Om att skriva

Redigerarrapport

Det går långsamt. Igen. Till kursen har jag lämnat in mellan sex och tio sidor per inlämning. Så gott som varje vecka alltså. Ibland får jag tillbaka mycket att redigera. Ibland nästan inget. Men jag har kommit efter i redigerandet. Har ju lagt en hel del tid i september och början av oktober på mitt nystartade företagande som skrivcoach och lektör.

Så. En sak i taget. Känns som att vissa saker med företagandet börjar sätta sig. Därmed bör jag också kunna få mer tid att fördela till redigerandet.

Förra veckan gjorde jag t.ex. om ett kapitel till två. Hade skrivit till såpass mycket att det blev för långt annars. Som tur var fanns ett naturligt ställe att bryta på.

Hur går det för dig med redigerandet och skrivandet? Något mål du siktar mot?

(Hemsidan för skrivcoachandet: http://www.helenaaskrivcoach.com)

13 reaktioner till “Redigerarrapport”

 1. Jättespännande med ditt nya företag. En sak jag undrar över är om du nu arbetar med det på heltid eller vid sidan om ett annat jobb? Hur ser möjligheterna att försörja sig som skrivcoach/lektör ut idag? Håller tummarna för dig stenhårt!

  1. Jag räknar inte på att kunna försörja mig på det här på flera år utan förlitar mig på mitt extrajobb (som ger max 14 timmar per vecka). Och i december återgår jag till jobbet som socionom. Fast där får jag inte längre jobba halvtid utan tjänsten har minskats ner till 30%. Om jag vill kan jag få utöka med ytterligare en arbetsplats en dag i veckan men det erbjudandet lockar inte. Så det blir väl lite tajt ekonomiskt framöver. Men hellre det än att slita och kämpa med ett jobb jag inte trivs på.
   Tack! 🙂

   1. Tack för förklaringen. Jag har märkt att lektörer och författarcoacher rent allmänt efterfrågas allt mer vilket ju är jättebra, tyder på att fler förstår vikten av ett bra hantverk. samt att det finns en lektörsutbildning, så tänkte att förutsättningarna kanske har ändrats på senare år. Men det kanske fortfarande är samma som gäller i författarbranschen, att man får bygga upp det på sikt och ha tålamod. 🙂

 2. Spännande att behöva dela upp kapitel! Jag står inför liknande beslut i min redigering. Hur långt ska ett kapitel vara liksom? Har heller inte bestämt mig för om det är viktigt att alla är ungefär lika långa, eller om jag tycker det är mer intressant med variation. Samt om det känns viktigt att varannat kapitel är från de två perspektiven jag växlar mellan eller om det känns ok att blanda perspektiv i ett och samma kapitel… Många frågor och beslut!

  1. Jag har i föregående redigering frångått olika perspektiv i samma kapitel efter mycket funderande. Men eftersom det är en ungdomsbok blir det nog bäst så.
   Mina kapitel varierar i längd beroende på scenerna. Ibland funkar det att ha längre kapitel eftersom det blir konstigt att bryta scenerna/scenen. Men nu föll det sig så naturligt att ändra. En kan tänka aningens kortare kapitel i början och slutet och längre i mitten om en vill följa någon måttstock. Fast det gör inte jag. Inte medvetet iaf😀

 3. Jag redigerar inte alls just nu. Jag vill visa min roman precis som jag skrev den, tidigt 80-tal, drygt 20 år gammal. Men den skulle verkligen behövt en rejäl redigering/total omskrivning.

  1. Att få ta del av din oredigerade roman på din blogg är ju himla kul. Som du säger kunde ju en omskrivning/redigering varit på sin plats, men det är roligt att få ta del av ditt unga jags skrivande. Och med dina kommentarer förstår en ju tankegångarna bakom den.

 4. Ang Robotham (gick inte att svara på din fråga om fristående bok i mitt inlägg, konstigt) så har jag läst Liv eller död av de fristående böckerna och den tyckte jag mycket om. Var min första bok av författaren 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.