Om att leva

En kurs i höst

Funderar du på att gå en kurs i höst? Något på högskola eller universitet kanske? Eller folkhögskola? Oavsett finns det jättemycket att välja på. Fast inte alltid i närheten. Distanskurser med och utan träffar kan vara något då.

Men vad vill du ha ut av kursen? Lära dig något nytt? Fördjupa dig i något du redan kan eller har som hobby? Vill du gå på heltid eller deltid? Dagtid eller kvällstid? Hur examineras du? Prov, tentor, muntliga redovisningar, skype, inlämningar ofta eller sällan? Vad orkar och hinner du med?

Olika kurser kräver olika mycket engagemang. För många skrivarkurser, oavsett nivå, ingår att ge respons på varandras texter. Det är ett fint ansvar som ofta kräver lite större insats – tycker jag i alla fall. Med andra ord: tar tid i anspråk. Känner du dig säker nog på att göra detta? Vad har du för förväntningar på respons från kurskamrater? Ni är ju lekmän så att säga, och kanske föredrar du att hellre få feedback från någon mer kunnig kursledare. Om inte det gäller bör kursen innehålla ett moment med genomgång av hur respons bör ges.

Kurser på högskola och universitet har sista anmälningsdag 15 april. Vad gäller folkhögskolor kan sista dag för anmälan variera, ibland är den detsamma som för högskola/universitet. Ibland senare. För en del skapandekurser behövs ett arbetsprov liksom en presentation av en själv.

Förutom folkhögskolor, högskolor och universitet finns förstås alla olika studieförbund och frilansande kursledare. För de senare går det ju att kika då och då för att se vad som erbjuds. Speciellt studieförbunden kommer ju med kursanmälningar efter sommaren.

Annars finns ju sommarkurser. Dagkurser, resa-bort-kurser och helgkurser. Utbudet är stort och varierar i kostnad, allt från gratis till många tusenlappar. Vad kan du lägga, och vad är du beredd att betala?

Så fundera på vad du vill ha ut av din eventuella kurs. Och hur mycket tid du kan lägga på den. Det tänker i alla fall jag göra. 🙂

(Antagning.se liksom folkhogskola.nu fungerar fint för att spana in utbuden genom att söka på specifika ord. Obs länkar inte, de är så stora att du hittar rätt ändå.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.