Böcker

I skymningen sjunger koltrasten – Linda Olsson

I lilla nya bokcirkeln som jag varit med och startat innan sommaren, ville vi läsa något av Linda Olsson i början av hösten. Det blev I skymningen sjunger koltrasten (2014).

Jag som inte läst något av Olsson förut, kände igen omslagen så jag antar att jag sett dem på olika bloggar och liknande. Hur som helst. Denna ”koltrastbok” handlar om tre ensamma människor i en trappuppgång. En kvinna som isolerat sig efter ett svek, en ung kille som tecknar berättelser och en äldre man som är vän med den unge killen och läser högt för honom ur alla sina böcker han har i lägenheten.

Genom en svår händelse får de tre kontakt. Kontakten är skör och berättandet liksom bilderna blir det centrala för deras relationer. En annorlunda gemenskap och vänskap uppstår.

Inledningsvis drabbade Olssons bok mig hårt. Läsningen var nästan obehaglig på grund av speciellt kvinnans situation. Texten gick rätt in. Som om jag, liksom kvinnan, var utan försvar. Tack och lov lättade den känslan. Kanske för att även kvinnans situation ändrades. Överlag fin läsning om karaktärer med stor omsorg om varandra. Ändå kunde det obehagliga inte släppa taget, som om det lurpassade på både mig som läsare och på karaktärerna. Jag kunde inte känna mig säker på att det skulle kunna bli bra.

Nyfiken på I skymningen sjunger koltrasten? Då tycker jag att du ska läsa den. Den var en läsupplevelse utöver mitt vanliga läsintag som jag inte skulle vilja vara utan.

 

En bok att köpa eller läsa mer om? Du hittar I skymningen sjunger koltrasten t.ex. här och här.

8 reaktioner till “I skymningen sjunger koltrasten – Linda Olsson”

  1. Vad intressant att höra om dina intryck. Detta pga att min mamma som mest läser underhållningslitteratur läste Lindas debutbok och rekommenderade den för mig. Jag har dock aldrig lyckats ta mig för att läsa dem då jag inte upplever dem som min typ av böcker. Mina intryck är att de är ganska långsamma och aningen sega och inte så mkt handling, men jag kan förstås ha fel. 🙂 var i alla fall spännande Att även du rekommenderar henne även om det inte var en personlig rekommendation 🙂

    1. Den var långsam och handlingen var sparsmakad. 😀 Jag vet inte om jag är så lusten på fler. Kanske den som heter … något med milda sånger. Jag ska sjunga dig milda sånger(?) . Det var den som fick en bokcirkeldeltagare att föreslå den här koltrastboken.

  2. Jag har haft problem med att läsa de senaste åren, nått som inte hänt förr under de drygt 50 år jag slukat allt jag kommit över. Den här låter intressant men det är nog bäst att jag mjukstartar med nått mer lättsmält.

  3. Jag har inte läst något av henne ännu, men har förstått att hon skriver på ett sätt som verkligen berör läsaren.
    Får ta mig en titt på någon av hennes böcker framöver 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.