Böcker

Att vara Kerstin – Helena Hedlund

Förra året debuterade Helena Hedlund med Det fina med Kerstin (2018) som fick Svenska författarförbundets debutantpris Slangbellan för bästa barn- och ungdomsbok. Även andra boken Att vara Kerstin (2019), om Kerstin som går i första klass, är en finstämd bok som fångar och lyfter fram hennes värld med stor omsorg.

Att vara Kerstin är en passande titel, för det är inte alltid så lätt att vara Kerstin. Mamma har en fyrtioårskris, fröken ska vara föräldraledig och så har grannen problem med vildsvin som bökar sönder trädgården så att de kanske flyttar. Kerstin som precis vant sig vid att ha bästisen Gunnar nära. Vad ensam hon skulle bli om han flyttar.

Ja det är bara några av de bekymmer som upptar Kerstins vardag. Måhända att bok nummer två om Kerstin är aningens spretigare än den första. Jag upplever det som om sidohandlingar är fler än i ettan, men det är inget som egentligen stör. Att vara Kerstin är underhållande och intresseväckande. Det råkar bli väldigt fel ganska ofta för Kerstin. Som tur är har hon kloka föräldrar som förstår henne.

Jag skulle gärna sätta boken i händerna på lärarna för förskoleklasserna och de som har ettor och tvåor. Här finns mycket fint att fundera över tillsammans med eleverna, sådant som ligger dem nära och som de kan känna igen sig i. Rekommenderas!

En bok att köpa? Du hittar Att vara Kerstin, t.ex. här och här. Boken är utgiven av förlaget Natur & Kultur.

10 reaktioner till “Att vara Kerstin – Helena Hedlund”

      1. Ah, jag måste ha förväxlat ordningen… Men ja… Kerstin är underbar och jag håller med, jag hoppas också på fler Kerstinböcker 🙂

  1. Men vad fin den låter! Något för minstingen kanske, som börjar tvåan till hösten? Gillar verkligen att du recenserar så spridda böcker, både för barn, ungdomar och vuxna.

    1. Ja den skulle säkert passa. Även jag som vuxen tycker det är spännande att få kliva in i Kerstins värld, så jag tänker att barnen verkligen borde trivas där. 😊
      Tack. Jag tycker ju all litteratur, och speciellt för barn, är så oerhört viktig. För barn är den ju av betydelse på många olika sätt (borde skriva ett inlägg om det😉) och inte minst som högläsning mellan förälder och barn med allt gott det för med sig. 💖

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.