Böcker, Om att skriva

Nordkoreansk misär, psykopatchefer och världens undergång

Läsningen av de tre senaste böckerna, eller hur de nu ligger i tid, har varit blandad. I november redan, läste jag om personlighetsstörningen psykopati, sedan var det dags att ta ta i en nordkoreans tjejs liv i Nordkorea och hur hon kom därifrån, för att sedan läsa en bok om ett spel om världens undergång. Bland detta har jag även läst en annan bok, men den har liksom löpt lite över all annan läsning. Mer om den en annan gång.

Flickan med sju namn är en sann historia-bok. Om en flicka som växer upp i Nordkorea och sedan lämnar landet. Det är en intressant skildring, skriven med viss distans, trots ofta svåra situationer som hon upplever. Boken valdes till bokcirkeln och de av oss som läst, var överens om att det var just väldigt intressant att ta del av en berättelse inifrån Nordkorea. Själv blev jag starkt positivt överraskad över hur lätt Flickan med sju namn var att läsa. Jag hade förväntat mig en mer eländig och jobbig historia. Och ja, det var eländigt och jobbigt, men läsningen flöt på fint. Är du nyfiken tycker jag absolut att du ska läsa Hyeonseo Lee, Flickan med sju namn.

Psykopatboken, Christina Davissons Har du en psykopat på jobbet? är facklig. Vi hade många intressanta diskussioner om psykopater i vårt nätklassrum på höstens romanskrivarkurs så jag kände att jag ville uppdatera mig. Och ja, jag säger uppdatera mig. För många år sedan arbetade jag mycket mot kriminalvården, vilket innebar möten med personer som förmodligen var psykopater. Så då läste vi på i arbetslaget om denna personlighetsstörning. Sedan dess har jag tyvärr stött på den här sortens personer i arbetslivet som chefer och medarbetare. Jag har, som tur är, haft vett att förstå att det inte varit mig det varit fel på, utan dem.

Boken handlar om de karaktärsdrag en psykopat har, hur den agerar och reagerar i arbetslivet, gentemot kunder, personal och kollegor. En psykopat kan även vara narcissistisk psykopat. Vilket ger personlighetsstörningen en extra spännande dimension. Dock ej lika spännande att befinna sig i dess arbetslag. Boken är rätt enkel men ger dig möjlghet att känna igen en psykopat. Läsvärd!

Jag är med i en del olika FB-grupper, bland annat en om sci-fi. Och där rekommenderades serien Endgame som en introduktionsbok för tonåringar inom genren. Tydligen lättsmält, spännande. Varför inte tänkte jag, det lät intressant. Och det var det.

Kallelsen är första boken och jag sträckläste den på några dagar. Den är handlingsdriven, fokus är på spelet, och karaktärerna känns mer som brickor i spelet. Spelet handlar om att bara några få, tillhörande en viss ätt, kan överleva jordens kommande undergång. En nödvändig pånyttfödelse när världen nu ser ut som den gör.

Jag har sedan jag avslutade Kallelsen även läst klart Sandra Beijers senaste. Men, precis som med boken jag nämnde i inledningen får även hon ett eget inlägg.

Blogguppdateringarna ligger lite efter. Skyller på instagram. Där kommer smått och gott oftare. Plus att jag vill marknadsföra mig som skrivocoach och lägger mycket tid på det. Allt för att få den till den halvtidsinkomsten som skrivcoach, som jag hoppas på, om några år. Kontot som förresten är kopplat till bloggandet är: @helenaa12blogg. Följ mig gärna. 🙂

Har du läst någon av de här böckerna? Vad tyckte du i så fall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.