt.

Sedan tappade jag intresset. Det konstfulla berättandet om pappan som är farfar, sonen som är pappa och systern som är dotter men inte längre mamma, blev för konstfullt i längden. Och att inga detaljer tycktes onödiga att tas med gjorde att läsningen blev för … närgången. (Morgonbajs?! Även en fundering kring hur mycket toappaper som bör användas görs för att nämna ytterligare ett av flera exempel som gjorde att jag bara kände att jaha… what?! Okej, det säger en hel del om personerna men ändå. Och kanske om mig som inte uppskattade det inslaget.)

Efter drygt femtio sidor tänkte jag att Pappaklausulen inte passar mig, inte just nu i alla fall – och möjligen aldrig. Jag har nämligen bestämt, för många år sedan, att om jag inte måste läsa ut en bok så gör jag inte heller det. Det finns så mycket annat bättre en kan lägga sin tid på.

Har du läst den? Vad tyckte du? Och om inte, är du intresserad/nyfiken?

6 reaktioner till “Den där Pappaklausulen”

 1. Det är alltid intressant när någon annan, eller man själv, tycker annorlunda om en bok än vad de flesta gör. Jag har aldrig varit sugen på att läsa den, det är helt enkelt inte min genre, och rent spontant tror jag att jag hade tyckt precis som du om jag försökt läsa. Jag läser aldrig ut böcker jag inte tycker tillräckligt mycket om heller, och det är tyvärr ganska många. Men en del av det beror nog på mig själv, jag kan vara så disträ att jag helt enkelt är svår att fånga. Och så tiden och orken, då…

  1. Jag får lite sådär halvt påtvingade möjligheter att läsa just böcker som inte ligger så mycket in mitt intresse just tack vare bokcirkeln. Pappaklausulen hade jag förstått var annorlunda på ett sätt jag inte brukar gilla, och jag var inte jättepepp, men ville ge den en chans. Och var stormförtjust första tjugo, trettio sidorna, sedan förlorade den tjusningen. Som novell, långnovell då, hade jag nog kunnat läsa klart just för att det ändå fanns ett flyt i språket som tilltalade mig.
   Som du säger, tid och ork, hur disträ en är eller inte, påverkar också vad en orkar med att läsa. Och jag tycker det är helt okej att lägga bort böcker som inte fångar upp en tillräckligt. 🙂

 2. Jag hade bara hört bra om boken, så kul att få veta dina tankar om den. Tror inte att jag kommer att läsa.
  Förr i tiden läste jag nog ut alla böcker jag påbörjade men det gör jag inte längre.

  1. Vem vet, om jag läst hela kanske jag också blivit frälst. 😉 Fast nä. Jag brukar inte vända vad gäller ”tycka om” även om jag läser hela de böcker som jag egentligen inte känner för att läsa. (Detta gäller kurslitteratur förstås.) Men ibland har jag faktiskt uppskattat dem. Kvaliteter kan ju finnas även om en inte ”tycker om”. 😀
   Hoppas inte jag avskräckte eventuellt intresse så att du avstår därför? Jag tycker alla som är nyfikna på något ska testa, oavsett om jag – eller någon annan – inte är så förtjust. 🙂

   1. Visst lyssnar jag på vad andra tycker om en bok, men är jag riktigt intresserad läser jag trots att andra inte gillar. Så ingen fara. Bara kul att du tycker till.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.