Om att leva

Sommar – rutiner, ork, drömmar

Sommaren är både den bästa tiden på året, och den svåraste. Jag är en rutinmänniska. Helt plötsligt ska mina rutiner ändras. Och samsas med andra halvans. Hjälp liksom.

Jag älskar att bada. Så är det varmt är det bad som gäller. Gärna långa dagar vid havet. Men inte för tidigt på dagen. För jag är lite nojig för solen. Får pigmentfläckar i ansiktet, tror att jag ska få cancer och avskyr att bränna mig.

Vid dåligt väder blir jag velig. Jag kan ju alltid skriva och redigera eftersom jag alltid har ett manus på gång. Men så borde en umgås med andra halvan. Vara ett par som gör saker. Träffa vänner, familj! Tack och lov har vi inte gjort så mycket i sommar, så lunken har varit att göra saker både ihop och själva. Typ läsa, promenera, göra något ärende. Åka bort ett par dagar. Kolla på tv. Quite nice. Om än osocialt.

Den här sommaren har jag haft mer ork än förra. Jag hittade ett par anteckningar för 2018, vecka 32 och 33. I dem redogör jag bland annat för utmattningssymtomen. Exempelvis stod det så här, kort sammanfattat:

Trött, viss yrsel, svårt att somna pga tankar för jobbet
Yrsel när jag går upp, huvudvärk, somnar ok
Ok morgon, trött i huvudet å yrsel på jobbet, känner mig sliten, mer yrsel em, mkt trött, inget tålamod
Surr i huvudet, viss yrsel, svårt slappna av å komma till ro, glömsk!
vet inte vad jag vill… mkt arg på kvällen, dålig sömn
Surr i huvudet, mkt trött, sover en timma efter jobbet, glömsk!

Även om symtomen finns kvar idag, tampas jag inte med lika många eller har dem i lika stor omfattning. Tack och lov.

Sommaren är en tid för återhämtning. Efter den här sommaren kan jag fortsätta göra saker i min takt (ungefär) eftersom jag är tjänstledig till december. Förra året trodde jag att jag skulle orka planera/ förbereda för att starta eget på sommaren. Ha! Men i år har jag orkat. I små steg. Och snart är den drömmen verklighet.

Jag hoppas din sommar varit bra. Att du fått göra saker som gett energi. Och kanske även du fått närma dig en av dina drömmar.

10 reaktioner till “Sommar – rutiner, ork, drömmar”

 1. Jag har vilat men också tänkt mycket på framtiden. Min vardag just nu är lite ställd på ända så sömnen är inte som den borde. Har själv varit i utmattning och tror aldrig man blir helt återställd tyvärr. Vill inte alls slå ned på dina framsteg men jag är medveten om att det tar tid att läka. Var rädd om dig 🤗

  1. Jobbigt med sömnen när den inte är som den ska. Hoppas du hittar balans och ro snart.
   Visst är det tyvärr så att det är svårt att komma tillbaka och jag har också svårt att tro på den där fulla återställningen. Och skulle en lyckas nå dit är överkänsligheten ständigt närvarande. Något som är bra att ha i bakhuvudet så en inte gör för mycket.

 2. Hei, jeg kom på at jeg ikke har kommentert her på en stund og tenkte å gjøre noe med det nå. Godt innlegg om sommeren, bra å høre at du har orket mer denne sommeren enn i fjor, progresjon er en fin ting. Ellers er jeg også et vanemenneske og jeg kjenner meg igjen i det å takle det dårlig når rutiner endrer seg. Men jeg pleier å takle sommerforandringer ganske godt, mye hjulpet av at jeg har veldig mange vaner jeg ikke endrer på selv når jeg har ferie. Klem og ha en fin dag 🙂

  1. Hej, vad kul att höra från dig. Läser din blogg ibland, som vanligt, (även om sommaren har varit relativt bloggfri) men läser i telefonen oftast och kan ju inte kommentera via den. 🙂
   Jo, tack, det känns bättre som tur är. Ja, att vara vanemänniskan har sina för- och nackdelar. Sommaren är rätt ok ändå. 😀 Kram

 3. Härligt att du har orkat i år. Spännande med att starta eget. Hoppas att flera tillfällen till bad dyker upp. Just nu är sommaren underbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.