Böcker

Slutet – Mats Strandberg

Slutet (2018) hörde jag talas om första gången förra våren. Då var jag på ett författarsamtal på Härlanda bibliotek där Mats Strandberg intervjuades av en bibliotekarie. Eftersom boken handlar om att världen ska gå under om tre månader tyckte jag den lät jättehemskt och sorglig. Var inte säker på om jag skulle våga/orka läsa den. Vilken himla tur att jag gjorde det. För den var intressant, spännande och tänkvärd.

Genom tonåringarna Simon och Lucindas berättarperspektiv följer vi livet de sista veckorna innan en gigantisk komet ska träffa jorden och utplåna allt levande. Berättelsen utspelas när nyheten lagt sig och folk försöker stå ut och överleva i en vardag där inget är särskilt vardagligt alls. Och att ett brott behöver redas ut för att ge huvudpersonerna sinnesro innan livet ändas skapar en bladvändareffekt. Precis som de vill jag veta vad som egentligen hänt.

Slutet är en stark historia med många olika skildringar av hur människor tacklar att de tvingas leva i vissheten att de kommer dö ett specifikt datum och klocklslag. Jag hoppas aldrig mänskligheten ska behöva ställas inför ett sådant scenario. Bara tanken får det att krypa i skinnet.

Jag var rädd för att Slutet skulle vara en tårdrypande historia men tycker att Mats Strandberg hittat en fin balans mellan det tragiska ödet och folks acceptans av det. Är du nyfiken får du allt ge Slutet en chans. Rekommenderas.

En bok att köpa eller läsa mer om? Då hittar du den bl.a. här och här.
Slutet är utgiven av Rabén & Sjögren.

14 reaktioner till “Slutet – Mats Strandberg”

 1. Av samma skäl som du, var jag inte sugen på att läsa Slutet. Men nyfikenheten tog över efter ett scensamtal med Mats Strandberg och jag måste säga att Slutet är en riktigt väl genomförd bladvändare. Sedan är jag avundsjuk för att Mats kommit på en sådan bra bokidé!

 2. Bland det bästa jag har läst. Stod nästan inte ut i början, men sedan lyckades författaren få till en nästan hoppfull känsla i läsningen, och det imponerade.

 3. Jag är lite nyfiken på den här och blir mer så nu när jag läst vad du skrivit. Har läst Färjan, välskriven men vissa grejer var inte riktigt min grej som splattret. Cirkeln serien gillade jag jättemycket.

 4. Jag började faktiskt läsa denna men avbröt en bit in för jag tycker den var alldeles för PK. Det var nog första gången jag var tvungen att sluta läsa en bok som intresserade mig pga det. Synd, för jag tyckte konceptet lät intressant, men jag kom till en punkt då det blev lite väl krystat.

  1. Vad intressant att du hade den upplevelsen. Blir förstås nyfiken på vad för delar som fick dig att sluta. Vad som gjorde att du fick nog …
   Jag kan inte låta bli att tänka att många (de flesta) ungdomsböcker är PK. De är ofta rätt tillrättalagda i mina ögon. Som någon sorts genrenorm. Ifrågasätter min egen YA av den anledningen eftersom inte riktigt är så tillrättalagd. Men det är en dystopi så den kommer kanske undan med det. 😉
   Krystade koncept i böcker som jag är allergisk mot är snarare de som vissa feel good ofta innehåller. Då är det jag som lägger bort. 😁

   1. Det kanske är så? Jag läser ju så hemskt sällan ungdomsböcker så har aldrig kunnat se något mönster där. Men kan tänka mig att det är så. Ja precis, lite väl tillrättalagda, som om de försöker forma läsarna åt ett visst håll. Den tendensen stöter jag sällan på i vuxenböcker. Det var nog inte en enstaka grej som avgjorde, som jag minns, utan de plussades liksom på allt eftersom jag läste och tillslut kände jag att nej, det här blir för mycket.
    Jag håller absolut med om feelgoodböcker av idag med. En del är så puttinuttiga och krystade att man nästan mår illa så det är väl därför jag sällan läser dessa längre. Tycker feelgood var annorlunda förr… nu är det mer som att man tagit något som var bra och vridit om det fem varv till för att förstärka succén. 😄

    1. Precis, som att en förstärkning skulle göra det bättre. Mer av allt. Men det fenomenet verkar rätt utbrett, även film och tv-serievärlden och oavsett genre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.