Böcker

Moderskap – Sheila Heti

Sheila Heti var med i Babel för något år sedan. Jag kollar bara ibland på programmet, och när hon efter programmet, lyftes i min ena bokcirkel som ett bokförslag, blev jag nyfiken. Sedan blev inte hennes bok Moderskap (2018) vald, men jag fick syn på den på biblioteket och tänkte att varför inte. Jag behöver inte en bokcirkel för att läsa sådant jag inte brukar läsa. Sagt och gjort. Och det var en mycket intressant läsning.

Heti skriver om funderingar kring vad känslan att vilja vara mamma kommer ifrån. Liksom känslan att inte vilja det. Hon skriver om normer, hormoner, traditioner, uppväxt och kärlek, liksom om vänskap och självkänsla. För att vägleda sig själv använder hon en spå-tradition med att singla tre mynt. Myntens svar kan bli rätt komiska ibland, men jag tror att hon återger dem i sin helhet, och frågorna tycks ställas på fullaste allvar. Hur som helst bryter detta av mot den övriga textens funderingar och reflektioner över samhället och henne själv, vem hon är och vem hon vill vara.

Jag tror absolut att Moderskap skulle kunna fungera som en bokcirkelbok, just för att den lyfter sådant allmängiltigt som normer och samhällsförväntningar. Det finns mycket att diskutera med utgångspunkt i författarens tankar. Ibland var läsningen aningens seg, kanske för att innehållet upprepade sig emellanåt. Tanken är väl att läsaren ska följa tankegångarna och de återkommer ju ofta till samma sak. På så vis speglar den förmodligen författarens funderingar väl. Nyfiken? Läs den.

Vill du köpa, eller läsa mer om Sheila Hetis Moderskap hittar du den bl.a. här.

6 reaktioner till “Moderskap – Sheila Heti”

  1. Har inte läst, tycker att titel känns lite missvisande, som om det handlade om någon som ser på sin roll som mor. Tidigare i höst läste jag essäboken Allt jag inte kan säga av Emilie Pine. En av ämnena är barnlöshet och hon för riktigt intressanta resonemang kring detta.

    1. Titeln är inte den bästa. Samma på engelska. Borde upplyst att det handlar mer om funderingar på barnfrihet och ett ställningstagande som författaren står inför.
      Jag har hört andra nämna Pines bok i goda ordalag. Kanske jag får följa upp med den. 😉

  2. Det låter som en bok för mig, som bara kände av den biologiska klockan en enda gång, och då för en kille jag inte längre var i par med. Det var min man som ville ha barn, inte jag, fast jag älskar förstås mina barn ändå!

    1. Den är verkligen intressant utifrån samhällssynen på att vara mamma, hur normer påverkar och hur svårt det kan vara att avgöra varifrån längtan till ett ”vanligt” liv, dvs ett liv med barn, kommer. Lite omständliga tankegångar ibland men överlag lätt att läsa.🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.