Om att skriva

Välja förlag

Jag är petig med vilka förlag jag väljer. De ska förstås ge ut den sortens litteratur och genrer som jag själv har skrivit och för rätt åldersgrupp. Det ska vara ett traditionellt förlag med en traditionell utgivning. Det vill säga att om de inte har en traditionell utgivning utan vill att jag som författare ska betala för att de ska ge ut min bok, då ska det stå på deras hemsida. (Säger väl sig självt men det finns tydligen förlag som hymlar med detta.)

Dessutom ska det vara ett stabilt förlag. När jag, för två och ett halvt år sedan, letade förlag, kollade jag upp någras årsredovisningar. Jag är hopplös på siffror och ekonomi, men om redovisningen mest ligger på minus, då brukar det liksom synas. Jag vill inte hamna på ett förlag som är konkursmässigt. Jag har hört flera hemska historier om författare/debutanter som hamnar i limbo och det tar år innan de får loss boken som skulle getts ut, och får omkostnader de inte räknat med.

Så, nu när jag ska skicka igen, har jag ett manus som är väl genomarbetat, det har fått professionell hjälp, och blivit redigerat så många varv att jag tappat räkningen. Jag ser vilken enorm utveckling det gjort. Visst finns säkerligen mängder som en duktig redaktör vill fixa. Då är jag beredd att göra det. Men, till skillnad från för två år sedan, är det ett manus som snudd på kan ges ut på egen hand. Och då jämför jag med egentugivna böcker jag läst och tyckt haft brister, men som hyllats av de ”vanliga” läsarna, som slukat och älskat vad de fått i sina händer, medan jag tänkt att några rundor redigering till suttit på sin plats. Och vem vet, ge mitt manus ett halvår och jag är kanske lika kritiskt till det som deras. Men då rör det helt andra områden, för så som jag jobbat på, allt jag lärt mig och sett till att tillämpa på manuseländet, så borde i alla fall skrivhantverket behärskas.

Kaxig ja. Det har en rätt att vara ibland. Men, tillbaka till rubriken. Välja förlag. Jag har en handfull förlag som jag vill skicka till. Stora, kända. Sedan finns det ju många bra som inte är lika stora, lika kända, och som ger ut det jag skriver. Det vill säga böcker för unga vuxna och inom genren dystopi.

Vet du något får du gärna hojta till. Det skulle jag uppskatta jättemycket. Allt jag kan kolla upp och överväga att skicka till skulle vara till hjälp.

Dessutom, vad tror du om det här med att skicka till samma förlag som förra gången. Ska jag skriva det i följebrevet, och hur i så fall? Typ, Det här känns kanske igen, men det är omarbatat och så mycket bättre nu … öh! Låter ju inte klokt. Med tanke på att det är två och ett halvt år sedan, ska jag låtsas som om det regnar och hoppas att inte samma person tar emot?

Hur hade du gjort? Har du någon erfarenhet av vad som är bäst?

Så, förlagstips och följebrevstips, tas tacksamt emot. Ha en fin helg!

19 reaktioner till “Välja förlag”

 1. Om jag vore som du hade jag testat båda dvs skickat dit du redan provat utan att tala om det. Kanske helt nya personer. Jag skulle också testat på något ställe att skriva skickat tidigare, försöker efter omarbetning här igen.

  Vill dock säga att jag har noll erfarenhet inom förlag på någon sida men dock erfarenhet av rekrytering som jag kan tänka har vissa saker gemensamt.

  Lycka till!

 2. Jag hade inte nämnt att jag skickat in det tidigare, det är inte intressant. Lång tid har gått och du har gjort en grundlig omarbetning. Det är ett nytt manus, helt enkelt. Jag skulle bara nämna detta om förlaget förra gången hade lämnat en positiv, personlig respons vid refuseringen. Lycka till!

 3. Bra att du är petig och grundlig i din undersökning av förlag. Så knäppt med alla som döljer att de är hybrider. Jag kan tänka mig att en av deras ursäkter skulle kunna vara att de vill att deras författare ska kunna säga att de har blivit antagna (på riktigt) till sina läsare.
  Jag skulle inte använda ord som ”förra gången refuserade ni” men ändå försöka få in att jag arbetat om ett gammalt manus under kursen/utbildningen si och så. Så att det stämmer för dem som minns att manuset varit inne en vända tidigare. Särskilt om du har samma titel.

  1. Tråkigt med de dolda hybriderna ja. Jag lutar åt att bara informera förlaget som funderade på en utgivning. Även om de inte sa ”skriv om och skicka igen”.😉
   Tyvärr har jag ju inte kommit på någon ny lysande titel. Har kvar arbetsnamnet Gabriel.😄

 4. Håller med dig! Ska det vara, så ska det vara ett riktigt förlag. Vi som författar, oavsett vad och hur och när, ska ägna oss åt det. Inte lägga ner mer tid och energi på sånt som har med publiceringen att göra. Tycker jag. Okay! Dom som vill göra det, får så klart göra det – men själv tar jag i så fall hellre ännu en runda med redigeringen av manuset.
  Sen tycker jag det är gräsligt, att så många ”förlag” nu för tiden bara försöker sko sig ekonomiskt på författare. Tack och lov att det finns hederliga kvar.

