Böcker

Störst av allt – Malin Persson Giolito

Störst av allt (2016) beskrivs som en rättegångsthriller och vi får följa hur en rättegång går till. Det i sig låter lite långtråkigt. Men det var det verkligen inte. Tvärt om.

Maja är åtalad. Häktad. Hennes pojkvän är död, liksom en lärare och vänner och klasskamrater. Hur stor är Majas skuld? Vilken del hade hon i skjutningarna på skolan? Det är vad som nystas upp i rättegångarna och berättelsen om henne och pojkvännen.

Malin Persson Giolito skildrar rättegångsprocessen, dagarna framför domaren och nämnden, åklagarens bevisföring liksom hur den åtalade har det i häktet, och hur hennes liv var innan skjutningen. För egen del är det där behållningen är. I berättelsen om Majas vardag med skola, familj, vänner och pojkvännen som slutligen begår dådet. Eller ja, egentligen sker det ju först. Sedan får vi veta hur hon hade det.

Jag har inte sett tv-serien (om jag förstått det rätt, att det finns en sådan). Boken hade jag hört mycket gott om, men den hade inte lockat tillräckligt. Sedan kom vi att prata om val av första bok att läsa i min nystartade bokcirkel. Och på omvägar landade vi i den här. Med spretiga intressen, olika stor vana och tid att läsa, var vi måna om att vi alla skulle få läsa något vi kunde tänka oss. Ett bra första val tycker jag.

Jag kan förstås inte låta bli att jämföra med En helt vanlig familj, (2018) Mattias Edvardsson som har sina likheter med en rättegångsprocess och ett sorgligt öde där unga är inblandade. Möjligen att jag var snäppet mer förtjust i Edvardssons bok. Men det hade nog en hel del med berättarperspektiven att göra. Hur han skildrar familjen och samma händelser (ungefär) ur tre olika personers perspektiv. Det är mycket snyggt gjort.

Men, vill du läsa Störst av allt tycker jag absolut att du ska göra det. Om inte annat för att få en inblick i hur svenska kriminalvårdens häkten kan fungera. Något få har kännedom om. (Som tur är.)

Nyfiken? Vill du veta mer? Malin Persson Giolitos bok hittar du bl.a. här och här.
Utgiven av Wahlström & Widstrand.

 

 

6 reaktioner till “Störst av allt – Malin Persson Giolito”

  1. Jag började lyssna på den men tappade intresset. Eller om det var så att en bättre bok kom i vägen och så glömde jag bort att fortsätta. Hade säkert gillat den bättre om jag läst den (så blir det ofta för mig). Tv-serien såg jag och den tyckte jag var riktigt bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.