Böcker

Augustpriset 2018: Aednan – Linnea Axelsson

Om det inte varit för bokcirkeln skulle jag inte ha valt att läsa Augustprisvinnaren 2018, Linnea Axelsson och hennes Aednan (2018). Den beskrivs av Albert Bonniers förlag på följande vis: ”Ædnan är ett mäktigt epos som på en ordknapp vers berättar om två samiska familjer”

Jag har inte så mycket att säga om handlingen, mer än att jag tyckte den gav rätt behaglig läsning trots ämnet. För det blir sorgligt när det inte går att leva sida vid sida och att samer förlorar sitt kulturarv till kommande generationer. Livet moderniseras, men traditioner behöver inte förloras för det, speciellt inte när det beror på att någon som inte är same bestämmer hur samer ska leva och verka.

Aednan handlar alltså om två samiska familjer. Jag får erkänna att de smälte samman till viss del. Handlingen är inte helt kronologisk även om den börjar från början, tidigt 1900-tal för att sluta år 2016 (om jag minns rätt). De olika familjemedlemmarna har sina ”kapitel” beskrivna med en plats och ett årtal. Tyvärr blandade jag samman vem som var vem, vad den hade gjort fyra eller tjugo år tidigare, när den fötts och av vem. På en litteraturkurs gjorde vi familjeträd för att reda ut familjerelationerna vid läsningen av en bok (minns inte vilken). Det hade underlättat rejält om jag gjort detta.

Vers läser jag ytterst sällan och undrade hur det skulle kännas. Men jag kom in en skön lunk och tyckte det var rofyllt att läsa de få orden på varje sida. Så här kunde det se ut (s. 133):

Är du nyfiken på Aednan tycker jag du ska ge den en chans. Jag inte kan påstå att jag ”tyckte om” boken, men jag anser att läsning kan handla om så mycket mer än att tycka om. I det här fallet uppskattade jag läsningen och är glad för att jag tagit del av denna Augustvinnare i skönlitteratära kategorin.

Dessutom kan jag inte låta bli att fascineras och imponeras över hur boken ser ut. Den inger respekt med sina 759 sidor, tjocka fina blad och rejäla kartonnagepärmar. Plus att jag tycker att den är snygg. Aldrig fel liksom.

En bok att köpa eller läsa mer om? Du hittar Linnea Axelssons Aednan te.x. här och här. Och på ditt bibliotek, förstås.

8 reaktioner till “Augustpriset 2018: Aednan – Linnea Axelsson”

 1. Så starkt: ”Härskarspråket dröp över oss”. Jag förstår att du är glad att du har tagit del av den. Jag tror jag skulle vara för rastlös för att sätta mig med den, just nu, men jag önskar att jag kunde hamna i den lunken.

  1. Det var en speciell läsupplevelse. Särskilt avsnitten som handlade om när svenskarna börjar lägga sig i. Jag har alltid tyckt sådant förtryck är så oerhört orättvist och förnedrande. Oavsett ursprungsbefolkning.
   En dag kanske den passar att ta tag i. Jag tror inte du blir besviken.

 2. Nu, efter din recension fick Aednan allt några extra pluspoäng hos mig. Nu har jag ju inte läst den utan bara tagit del av inlägget då du läste den, men en annorlunda läsupplevelse är stort, om det inte är superdålig kvalité förstås, vilket det verkligen inte verkar vara fråga om här. Kaxigt och coolt, av både förlag och författare, att ge ut något sådant.

  1. Det är verkligen inte tal om dålig kvalitet. Tvärtom. Här är allt så otroligt genomtänkt att det blev en fin läsupplevelse även om jag som sagt egentligen inte tyckte om det jag läste. Märkligt det där.
   Och ja, nog var det här något som förlaget satsade på, deras känsla för vad som borde funka, funkade. 😉

 3. Jag instämmer med dig på samtliga punkter! Jag kom in i ett läsflyt som gjorde det svårt att lägga bort boken samtidigt som jag också hade svårt att hålla reda på alla. Men det gjorde inget, det var som att vaggas med i en saga på nåt sätt.

 4. Gillar inställningen om att ”gilla” inte är allt i läsningen.
  Planerar att läsa Aednan, och blev mycket mer positivt inställd nu av din resension!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.