   1. Jag tror inte jag skulle palla. Åtminstone inte om det innebär alla de där måstena, som de man läser om på nätet anser man måste att göra. och som kostar multum!
    Det gäller väl bara att skriva så bra man nånsin kan – och lite till – så att såväl språk som stil och story är riktigt riktigt bra!
    Det skulle väl vara att lägga in boken på iBooks i så fall.

    Fast man ska väl skriva färdigt den först… hahaha!

    1. Haha! En sak i taget ja. Men det är roligt att drömma, fantisera och fundera. Och palla, det gör en kanske om en är motiverad nog. Vet inte heller om jag är riktigt där. (Än/någonsin kommer bli…)

 5. Instämmer i alltid säger ang kriterierna, en del av dem är saker jag borde ha tänkt mer på själv när det begav sig, men som tur är lär man sig av sina misstag, jag hoppas i alla fall att jag gjort det. Det är lätt att tro gott om förlag när de vill ge ut ens manus och man ser att de har en del välsäljande titlar bakom sig och man dessutom känner andra debutanter som gjort samma bedömning, att det borde vara ok. Men tydligen kan även andra göra samma misstag, trots att varningssignalerna finns där. Man ivll ju så gärna tro det de säger när de till o med själva adresserar problemen från tidigare. Så avsaknad av naivitet är nog en bra grej i förlagssökandet. Sedan det där med att förlag numera hybridar i smyg, så fult. De utnyttjar verkligen författaraspiranters drömmar om att bli utgivna. Anvnder uttryck som antagning, urvalsprocess, förlag osv för att få det att verka mindre som en utgivningstjänst. Så fel. Hoppas du slipper den sortens ”erbjudanden”. För egentligen, om inte hybridförlagen anser det tillräckligt bra eller värt att finansiera utgivningen av det, varför ska man då själv lägga de pengarna? Då är det kanske faktiskt så att det inte riktigt håller för utgivning ännu. Hoppas att fler börjar dra öronen åt sig i framtiden i kontakten med den sortens förlag. Inget ont om rena utgivningstjänster, de är öppna med vad de är, och försöker inte lura någon att det handlar om något annat än vad det gör.

  1. Precis, rena utgivningstjänster har jag inget emot alls. De står för vad de erbjuder. Men de där smyghybriderna. Så fult att bete sig så. Önskar att folk bara så nej. Men en dröm och längtan kan ju vara stark så jag har viss förståelse för att de luras in i det.
   Jag är så glad över att jag bloggat i många år och tagit del av andras erfarenheter, dåliga och bra, för det har lärt mig så mycket. Och bidragit till min försiktighet och skepticism. Jag vet att inget är i hamn, förrän det typ är avlastat i hamnen. Då kan jag tro på’t. Trist inställning kanske men rätt… trygg.😊

 6. Jag fick många olika råd när jag skulle skicka ut mitt YA-manus, och vissa kändes rätt bra. YA är tydligen lite svårt, inte jättestort i Sverige, och dessutom kan man säga att trender är lite viktigare än i andra ålderssegment för författande (men det med trenderna gäller då lite mer utomlands än i Sverige). Om man vill sälja bra (och det vill man ju 🙂 ) kan det vara läge att vända sig till etablerade förlag (de kända, finns väl en handfull barn- och ungdomsförlag i Sverige som ger ut YA och som är bra på det) som har upparbetade kontakter och som åker till rätt mässor för att sälja utomlands (det verkar inte superenkelt att få agent i Sverige som ungdomsförfattare och kan det vara bra om det finns agenter in-house, som tar sig an förlagets manus som man tror lite extra på). Jag tänker att det skiljer sig lite mellan ungdoms- och vuxenlitteratur, vad gäller det jag skriver för vuxna skulle jag gärna vända mig till små förlag (se tex vad LB-Förlag gör för sina författare!) men för ungdomsböckerna skulle jag välja etablerade ”stora” förlag. Gissar att det finns undandag för ungdomsböcker, så klart kan ett litet förlag göra nåt bra där, men kan inte komma på ett enda exempel just nu tyvärr? Skulle vara de nischade lite mindre förlagen för fantastik etc, de tror jag vet vad de håller på med även vad gäller ungdom!
  Känns väldigt spännande detta, hoppas det går bra för ditt manus där ute i världen 🙂

  1. Tack för din så bra och omfattande kommentar.🙂 Jag förstår vad du menar. När jag tittar runt, och tidigare tittat runt, är det till de stora förlagen jag återvänder. Om och om igen. De ger ut det jag själv håller högt och hoppas få räknas till. En ung vuxen dystopi har ju tyvärr en begränsad marknad – om en nu inte har turen att bli en crossover, men då krävs väl filmkontrakt och bestseller-lista i USA.😁 (fingers crossed!) Agent hade ju varit toppen att få, men tror som du att förhoppningarna på det får placeras till att ett förlag har de resurserna – om jag lyckas komma så långt att bli antagen.😊

  1. Spännande ja. Det kommer bli några pirriga månader nu.🙂
   Läser för det mesta dina underbara kapitel. Ofta med ett stort leende. Gillar skarpt ambitionen och hur handlingens skrivits fram i en sorts flygande hastighet som faktiskt gör läsningen rätt lätt. Men nä, någon omarbetning hade knappast funkat. Hellre sparat på godbitarna och brett på utifrån några av dem i något helt nytt.😀 Och kommentarerna eftåt är ju suveräna. Roligt att du bjuder på detta!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.