Om att skriva

Välja lektör: 6 tips

Det finns mängder av lektörer. Bl.a för att en viss storskaligt företagande lektör under flera terminer utbildat, och utbildar, nya grupper av lektörer. Så vad händer på marknaden? Jo, det kryllar av lektörer, och det blir svårt att hitta rätt för den som vill ha professionell hjälp.

Eva-Lisa skrev föredömligt om detta häromveckan. Och jag som länge velat dela något om det på Instagram och Facebook fick äntligen ihop ett inlägg efter några funderingar på vad jag skulle skriva. Enjoy!

”Att välja lektör kan vara svårt, så här kommer några tips om vad du kan tänka på:

1. Vad behöver du? Lektörsläsning (feedback på ditt nästan färdiga manus), hjälp med din inledning eller stöd på vägen och någon att bolla med? Sök t.ex. på lektörsläsning, lektörstjänster, första kapitel-analys, skrivcoach.

2. Utbildning? Som skrivpedagog har jag utbildats för att lektörsläsa, skrivcoacha och hålla i skrivarkurser. Jag har bl.a. en Fil. kand. examen i Svenska språket, och 30 hp i barn- och ungdomslitteratur, 30 hp litteraturvetenskap, och har gått ett par romanskrivarkurser.

3. Vad skriver du? Vänd dig till någon som kan arbeta med just det du skriver. Jag tar emot det mesta, men inte manus för barn under nio eller facklitteratur.

4. Nöjda kunder? Kolla efter kundomdömen eller referenser. Nöjda kunder tyder ofta på ett väl utfört jobb från någon med utbildning och erfarenhet.

5. Kostnad? Självklart är priset av vikt. Dyrast är inte alltid bäst, liksom att billigast inte alltid är sämst. Vill du veta mer om hur jag satt mina priser kommer ett inlägg enbart om detta. Håll utkik!

6. F-skatt? En lektör som tar betalt för att hjälpa dig i att utveckla ditt skrivande ska förstås göra det seriöst.

Sex punkter blev det. Har du frågor, eller tycker att jag missat något, säg bara till. Trevlig helg!”

Och som sagt, detta med prissättning är ju en hel vetenskap i sig. Något jag återkommer till för dig som är nyfiken. Annars, skriv bara en kommentar om du har några tankar om det här med att välja lektör.🙂

Min Instagramprofil @helenaaskrivcoach när jag nyligen fick 500 följare
Annons

5 reaktioner till “Välja lektör: 6 tips”

 1. Tack för dina fina ord! 🙂
  Håller med på alla punkter du tagit upp. Och just priset är verkligen ingen riktlinje för hur bra (eller dålig) en lektör är. Det varierar stort där ute och även om det givetvis är värt pengarna om lektören är duktig, finns det ingen anledning att sätta priset som riktlinje och riskera att hamna hos en dålig lektör.

  1. Tack själv! Och precis, priset säger verkligen ingenting om vad man får.
   Jag är verkligen glad över att jag inte söker en lektör idag och måste jämföra priser. För även det är ju jättesvårt. Vissa tar per sida, vissa per ord, vissa vill göra offerter och nämner ingenting om kostnader. Andra ligger så lågt att jag undrar hur de här råd att leva och andra så högt att jag undrar om en får mer än vad som utlovas.😄 Sälv har jag fullt upp, som ny då, att hitta en balans i detta, dels för kunden, dels för mig. Justeringar kommer göras.😁

   1. Samma här, verkligen glad att inte jaga lektörer idag 🙂
    Precis, många beräknar priset efter olika utgångspunkter också och de som ligger riktigt lågt i pris, undrar jag också hur de får sin rörelse att gå ihop.
    Förstår det, men du hittar säkert en balans i det där. Gissar att det bara handlar om att bli varm i kläderna.
    Det var lite samma när vi startade förlaget. Det är mest att ta ställning till och hålla reda på till en början, sedan blir allt mycket enklare 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.