Om att leva

Vardags- och jobbfunderingar

Efter måndagens förlagsmejlande av manus har det inte hänt mycket. Ett par längre promenader. Lite redigering, lite skrivcoachning. Ett pass på extrajobbet. Som jag kanske borde sluta kalla extrajobbet eftersom jag inte har en fast anställning längre.

För två veckor sedan gjorde jag en jobbintervju för en tjänst på halvtid som socionom.

Vi var två kandidater kvar på slutet. Arbetsgivaren hade redan på intervjun deklarerat att de minsann inte hade marknadsmässiga löner utan man jobbade där på grund av den fina och unika arbetsplatsen. Så eftersom den andra kandidaten hade ett lägre löneanspråk, blev den därför enbart vald på grund av det. Sa arbetsgivaren när jag blev uppringd. Hm…

Att acceptera för låg lön är inte okej. Varför ska facket kämpa för rättvisa löner (för oss kvinnor!) när vissa lägger sig platt och accepterar en lön många tusenlappar lägre än marknadens?

Detta var första gången jag valdes bort pga av ett VETTIGT, och MARKNADSMÄSSIGT löneanspråk. Det var bara ett vikariat så jag gick inte så högt. För jag har drivit ett antal riktigt hårda förhandlingar, som accepterats av tre av mina senaste fem chefer – detta icke-jobb inräknat.

Well, their loss.

Och, på tal om rättigheter. Facket har ju drivit frågan om rätt till heltid så hårt att det nästan inte finns några vettiga jobb för en socionom på deltid. Intressanta annonser ligger visseligen ute. Men samtliga på 100%. Vilket inte passar mig. Alltså verkar det om min vardag fortsätter se ut som jag beskrev ovan ett tag till. På gott och ont.

Trevlig alla hjärtans dag! Till dig som firar och som inte gör det.😉

5 reaktioner till “Vardags- och jobbfunderingar”

 1. Det är märkligt det där med att man på en del håll (förmodligen alldeles för många) förväntas acceptera lägre lön pga den ”fina arbetsmiljön” eller liknande. Är det en bra arbetsplats så kännetecknas den väl bl a av just maknadsmässiga löner. Eller?!

  Samma sak med rätten till 100%. Den rätten är bra för alla dem inte har men som vill ha och behöver ha 100%, Men för oss som inte vill det av olika anledningar är det svårt att få ett nytt jobb som passar på deltid eller söka oss vidare från en deltidsanställning till en annan deltidsanställning för nya utmaningar. Märkligt egentligen att det bara är heltid som verkar vara accepterat.

  1. Jag har varit med om det en gång tidigare, att man inte ville ge mig en bra lön pga ”äran” att få jobbet på den speciella arbetsplatsen. Men den gången fick jag det jag ville ha. Så jag blev rätt förvånad nu. Fast den här gången ville jag ha en bra lön mer än vad jag ville ha jobbet.😄
   Jag kan bli tokig över att det är 100% som gäller för vettiga jobb inom socialt arbete. Dessutom, med alla utmattningsrelaterade sjukskrivningar inom bl.a. socialt arbete borde arbetsgivarna erkligen fundera mer på tjänstegraderna och hållbarhet i längden.
   Ja, fler fasta deltider inom tjänstemannasektorn. Inte ”bara” i servicebranchen.

   1. Även inom kulturdelen där jag jobbar till vardags är det rätten till 100% som gäller numera. Och allt utannonseras också på heltid. ”Annars söker ingen” är argumentet… Jag tror inte det stämmer. Jag håller hårt i mina 70%, men som sagt… Svårt att ta sig vidare om man vill det.

    Håller med dig om att man borde tänka på hur det ser ut med sjukskrivningar etc. Välmåendet både på arbetsplatsen och utanför den gör att man gör ett bättre jobb tror jag. Sedan ska man självklart ha en lön som man kan leva på. Men jag tror att man mår bättre, och orkar mer om man också sänker sina standardkrav på vad man ”måste” ha i livet.

  1. I en kvinnodominerad bransch har jag sett unga, nyexade, oerfarna män (killar) få samma tjänster som kvinnliga kollegor och lyckas få mer i lön pga att man gärna anställt män för ökad mångfald eller liknande. Blir så trött. Heja dig som stod på dig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.